Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Λύση στη χθεσινή (7/03) τηλεδιάσκεψη για τις αδιάθετες ποσότητες LNG της ΔΕΗ

Λύση στη χθεσινή (7/03) τηλεδιάσκεψη για τις αδιάθετες ποσότητες LNG της ΔΕΗ
Στην τηλεσύσκεψη συμφωνήθηκε η παραχώρηση χώρου στη Ρεθυθούσα από άλλη εταιρεία, ώστε η ΔΕΗ να αποφύγει τα υπέρογκα πρόστιμα
Λύση στο θέμα της ΔΕΗ σχετικά με τις αδιάθετες ποσότητες LNG και την έδωσε χθες η διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, στην οποία συμμετείχε ένας συνολικός αριθμός 26 ατόμων, εκπρόσωποι της ΔΕΗ, των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε κάποια από τις εταιρίες που διαθέτει χώρο στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να τον παραχωρήσει στη ΔΕΗ, ώστε η επιχείρηση να αποφύγει τα πρόστιμα από τον ΔΕΣΦΑ, που προβλέπουν οι Κώδικες στην περίπτωση μη αεριοποίησης του καυσίμου στον προβλεπόμενο χρόνο.

Όπως είναι ήδη γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι ότι υποχρεώνεται να θέτει σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να αφήνει εκτός λειτουργίας τις μονάδες φυσικού αερίου και συνακόλουθα να μην είναι σε θέση να καταναλώσει το αέριο που έχει συμβολαιοποιήσει με προμηθευτές μέσω αγωγών και τις προμήθειες σε LNG που έχει κάνει η ίδια.

Διαχειρίσιμη προς ώρας η κατάσταση για τον κλάδο του LNG

Στην τηλεδιάσκεψη τέθηκαν γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του LNG και αξιολογήθηκε η κατάσταση σε σχέση με τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

Επί του παρόντος η κατάσταση εκτιμάται ως διαχειρίσιμη αφού έχει μεν υποχωρήσει η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στα επίπεδα του 5% αλλά έχει παράλληλα αυξηθεί η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση λόγω χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών τον Μάρτιο φέτος σε σχέση με τον περσινό και της παραμονής στο σπίτι. Σοβαρό πρόβλημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει εάν αρχίσουν να βγαίνουν από την παραγωγή μεγάλες βιομηχανίες, αφού δε τεθούν εκτός συστήματος υψηλά φορτία ηλεκτρισμού.

Ενα από τα ζητήματα που τέθηκε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη είναι η μείωση της ημερήσιας χρήσης δικτύου στο Σιδηρόκαστρο προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές προς Βουλγαρία και Ρουμανία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης