Πάνω από 10 GW το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ
Μάλιστα ο κύκλος εργασιών του κλάδου ενέργειας της Μυτιληναίος, αντιστοιχεί στο 79% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας (1.143 εκατ. ευρώ) έχοντας ως βασικό μοχλό ανάπτυξης τόσο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όσο και την αύξηση της θερμικής παραγωγής ρεύματος κατά 150% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στη λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου 826MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η οποία διαθέτει τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της Μυτιληναίος και τα επόμενα έτη.
Έτσι ο κλάδος της ενέργειας αποτέλεσε τον οδηγό για τα καθαρά κέρδη ύψους 158 εκατ. ευρώ (+10%) της εταιρείας, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Παραγωγή ενέργειας
Η συνολική παραγωγή ενέργειας της Μυτιληναίος εντός Ελλάδος, από τις τρεις θερμικές μονάδες (CCGTs), τον σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας (CHP) και τις ΑΠΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 2,2 TWh. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής ζήτησης.
Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της M Renewables ξεπερνά πλέον τα 10 GW. Από αυτά τα 4,8 GW είναι ώριμα και εν λειτουργία έργα ενώ 5,7 GW βρίσκονται σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης.
Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 779 MW, στο τέλος του πρώτου τριμήνου ανήλθε σε 325 GWhs. Από αυτές, οι 182 GWhs παρήχθησαν εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 143 GWhs στο εξωτερικό.
Ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Μυτιληναίος στις ΑΠΕ, δηλαδή το Asset Rotation Plan, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη διάθεση έργων συνολικής ισχύος 2GW στην Ευρώπη, επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίζει απρόσκοπτα την ανάπτυξη της κερδοφορίας της M Renewables διαθέτοντας αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης έργων και διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα μόχλευσης και εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ.
Εντός Ελλάδας η Μυτιληναίος συνεχίζει τις εργασίες για την κατασκευή του πρώτου σκέλους (300MW) των 1,5GW φωτοβολταϊκών μέσω του RRF. Τα πρώτα έργα εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία, ενώ εντός του 2024 ξεκίνησε η κατασκευή και του δεύτερου σκέλους του ελληνικού χαρτοφυλακίου, δυναμικότητας 700 MW. Παράλληλα η εταιρεία κατασκευάζει πάνω από 1,3GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος.
Στόχος το 25% της αγοράς
Σε ότι αφορά την προμήθεια ενέργειας στόχος της Μυτιληναίος για το επόμενο διάστημα είναι το 25% της αγοράς λιανικής συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος. Στο τέλος του Α’ τριμήνου του 2024, η Μυτιληναίος εκπροσωπούσε 550.000 μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού τον Μάρτιο του 2024 ξεπέρασε το 17% (μερίδια ΕΧΕ).
Παράλληλα προχωρεί στην πλήρη ενσωμάτωση της EfA Energy και της Volterra (τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αγορά των PPAs. Άλλωστε πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον όμιλο Καράτζη για την προμήθεια ενέργειας μέσω παραγωγής συνολικής ισχύος 210MW.
Ταυτόχρονα, η Μυτιληναίος διεισδύει στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, έχοντας δεσμεύσει τις περισσότερες χρονοθυρίδες εκφόρτωσης για τα επόμενα έτη στη Ρεβυθούσα.
Ο τομέας M Power Projects, εκτελεί σήμερα 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρω, εκ των οποίων το 10% είναι έργα στην Ελλάδα, το 24% στην Πολωνία και το 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι τα δίκτυα αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του τομέα M Power Projects. Άλλωστε υπάρχει καταρχήν απόφαση του Top Management της εταιρείας, για ενίσχυση του κεφαλαιακά με νέες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό προβλέποντας τουλάχιστον μία χρυσή δεκαετία ανάπτυξης λόγω της πράσινης μετάβασης.
www.worldenergynews.gr