Τελευταία Νέα

Πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για επιδεικτικό αιολικό έργο έως 3 MW στον Ορεινό Όγκο Υμηττού

Πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για επιδεικτικό αιολικό έργο έως 3 MW στον Ορεινό Όγκο Υμηττού
Συμμετοχή της Ένωσης στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΝ για τη ΣΜΠΕ του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού
Την οριοθέτηση μέσω του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση ενός μικρού αιολικού πάρκου, ισχύος 3 MW, προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Ένωση στο ΥΠΕΝ, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ του Σχεδίου Προστασίας του ορεινού όγκου, η υλοποίηση στην περιοχή ενός αιολικού σταθμού εντάσσεται στην πρόταση-αίτηση που έχει καταθέσει στη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2019, για την εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων, αποτελούμενων από 3 ανεμογεννήτριες το κάθε ένα, στους ορεινούς όγκους πέριξ του λεκανοπεδίου (Αθήνα 3x3).

Με την αίτηση, η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε υποβάλει και την προβλεπόμενη από την τότε νομοθεσία Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μάλιστα, η αίτηση αυτή επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σύμφωνα με το ν.4685/2020.

Στην επιστολή της, η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει μία ενδεικτική θέση για το έργο, παραθέτοντας τις συντεταγμένες του σχετικού πολυγώνου. Όπως αναφέρει, η εγκατάσταση έστω και μικρών, αιολικών σταθμών στις περιοχές αυτές έχει επιδεικτικό σκοπό και πιο συγκεκριμένα αποσκοπεί στη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό.

Διάχυση της ωφέλειας της αιολικής ενέργειας

«Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων που θα είναι πλήρως ορατά από το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας θα συμβάλει στην απομυθοποίηση και την εξοικείωση με τις τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση, η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα εγχέεται στο σύστημα από κάθε ένα τέτοιο επιδεικτικό έργο ισχύος μέχρι 3MW εκτιμάται σε περίπου 6,5 –7,5 GWh ανά έτος.

«Θα επιτραπεί έτσι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας να συμμετάσχει στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, αντί να στηρίζει την ενεργειακή του κατανάλωση στην εκμετάλλευση των εγχώριων ορυκτών πόρων άλλων περιοχών της χώρας ή των εισαγόμενων καυσίμων, που αυξάνουν την ενεργειακή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας», υπογραμμίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης