Τελευταία Νέα
Απόψεις

Gatestone Institute: Αγία Σοφία στην Τουρκία, είναι σαν να έχει μετατραπεί σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος

Gatestone Institute: Αγία Σοφία στην Τουρκία, είναι σαν να έχει μετατραπεί σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος
«Θα σας άρεσε τόσο πολύ αν ένα τζαμί στο κέντρο της Ευρώπης μετατρεπόταν σε εκκλησία;» — Ertugrul Özkök, Hurriyet, 8 Μαρτίου 2014
«Η πόλη που ο Κωνσταντίνος είχε προστατεύσει για περισσότερα από χίλια χρόνια... τώρα έχει υποστεί, σε αυτήν την ατυχή χρονιά, καταστροφή από τους Τούρκους.
Υποφέρω με τη σκέψη ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας, διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει καταστραφεί ή βεβηλωθεί.
Πρόκειται για ένα δεύτερο θάνατο του Ομήρου, για μια δεύτερη απώλεια του Πλάτωνα».
Αυτά τα λόγια του μέγα ανθρωπιστή, Enea Silvio Piccolomini, που έγινε ο Πάπας Πίος Β', γράφτηκαν πριν από πέντε αιώνες, όταν η σπουδαία χριστιανική πόλη της Κωνσταντινούπολης έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.
Στις 10 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε ένα πρωτοφανές διάταγμα, μετατρέποντας και πάλι τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Το διάταγμα του Ερντογάν είναι μια χειρονομία τεράστιου συμβολισμού και ιστορικής σημασίας. «Μια απειλή εναντίον της Αγίας Σοφίας», δήλωσε ο Ρώσος Ορθόδοξος Πατριάρχης Κύριλλος, «αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε:
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο, δίνοντας παράδειγμα της δέσμευσής της να σεβαστεί τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας, και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσιτή σε όλους».
Για 916 χρόνια, η Αγία Σοφία ήταν η «μεγαλύτερη βασιλική στον κόσμο» και η κύρια έδρα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όπου, για αιώνες, στέφονταν οι αυτοκράτορες.
Στις 29 Μαΐου 1453, ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β', ιππεύοντας ένα άσπρο άλογο, έφτασε στην Αγία Σοφία, τον καθεδρικό ναό «της του Θεού Σοφίας» που χτίστηκε χίλια χρόνια νωρίτερα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α'.
Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β', αφού έδωσε τέλος στη μεγάλη χριστιανική βυζαντινή αυτοκρατορία, προσευχήθηκε στον Αλλάχ μέσα στη μεγαλύτερη εκκλησία του Ανατολικού Χριστιανισμού.
«Είναι σαν να έχει μετατραπεί σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος», είπε ο Michael Talbot, λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς.
«Είναι το γεγονός ότι η έδρα αυτής της εκκλησίας δεν λειτουργεί πλέον ως εκκλησία και βρίσκεται στα χέρια μιας αντίπαλης θρησκείας».
Κάτω από την οθωμανική κυριαρχία, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1934, όταν ο κοσμικός Τούρκος ηγέτης, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τη μετέτρεψε σε μουσείο. Σκοπός ήταν να γίνει το έμβλημα της νέας Τουρκίας, ικανής να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά της Ανατολής και της Δύσης.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά το νέο διάταγμα του Ερντογάν, οι Ισλαμιστές, φωνάζοντας "Allahu Akbar" (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), συγκεντρώθηκαν στον πρώην καθεδρικό ναό. Το μνημείο θα ανοίξει ξανά για μουσουλμανικές προσευχές ως τζαμί στις 24 Ιουλίου.
Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών, τα παγκοσμίου φήμης βυζαντινά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν.
Η Τουρκία δεν χρειαζόταν, σοβαρά μιλώντας, ακόμη ένα τζαμί: τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει χτίσει 17,000 τζαμιά στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Ertugrul Özkök, ο οποίος έγραψε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet:
«Μια χώρα στην οποία κάθε μέρα γίνονται κλήσεις για προσευχή από τα 80.000 τζαμιά της, όπου προσευχές πραγματοποιούνται πέντε φορές την ημέρα, θα πάει και θα κατακτήσει ξανά ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του Ορθόδοξου κόσμου.
Έτσι είναι;...
Θα σας άρεσε τόσο πολύ αν ένα τζαμί στο κέντρο της Ευρώπης μετατρεπόταν σε εκκλησία;»
Προβαίνοντας σε ιδιοποίηση του κτιρίου, οι υπερασπιστές του πολιτικού Ισλάμ φαίνεται να προσπαθούν να «σβήσουν το χριστιανικό παρελθόν της Τουρκίας» . Πριν από έναν αιώνα, οι χριστιανοί αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας, ενώ τώρα το ποσοστό είναι μόλις 0,2%.
Σύμφωνα με τον Benny Morris και τον Dror Ze'evi, στο βιβλίο τους, The Thirty-Year Genocide: Turkey's Destruction of Its Christian Minorities, 1894–1924:
«Οι αρμενικές, ελληνικές και ασσυρικές (ή συριακές) κοινότητες της Τουρκίας εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα μιας σταδιακής εκστρατείας γενοκτονίας που, ξεκινώντας το 1894, διαπράχθηκε εναντίον τους από τους μουσουλμάνους γείτονές τους...
Έως το 1924, οι χριστιανικές κοινότητες της Τουρκίας και των γειτονικών εδαφών της είχαν εξαφανιστεί».
Στην Τουρκία υπάρχουν τα περισσότερα βιβλικά μνημεία από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Μέση Ανατολή εκτός από το Ισραήλ.
Οι Τούρκοι στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο από το 1974 έχουν ήδη εξαλείψει το χριστιανικό της παρελθόν.
Μέσα στην Τουρκία, ο Ερντογάν κλιμάκωσε επίσης τον πόλεμό του εναντίον της Συριακής Εκκλησίας, καταλαμβάνοντας 50 εκκλησίες, μοναστήρια και θρησκευτικές ιδιοκτησίες.
Προφανώς ήθελε επίσης να ταπεινώσει τη Δύση. Την ημέρα πριν από την ανακοίνωσή του, απέλασε τους χριστιανούς ιεραπόστολους.
Μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Ερντογάν μπόρεσε να ντροπιάσει την Ουάσιγκτον, να χλευάσει τις Βρυξέλλες και να αψηφήσει τη Μόσχα.
Για τον Ερντογάν και τους Ισλαμιστές, η Αγία Σοφία αποτελεί πρωταρχικό σύμβολο της υποταγής του Χριστιανισμού στο Ισλάμ.
«Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της κατάκτησης», είπε ο Yunus Genç, επικεφαλής του παραρτήματος του Συλλόγου Νεολαίας της Ανατολίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Ανήκει σε εμάς».
Τέσσερις πάπες έχουν επισκεφτεί τον πρώην καθεδρικό ναό:
ο Άγιος Παύλος ΣΤ′, ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β', ο Βενέδικτος ΙΣΤ′ και ο Φραγκίσκος Α′. Ωστόσο, 24 ώρες μετά τη μετατροπή του σε τζαμί, κανένας μεγάλος χριστιανός ηγέτης ή λόγιος δεν έχει καταγγείλει τη θρησκευτική επίθεση της Τουρκίας στην Αγία Σοφία.
Η τρέχουσα αλλαγή της ταυτότητάς της αποτελεί μέρος ενός μακρού, εσκεμμένου σχεδίου νέου εξισλαμισμού.
Το 2016, για πρώτη φορά σε 81 χρόνια, η Αγία Σοφία απέκτησε τον δικό της ιμάμη.
Νωρίτερα, το 2012, στο Ίζνικ, μια άλλη Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί.
Η τοποθεσία ήταν σημαντική: Το Ίζνικ, η αρχαία Νίκαια, είναι το μέρος όπου επίσκοποι από όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχαν συγκεντρωθεί το 325 για να δημιουργήσουν το χριστιανικό δόγμα. Ένα χρόνο αργότερα, στην Τραπεζούντα, μια άλλη διάσημη Αγία Σοφία, μουσείο από το 1961, μετατράπηκε επίσης σε τζαμί και τα βυζαντινά ψηφιδωτά της «καλύφτηκαν με κουρτίνες και χαλιά».
Όταν ο Ερντογάν έκανε εκστρατεία για να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994, ήδη μιλούσε για τη «δεύτερη κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης» και ακόμη και τότε είχε βλέψεις να πάρει πίσω την Αγία Σοφία.
«Ο εορτασμός μιας κατάκτησης που έλαβε χώρα πριν από περισσότερους από πέντε αιώνες μπορεί να φαίνεται αναχρονιστικός, θα έλεγα ακόμη και παράλογος, για τους Ευρωπαίους ηγέτες», έγραψε ο Τούρκος μυθιστοριογράφος Nedim Gürsel.
«Για τον Ερντογάν, η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ακόμη ένα πρόσχημα για να προκαλέσει τη Δύση».
Σύμφωνα με την Tugba Tanyeri Erdemir, ερευνήτρια συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε επίσης να «ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές να εντείνουν την εκστρατεία τους για αναγκαστική μετατροπή και καταστροφή μνημείων κληρονομιάς των μειονοτήτων».
«Η μετατροπή της σε τζαμί», είπε ο Τούρκος βραβευμένος με Νόμπελ Orhan Pamuk, «δηλώνει στον υπόλοιπο κόσμο ότι, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικοί».
Το πολιτικό Ισλάμ είναι επιθετικό σε πολλά μέτωπα.
Οι υποστηρικτές του πλημμυρίζουν την Ευρώπη με τζαμιά. Το «μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη» θα είναι τουρκικό και θα βρίσκεται στο Στρασβούργο. Στη Γερμανία, η Τουρκία ελέγχει 900 τζαμιά από συνολικά 2.400.
Οι εξτρεμιστές επιβάλλουν επίσης στην Ευρώπη ένα νέο ιδεολογικό έγκλημα, την «Ισλαμοφοβία», και χρηματοδοτούν και γίνονται μάρτυρες της «εξαφάνισης» όλων των υπολειμμάτων του μεγαλείου του Ανατολικού Χριστιανισμού που κάποτε δόξαζε αυτά τα εδάφη έξι αιώνες πριν από το Ισλάμ. Τώρα, οι Ισλαμιστές μετατρέπουν την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Δεν το κάνουν μόνο στις χώρες τους.
Στη Γαλλία, ζήτησαν επίσης να μετατραπούν εκκλησίες σε τζαμιά.
Στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν εξακολουθεί να αρνείται να δώσει άδεια για την κατασκευή νέων εκκλησιών.
Για να είμαστε δίκαιοι, το 2015, η Τουρκία ενέκρινε τελικά ένα σχέδιο για την κατασκευή της πρώτης νέας εκκλησίας μέσα σε 90 χρόνια.
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με έναν Γάλλο ακαδημαϊκό θεολόγο, τον Jean-Francois Colosimo, αναμένει «ένα πολιτιστικό Μόναχο» ―μια αναφορά στη συνθήκη του 1938 με την οποία η Γαλλία και η Βρετανία παρέδωσαν την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ.
Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερη στιγμή.
Για εβδομάδες, πολιτικοί και μέλη της ελίτ στη Δύση γκρεμίζουν μνημεία ―είτε το κάνουν μόνοι τους είτε παρακολουθούν σιωπηλά τις βάρβαρες στρατιές του δυτικού αυτο-μίσους.
Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται τώρα να είναι ο κανόνας επίσης.
Όταν εμφανίστηκαν καρτούν του Μωάμεθ σε δανέζικες και γαλλικές εφημερίδες το 2005, ο μουσουλμανικός κόσμος ξέσπασε με βία.
Την ίδια χρονιά, όταν το Newsweek ανέφερε φερόμενη βεβήλωση ενός Κορανίου στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, ο μουσουλμανικός κόσμος, προτού το περιοδικό αποσύρει γρήγορα το άρθρο, ξέσπασε με οργή.
Όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ′ από το Ρέγκενσμπουργκ ζήτησε από το Ισλάμ να αποκηρύξει το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία το 2014, ο μουσουλμανικός κόσμος ξέσπασε ξανά με βίαιο τρόπο. Όταν το Ισραήλ, το 2017, εγκατέστησε ανιχνευτές μετάλλου σε ένα συγκρότημα για την προστασία τοποθεσιών ιερών για μουσουλμάνους και Εβραίους, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καταστρέφει τον ισλαμικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ.
Τώρα, ωστόσο, που η Τουρκία μετατρέπει το άλλοτε σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο της σε τζαμί, δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία, μόνο σιωπή και μουρμουρητό, που δεν είναι κάτι άλλο παρά το σάουντρακ της υποταγής της Δύσης στο Ισλάμ.
«Μια απάθεια που θυμίζει την απουσία αλληλεγγύης όταν ο βυζαντινός χριστιανικός πολιτισμός βυθίστηκε με την πτώση της Κωνσταντινούπολης τον Μάιο του 1453», έγραψε ο Ivan Rioufol στη Le Figaro.
«Ούτε η Βενετία, η Γαλλία ή η Αγγλία δεν βοήθησαν αυτό το λαμπρό κομμάτι του πολιτισμού τους.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται».

Σε άλλη ανάλυση του το Gatestone Institute αναφέρει

Gatestone Institute: Η Κωνσταντινούπολη έχει 3.000 τζαμιά, η απόφαση για την Αγία Σοφία θα εκθέσει τον Erdogan που παλεύει με κορωνοιό και φθίνουσα οικονομία

Η Κωνσταντινούπολη έχει 3.000 τζαμιά, η απόφαση για την Αγία Σοφία θα εκθέσει τον Erdogan που παλεύει με κορωνοιό και φθίνουσα οικονομία αναφέρει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση το αμερικανικό Think Tank Gatestone Institute.
Σύμφωνα με τους οπαδούς και τους πολιτικούς του συμμάχους, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan, κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά όταν υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή του μνημειώδους καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που χτίστηκε το 537 μετά Χριστού, σε τζαμί.
Με αυτή τη λογική, έγινε ο πρώτος πολιτικός που κατέκτησε ένα συμβολικό μέρος μιας πόλη που ανήκει όμως ήδη στη χώρα του.
«Πρώτα, πρέπει να γεμίσεις το Sultanahment (Σουλταναχμέτ) το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολη... αυτό είναι μια συνωμοσία, αυτή είναι καθαρή πρόκληση", δήλωσε ο Erdogan σε πλήθος μόλις τον Μάρτιο του 2019, όταν οι οπαδοί του κόμματος απαίτησαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
To παράδοξο είναι ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 3.000 τζαμιά της Κωνσταντινούπολης (ένα τζαμί ανά 5.000 κατοίκους) δεν προσελκύουν τους πολίτες, σχεδόν 16 μήνες αργότερα, ο Erdogan  άλλαξε γνώμη.
Σε αυτό το θεατρικό έργο ακραίας υποκριτικής, είπε ότι το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με μια συνταγματική τροποποίηση του 2010, ο Erdogan  έχει την δυνατότητα να διορίσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο Erdogan είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου «προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».
Κατά ένα παράδοξο τρόπο η ετυμηγορία ήρθε προς την κατεύθυνση που ήθελε ο Erdogan:
Στις 9 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να ακυρώσει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που υπογράφηκε το 1934 από τον Mustafa Kemal Ataturk, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ορίζοντας την Αγία Σοφία ως μουσείο, μια κίνηση σεβασμού προς τον Χριστιανισμό.
Μόλις μία ώρα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Erdogan υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή σε τζαμί του μνημείου Αγία Σοφία που βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Χρονολόγιο της Αγίας Σοφίας

537: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός χτίζει την Αγία Σοφία ως καθεδρικό ναό στην τότε Κωνσταντινούπολη.

1453: Ο Οθωμανός Σουλτάνος Μεχμέτ Β’ (Μεχμέτ ο Κατακτητής) μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί αφού πήρε την Κωνσταντινούπολη από τους Βυζαντινούς.

1453-1934: Η Αγία Σοφία παραμένει τζαμί.

7 Ιουνίου 1931: Το υπουργικό συμβούλιο της νεοσύστατης  Τουρκικής Δημοκρατίας υπογράφει διάταγμα για την αποκατάσταση ανεκτίμητων ψηφιδωτών τοιχογραφιών στην Αγία Σοφία.
Η δουλειά ανατέθηκε στον Thomas Whittemore, έναν αμερικανό βυζαντινό ειδικό.

25 Αυγούστου 1934: Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Abidin Özmen γράφει μια επιστολή στον Πρωθυπουργό İsmet İnönü για να τον  ενημερώσει ότι είχε λάβει προφορική εντολή από τον Atatürk για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

24 Νοεμβρίου 1934: Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο υπογράφει διάταγμα ότι «δεν είναι τζαμί» η Αγία Σοφία.

1980: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Süleyman Demirel επιτρέπει μουσουλμανικές προσευχές σε μέρος της Αγίας Σοφίας.

1981: Η στρατιωτική δικτατορία απαγορεύει τις μουσουλμανικές προσευχές στην Αγία Σοφία.

1991: Ο Πρωθυπουργός Süleyman Demirel ανοίγει εκ νέου μέρος της Αγίας Σοφίας για τους μουσουλμάνους ώστε να προσεύχουνται.

2005-2020: Το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει τρεις αιτήσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

9 Ιουλίου 2020: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται υπέρ της τέταρτης αίτησης να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

24 Ιουλίου 2020: Η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί, με ελληνικό όνομα και ορθόδοξες τοιχογραφίες στους τοίχους της.

Ο Edogan προέρχεται από τις τάξεις του πολιτικού Ισλάμ, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 - δεν ήταν τότε στο παγκόσμιο ραντάρ.
Τη δεκαετία του 1970, Ισλαμιστές όλων των αποχρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του μέντορα του Ερντογάν, του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Necmettin Erbakan, έκανε το «Τζαμί της Αγίας Σοφίας» σύμβολο της ολοκλήρωσης της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης.
Η εμβληματική εκκλησία έγινε επίσης σύμβολο στον αγώνα των ισλαμιστών ενάντια στον Atatürk και την κοσμική του θεώρηση.

Γιατί τώρα;

Ο Erodgan πιθανώς πίστευε ότι η κίνηση θα μπορούσε να αντιστρέψει τη συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία της δημοτικότητάς του λόγω, μεταξύ άλλων, της επικείμενης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει αξιολογήσει τα δεδομένα λανθασμένα, καθώς οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν  τρία χρόνια από τώρα και οι Τούρκοι είναι γνωστοί για το ότι δεν έχουν καλή μνήμη.
Η προσευχή στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας δεν θα μετατρέψει έναν πεινασμένο άνθρωπο σε ευτυχισμένο άνθρωπο.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογράμμισε για άλλη μια φορά τον απίστευτο ρατσισμό της πλειοψηφίας στην Τουρκία ενάντια στη λογική μιας μειονότητας.
Ένας μουσουλμάνος θεολόγος, ο Cemil Kılıç, υποστήριξε για την απόφαση:
Αυτό είναι αντίθετο με τις εντολές του κορανίου", είπε.
"Ο Προφήτης Μωάμεθ δεν μετέτρεψε ποτέ έναν εβραϊκό ή χριστιανικό οίκο προσευχής σε τζαμί."
Η φωνή του ήρθε ενάντια σε μια πληθώρα ρατσιστικών σχολίων στα κοινωνικά μέσα:
«Οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί μπάσταρδοι θα καταλάβουν τώρα ποιοι είμαστε».
"Ο Erdogan διορθώνει αυτό που έχουν κάνει οι αθεϊστοί πλήθος Εβραίων, Σαμπταιστών (Εβραίων που μετατράπηκαν σε Ισλαμιστές) τον περασμένο αιώνα."
"Εβραίε, διασκεδάζεις;"
"Ημέρα πένθους για Σταυροφόρους και Εβραίους που αλλαξοπίστησαν."
"Κλάμα, Έλληνες! Και περιμένετε τη σειρά σας, Εβραίοι!"
"Θλιβερή μέρα για Σιωνιστές."
"Ένας Σαββαίος Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη ο Ataturk γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη
«Ένας άνδρας από τη Μαύρη Θάλασσα (Erdogan) άνοιξε το τζαμί"
"Εβραίοι σκύλοι, θα έρθει και στο Τζαμί Al-Aqsa (στην Ιερουσαλήμ)"
Αυτά τα σχόλια αντικατοπτρίζουν μέρος του εθνικού συναισθήματος, το μίσος για τον «θρησκευτική διαφορετικότητα», μια απέχθεια για τον «Εβραίο».
Ένας ισλαμιστής ηγέτης αποφασίζει να μετατρέψει έναν μνημείο πρώην καθεδρικό ναό των χριστιανών σε τζαμί και οι οπαδοί του εκτοξεύουν μίσος εναντίον των Εβραίων.
Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης