Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η οικονομία θέλει να πιαστεί ο ταύρος από τα κέρατα

Π.Μπουσμπουρέλης: Η οικονομία θέλει να πιαστεί ο ταύρος από τα κέρατα
Οι ευκαιρίες να επιταχυνθούν αλλαγές μοντέλου μέσα από τις νέες κατευθύνσεις των χρηματοδοτήσεων που εξασφαλίζονται
Με αγωνία παρακολουθεί ο κόσμος της οικονομίας την διαγραφόμενη ύφεση η οποία στην Ελλάδα τείνει να προσλάβει απειλητικότερες διαστάσεις λόγω του ειδικού βάρους του τουρισμού, της εκκρεμότητας του χρέους που θα επηρεάσει τους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς, την αυξανόμενη ανεργία και την μείωση των εισοδημάτων.
Η διαχείριση του βασικού αυτού προβλήματος που φέρνει τα πάνω κάτω για την ελληνική οικονομία μετά την περιπέτεια τριών μνημονίων αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης.
Kαι αυτό γιατί ενώ έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες κάλυψης των κενών που δημιουργήθηκαν με το lockdown, η προσπάθεια επανεκκίνησης απαιτεί σημαντικά κονδύλια.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι αναστολές καταβολής του ΦΠΑ είναι ένα έξυπνο μέτρο στο βαθμό που τους βοηθά με ταμειακές ροές 2,5- 3 δις ευρώ και παράλληλα μελλοντικά τους εξασφαλίζει υψηλό αριθμό δόσεων.
Έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα διατεθούν τα δάνεια που υπολογίζονται σε 7 δις με κρατικές εγγυήσεις 2 δις για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια κίνησης.
Η υλοποίησή του μέτρου είναι πολύ σημαντική, γιατί αφορά την βάση της οικονομίας όπου και υφίσταται το πρόβλημα.

Νέα στρατηγική

Όμως η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει ένα σχέδιο στρατηγικής αντιμετώπισης της ύφεσης με χρηματοδοτήσεις σε τομείς, που με την αξιοποίηση των κονδυλίων μπορούν να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις της παραγωγικής βάσης με αφορμή την κρίση.
Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί και αν φυσικά θα περιλαμβάνουν και δημόσιες επενδύσεις, είναι εύκολο να κάνει κανείς σύντομες αναφορές, αλλά δεν είναι το πρόβλημά μας αυτό.
Το σημερινό μοντέλο της οικονομίας θα πληρώσει για μια ακόμη φορά την έλλειψη ενός συνολικού σχεδίου και είναι ευκαιρία να πετάξει οριστικά στα σκουπίδια τα απομεινάρια του μοντέλου της προηγούμενης 20ετίας.
Μόνον που τώρα η προσπάθεια μια τέτοιας ουσιαστικής αλλαγής θα πρέπει να είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη, γιατί με την κρίση του Κορωνοϊού η Ελλάδα έχασε το πλεονέκτημα των υποτιμημένων αξιών, που μέχρι τώρα είχε και παράλληλα σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, είναι βέβαιο ότι το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ.

Ξεπερασμένο το σημερινό οικονομικό μοντέλο

Τι έχει όμως στην παρούσα φάση η ελληνική οικονομία πέραν από τις δημοσιονομικές προσαρμογές, που τινάχτηκαν και αυτές στον αέρα, ας ελπίσουμε προς το παρόν τουλάχιστον, μετά από μια δεκαετία μνημονίων;
Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά της.
Έναν κλάδο τουρισμού που αναπτύχθηκε δυσανάλογα κάτω από τις υποδείξεις των Κοινοτικών, ο οποίος και αποτελεί τώρα τον αδύναμο κρίκο που απειλεί να βυθίσει την οικονομία στον πάτο της ύφεσης.
Μια βιομηχανία που το μέγεθός της είναι κάτω από τον μέσο κοινοτικό ευρωπαϊκό όρο, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι υποδειγματικές και αντιμετωπίζουν την παγκόσμια κατάρρευση, χωρίς να ζητούν κεφάλαια.
Μάλιστα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την απίστευτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο Μνημόνιο 2, αλλά και αρκετές δυστοκίες στο Μνημόνιο 3.
Οι ελληνικές τράπεζες χωρίς ουσιαστικές ελπίδες αν δεν ακούσουν νέες ιδέες, είναι οι μεγάλες χαμένες στην κρίση του κορωνοϊού και αυτό φαίνεται από τις έντονες επιφυλάξεις με τις οποίες αντιμετωπίζει τις μετοχές τους η χρηματιστηριακή αγορά.
Επενδύσεις ουσιαστικές ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει στον βαθμό που θα κάνουν την διαφορά και η εκτροπή των δημοσιονομικών σε σχέση με την ασάφεια που επικρατεί για τους όρους των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς το σύνολο της οικονομίας αφήνει ένα τοπίο προς το παρόν ομιχλώδες.

Το ΥΠΕΝ δείχνει τον δρόμο


Το Υπουργείο Ενέργειας είναι το Υπουργείο που ήδη ξεχωρίζει για το έργο του και μέσα στην κρίση με δύο νομοσχέδια που ενισχύουν άμεσα τις επενδύσεις τόσο στις Ανανεώσιμες όσο και αναφορικά με τις Περιβαλλοντικές προδιαγραφές έχει σπεύσει να ανατάξει το επενδυτικό κλίμα.
Παράλληλα χάρις τις πρωτοβουλίες του κ. Κωστή Χατζηδάκη η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την κρίση ελεγχόμενα, ενώ ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει ονόματα βαρέων βαρών.
Το ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε έτσι μεσούσης της κρίσης, ότι αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης στον επενδυτικό τομέα, που καθίσταται και ο βασικός φορέας ανάσχεσης της ύφεσης για να διασωθούν εισοδήματα και απασχόληση.
Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει στο συγκεκριμένο Υπουργείο που λόγω της φύσης της ιστοσελίδας μας παρακολουθούμε στενά, θεωρούμε ότι δίνεται ένα καλό παράδειγμα για το σύνολο του κυβερνητικού έργου.
Για μια κυβέρνηση η οποία είναι τυχερή να έχει στην παρούσα φάση στο τιμόνι της έναν άνθρωπο που γνωρίζει άριστα την οικονομία, αντιλαμβάνεται τις φρέσκες ιδέες και έχει εμφυσήσει την κεντρώα πολιτική.
Η οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, τότε μπορεί να έχουμε ένα δυναμικό comeback την προσεχή διετία.
Μια στρατηγική ανάλογη του Donald Trump ο οποίος νυχθημερόν μάχεται λισαλέα κατά της ύφεσης, επιχειρώντας να βρει λύσεις για όλους και για όλα.
Ασφαλώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει σε καμία περίπτωση  τους βαθμούς ελευθερίας που έχει ο Trump, όμως η οικονομία είναι το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έχει φτάσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης