Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο στο Χιούστον – Trump: Πιθανό να κλείσουν και άλλα

ΗΠΑ: Διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο στο Χιούστον – Trump: Πιθανό να κλείσουν και άλλα
Με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο
Στο κόκκινο βρίσκονται και πάλι οι σινοαμερικανικές σχέσεις μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για κατασκοπία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να κλείσουν και άλλα προξενεία της Κίνας στο αμερικανικό έδαφος.
Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση.
Η νέα επιδείνωση στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αποτελεί απόρροια της απόφασης του State Department να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον του Τέξας προκειμένου «να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικάνων».
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου Trump, ο οποίος άφησε ανοιχτό αντίστοιχες αποφάσεις να ληφθούν και για άλλα κινεζικά προξενεία.
«Είναι πάντα πιθανό να κλείσουν και άλλες διπλωματικές αποστολές της Κίνας.
Στο προξενείο του Χιούστον έκαιγε μια φωτιά.
Υποθέτω, έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Trump.

Κίνα προς ΗΠΑ: Ανακαλέστε, διαφορετικά θα υπάρξουν αντίποινα

Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει πως οι Κινέζοι διπλωμάτες έκαιγαν έγγραφα, προσδίδοντας σε αυτήν την ενέργεια προσπάθεια των Κινέζων να αποκρύψουν κρίσιμες πληροφορίες.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως το προσωπικό του προξενείου εργαζόταν κανονικά.
Μάλιστα το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με την απόφαση τους για το κλείσιμο του προξενείου στο Χιούστον οδηγεί τις σχέσεις των δύο χωρών σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση ενώ η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Hua Chunying υποστήριξε ότι η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δέχεται απειλές κατά του προσωπικού της και απειλές για βόμβες εξαιτίας των «συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας κάλεσε την Ουάσινγκτον να «ανακαλέσει αυτή τη λαθεμένη απόφασή της», διαμηνύοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αντίποινα.
Σύμφωνα με το Reuters, το Πεκίνο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δώσει εντολή να κλείσει το προξενείο των ΗΠΑ στην Wuhan ενώ βάζει στο στόχαστρο του και άλλα σημαντικά προξενεία των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, στη Σαγκάη και στην Γκουάνγκτζου, κίνηση που θα έπληττε συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών.

Σκληρή στάση ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

Τόσο ο Donald Trump όσο και ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Joe Biden τηρούν σκληρή στάση έναντι της Κίνας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δανία, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Mike Pompeo επανέλαβε τις κατηγορίες περί κλοπής από την Κίνα αμερικανικής και ευρωπαϊκής πνευματικής ιδιοκτησίας, αναφέροντας ότι έχει κοστίσει «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Αν και δεν έκανε κάποια αναφορά στο κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, ο Pompeo αναφέρθηκε στις κατηγορίες που απέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δύο Κινέζους για μια δεκαετή εκστρατεία κατασκοπίας στον κυβερνοχώρο που στόχευε σε αμυντικά συμβόλαια.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Marco Rubio περιέγραψε το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον ως «το βασικό κόμβο ενός τεράστιου δικτύου κατασκοπευτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ» ενώ ο Stephen Biegun από το State Department υποστήριξε μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως «απάντηση σε ένα μακρύ πεδίο ανησυχιών» των ΗΠΑ όσον αφορά τη δράση της Κίνας σχετικά με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικής κατασκοπίας
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν επιδεινωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια του 2020 με αφορμή μια σειρά από αντιπαραθέσεις για την επιδημία του κορωνοϊού, για την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei μέχρι τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στην νότια σινική Θάλασσα και τις εξελίξεις στο Χόνγκ Κόνγκ.
«Η κυβέρνηση Trump βλέπει το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου ως πολιτικό «όπλο» στην προεκλογική εκστρατεία.
Είναι μέρος του αγώνα της κυβέρνησης απέναντι στην Κίνα» αναφέρει ο Jonathan Pollack ειδικός από το Ινστιτούτο Borrokings, επισημαίνοντας πως δεν  υπάρχει προηγούμενο στην κίνηση αυτή – το κλείσιμο του προξενείου – από το 1979, όταν ΗΠΑ και Κίνα άρχισαν να έχουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης