Συμφωνία Λετονίας-Εσθονίας για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού 1 GW στη Βαλτική

Συμφωνία Λετονίας-Εσθονίας για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού 1 GW στη Βαλτική
Το αιολικό πάρκο θα τεθεί σε λειτουργία το 2030 και θα μπορούσε να παράγει περίπου 3,5 TWh ισχύος ανά έτος

Οι κυβερνήσεις της Εσθονίας και της Λετονίας συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου έως 1 GW στον Κόλπο της Ρίγας, στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι δύο πλευρές έχουν σφραγίσει ένα μνημόνιο συμφωνίας για την προκαταρκτική ανάπτυξη του έργου, δήλωσε η εσθονική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Το σχέδιο είναι η αξιολόγηση των αιολικών πόρων στην περιοχή, η επισκόπηση υφιστάμενων υπεράκτιων έργων και περιβαλλοντικών παραγόντων και στη συνέχεια η επιλογή της καταλληλότερης τοποθεσίας.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και εκδοθούν άδειες, η καθορισμένη περιοχή θα τεθεί σε διαθεσιμότητα για την διαδικασία υποβολής προσφορών.

Ενδεχομένως, το αιολικό πάρκο θα τεθεί σε λειτουργία το 2030 και θα μπορούσε να παράγει περίπου 3,5 TWh ισχύος ανά έτος. Αυτή η παραγωγή θα καλύψει περίπου 40% την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Εσθονίας.

«Η υπεράκτια περιοχή που αναπτύχθηκε από κοινού από την Εσθονία και τη Λετονία είναι ένα μοναδικό έργο που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των χωρών και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για άλλες εξελίξεις στις υπεράκτιες εκμεταλλεύσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Juri Ratas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης