Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

ΙΕΑ: Υποχώρηση κατά 29 bpd της ζήτησης τον Απρίλιο - Κάτω από τα 20 δολάρια το αργό

ΙΕΑ: Υποχώρηση κατά 29 bpd της ζήτησης τον Απρίλιο - Κάτω από τα 20 δολάρια το αργό
Ζοφερές οι προβλέψεις της ΙΕΑ για το πετρέλαιο

Δυσοίωνο προβλέπει το μέλλον της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σε πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
Όπως αναμεταδίδει το reuters, για το 2020 η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο μόνο να υποχωρεί κατά 29 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί το 1995, αναφέρει η IEA στην έκθεση της.

Αναφορικά με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, το brent υποχωρεί 3,95% στα 28,41 δολ/βαρέλι και το αργό σημειώνει πτώση της τάξεως του -2,73% στα 19,55 δολ/βαρέλι.
Παράλληλα, σχετικά με τα μέτρα και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΟΠΕΚ, θα επιδράσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά αρκετά για να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες ζήτησης. Ωστόσο, τα επιτεύγματα της προηγούμενης εβδομάδας είναι μια σταθερή αρχή» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να κάνουμε αναφορά και στην εκτίμηση της Goldman Sachs -που αναμετέδωσε και το WEN- για την συμφωνία των περικοπών που έγινε τις περασμένες μέρες.
Αναλυτικά:

Η συμφωνία για περικοπές κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες, δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της ζήτησης, σε μια εποχή άφθονων αποθεμάτων αργού.
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs είδε πτωτικούς κινδύνους για τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των 20 δολ. για το Brent αλλά προέβλεψε ότι θα κινηθεί καλύτερα έναντι του αμερικανικού καθώς οι εξαγωγές των παραγωγών του OPEC+ πιθανότατα θα υποχωρήσουν.
Ακόμα και εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ συμμορφωθούν πλήρως με τις περικοπές και οι άλλες χώρες συμμορφωθούν κατά 50%, οι εθελοντικές περικοπές θα μεταφραστούν σε μείωση μόλις 4,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
«Η απουσία δεσμεύσεων από τις ΗΠΑ η άλλες χώρες μέλη του G20 αποτελεί αδύναμο σημείο της συμφωνίας», προσθέτει η Goldman.
Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι οι κυβερνήσεις σε χώρες ανά τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις που έχουν καταποντίσει τη ζήτηση για καύσιμα, ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.
«Η συμφωνία για μείωση κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντιπροσωπεύει στην ουσία μείωση κατά 12,4 βαρέλια της παραγωγής από τη συμμαχία του ΟΠΕΚ+(δεδομένης της αύξησης που είχαν αποφασίσει τον Απρίλιο Σ. Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και μόνο κατά 7,2 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με τα κατά μέσο όρο επίπεδα του πρώτου τριμήνου», αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Goldman Sachs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης