Τελευταία Νέα

Θέμα ημερών η απόφαση του ΥΠΕΝ για τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ

Θέμα ημερών η απόφαση του ΥΠΕΝ για τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ
Πρόθεση του υπουργείου είναι οι δημοπρασίες να διεξαχθούν κανονικά το καλοκαίρι, αν υπάρχει επαρκής «δεξαμενή» ώριμων αδειοδοτικά σταθμών, είτε αιολικών είτε φωτοβολταϊκών
Από τον αριθμό των ώριμων αδειοδοτικά έργων θα εξαρτηθεί η απόφαση του ΥΠΕΝ για το κατά πόσο οι επόμενοι, ειδικοί ανά τεχνολογία διαγωνισμοί ΑΠΕ θα διεξαχθούν το καλοκαίρι – δηλαδή στον προγραμματισμένο χρόνο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να καταλήξει εντός των λίγων επόμενων ημερών στην απόφασή του, ώστε να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό τον σκοπό, έχει ζητήσει ήδη τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να διαμορφώσει εικόνα για τη «δεξαμενή» διαθέσιμων έργων.

Η ύπαρξη μίας επαρκούς «δεξαμενής» σταθμών αποτελεί κριτήριο, καθώς μέλημα του υπουργείου είναι να υπάρξει ανταγωνισμός στις δημοπρασίες. Επομένως, στην περίπτωση που αυτό ισχύει για μία τουλάχιστον από τις δύο τεχνολογίες, δηλαδή είτε τα αιολικά είτε τα φωτοβολταϊκά, τότε πρόθεση του υπουργείου είναι να διεξαχθούν μέσα στο καλοκαίρι. Κάτι που σημαίνει ότι οι δημοπρασίες θα τοποθετηθούν πιθανότατα εντός του Ιουλίου, με δεδομένο ότι θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την προκήρυξη μέχρι την υλοποίησή τους. .

Υποψήφιος και ο Σεπτέμβριος σε ενδεχόμενη μετάθεση

Αν αντίθετα διαπιστωθεί πως και στις δύο τεχνολογίες είναι περιορισμένες οι υποψήφιες προς συμμετοχή μονάδες, τότε οι δημοπρασίες θα μετατεθούν για αργότερα. Μία πιθανότητα είναι να διεξαχθούν εντός του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για να ωριμάσουν αδειοδοτικά ακόμη περισσότερα έργα.

Πάντως, μία ιδέα που ενδεχομένως εξετάσει το ΥΠΕΝ είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί τον Ιούνιο, με τον ορισμό εντός Σεπτεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοπρασιών. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε ένα περιθώριο δύο μηνών, ώστε επενδυτές να ολοκληρώσουν την αδειοδοτική διαδικασία για ακόμη περισσότερα έργα, αυξάνοντας έτσι τις συμμετοχές και κατά συνέπεια ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Αρκετοί φορείς των ΑΠΕ υπέρ της πραγματοποίησης το καλοκαίρι

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, σε τηλεδιάσκεψη με εκπρόσωπους του κλάδου στις αρχές Απριλίου, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, είχε επισημάνει σύμφωνα με πληροφορίες πως το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν κανονικά οι επόμενοι διαγωνισμοί ΑΠΕ. Όπως είχε αναφέρει, το υπουργείο αναγνωρίζει πως η κρίση του κορωνοϊού δημιουργεί εκ των πραγμάτων δυσχέρεια στους επενδυτές στο να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Ωστόσο, προβληματίζεται για το ενδεχόμενο μία ματαίωση των διαγωνισμών να «παγώσει» την αγορά, ανακόπτοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, από τη συζήτηση που ακολούθησε, διαφάνηκε ότι αρκετοί φορείς συμφωνούν με την πραγματοποίηση των δημοπρασιών το καλοκαίρι. Βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο υπάρχουν επενδύσεις σημαντικής συνολικής ισχύος που είναι ώριμες αδειοδοτικά, και επομένως περιμένουν να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς για να αρχίσουν να «τρέχουν». Επομένως, μία μετάθεση των διαγωνισμών θα σημαίνει πως θα παραμείνουν σε αναστολή υλοποίησης πάνω από ένα 9μηνο.

Παράλληλα, στο διάστημα που μεσολάβησε, άρθηκαν στην πράξη οι ενστάσεις επενδυτών «μικρών» φωτοβολταϊκών έργων με τιμή αναφοράς εκτός διαγωνισμών, οι οποίοι λόγω του κορωνοϊού δεν θα προλάβουν να ηλεκτρίσουν τα έργα τους έως τον Ιούλιο, με συνέπεια να μειωθούν οι αποζημιώσεις τους αν οι διαγωνισμοί διεξαχθούν τότε. Κι αυτό γιατί στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ υπάρχει ρύθμιση που διατηρεί σταθερή την ισχύουσα τιμή αναφοράς, για ένα 4μηνο μετά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης