Σε ένα σενάριο ύφεσης με χαμηλότερες τιμές ορυκτών καυσίμων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνουν ανταγωνιστικές
Αιολικά και ηλιακά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύς έως 150 GW σε Ασία και Ειρηνικό, ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν την προσεχή 5ετία.
Το σενάριο αυτό εξετάζει πρόσφατη ανάλυση της Wood Mackenzie, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού και σε περίπτωση που είναι παρατεταμένη η διάρκειά του. Μάλιστα, η διακοπή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για χρονικό διάστημα 2-3 μηνών, θα οδηγήσει σε απώλειες 380 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο διευθυντής της έρευνας που διεξάγει η Wood Mackenzie, Alex Whitworth, δήλωσε: «Η έκταση του αντίκτυπου του κορωνοϊού στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα τελευταία πέντε χρόνια (2015-2019), η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσώπευε πάνω από τα 3/4 της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ενέργειας, ενώ πρωτοστάτησε παγκοσμίως σε εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ισχύος».
Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του κλάδου το επόμενο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι: «Οι επόμενοι μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα δείξουν τα σημάδια της ανάκαμψης ή της ύφεσης. Στην προοπτική της βασικής μας υπόθεσης, ο αντίκτυπος στις εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2020 μπορεί να αντισταθμιστεί από την ισχυρότερη πολιτική ανάπτυξης και στήριξης το 2021».
Ωστόσο, «εάν επιδεινωθεί η κατάσταση, έργα ΑΠΕ σε Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Μαλαισία θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης».
Ερωτηματικό η στάση των κυβερνήσεων
Σε ένα σενάριο ύφεσης με χαμηλότερες τιμές ορυκτών καυσίμων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνουν ανταγωνιστικές στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας-Ειρηνικού μετά το 2025.
Στο σημείο αυτό, ο Whitworth επισήμανε ότι: «Εδώ είναι σημαντική η κυβερνητική υποστήριξη. Η Κίνα και άλλες βασικές κυβερνήσεις υποστήριξαν σθεναρά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με επιδοτήσεις και πολιτικές που οδηγούν σε μαζική αύξηση των έργων εγκατάστασης τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Καθώς αυξάνεται η κλίμακα των επενδύσεων στις ΑΠΕ, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν ή να ακυρώνουν επιδοτήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο της επιδημίας του κορανοϊού, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξετάσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ορίσει, προκειμένου να υποστηρίξουν τα σχέδιά τους ή να τα παγώσουν» συμπλήρωσε.
Ο Whitworth κατέληξε λέγοντας: «Σε ένα εκτεταμένο σενάριο ύφεσης, αναμένουμε από τις κυβερνήσεις να υποστούν οικονομικές πιέσεις, καθιστώντας δύσκολη τη στήριξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μέτρα τόνωσης».
www.worldenergynews.gr