Αναλύσεις

Dijsselbloem: Η Αθήνα θα καθορίσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα λάβει

Dijsselbloem: Η Αθήνα θα καθορίσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα λάβει
Aπαιτείται «πολλή δουλειά», σε τεχνικό επίπεδο, στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στο Ecofin
Η Αθήνα θα καθορίσει ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα λάβει δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem σήμερα 21/2/2017 από τις Βρυξέλλες.
Εναπόκειται πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο και στη συνέχεια να συζητήσει με τους θεσμούς το πακέτο των θετικών μέτρων επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή καθώς η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Aνέφερε πως, προκειμένου να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.


Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Την θέση ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση διατύπωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα.
«Τις επόμενες ημέρες, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα και εκεί θα έχουν πολλή δουλειά.
Οι συζητήσεις θα αφορούν το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.
Πρόκειται για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστούν πολλή τεχνική δουλειά.
Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπάρχει βιασύνη, δεν βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση.
«Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να επέλθει το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Dijsselbloem, ο οποίος ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα είπε ότι είναι ένα θέμα που άπτεται των θεσμών, αν και εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες
Ερωτηθείς για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης πώς ακριβώς θα τον χρησιμοποιήσει.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Ecofin ο Dijsselbloem εξέφρασε την ελπίδα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα καταφέρουν σήμερα να φτάσουν σε μια συμφωνία  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών και να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα φορολογικών παραδείσων.
Σημειώνεται πως στόχος του σημερινού Ecofin είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικές θέσεις για το πώς θα πρέπει να φορολογούνται τα μερίσματα πολυεθνικών εταιριών και το πώς θα πρέπει να ορίζεται ένας φορολογικός παράδεισος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να ανακτήσει έσοδα από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και εταιρίες που αθέμιτα μειώνουν το φορολογικό τους βάρος μεταφέροντας κέρδη σε χώρες με χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης