Πτωτική πορεία ακολουθούν αυτή την ώρα οι τιμές του πετρελαίου, μετά το ανοδικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση. Αφορμή της πρόσφατης αυτής τάσης αποτελεί η ανακοίνωση της Saudi Aramco ότι της ζητήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας να αυξήσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το brent να καταγράφει πτώση 2,44% στα 36,11 δολ./βαρέλι και το αργό 2,65% στα 33,41 δολ./βαρέλι.
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε την Τρίτη ότι θα ενισχύσει τον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο σε υψηλότατο επίπεδο τον Απρίλιο, αυξάνοντας τα ποσοστά συμμετοχής με τη Ρωσία και απορρίπτοντας αποτελεσματικά μια πρόταση από τη Μόσχα για νέες συνομιλίες σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής.
Επίσης, σχεδόν μηδενική θα είναι η αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου το υπόλοιπο του 2020, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, ο οποίος αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τον "μαύρο χρυσό".
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ, η αύξηση της ζήτησης θα είναι της τάξεως του 0,06% στα 60 χιλ. βαρέλια/ημέρα, από 0,99% ή 990 χιλ. βαρέλια/ημέρα που εκτιμούσε προηγουμένως.
από 0,99% ή 990 χιλ. βαρέλια/ημέρα που εκτιμούσε προηγουμένως.
Επίσης, η ΕΙΑ μείωσε την εκτίμησή της για τις τιμές του brent και του αργού πετρελαίου κατά 30%, στα 43,30 δολάρια και στα 38,19 δολάρια αντίστοιχα.
«Οι συνέπειες του Covid-19 στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι σημαντικές», εκτιμά ο ΟΠΕΚ, επισημαίνοντας πως υπάρχει «ήδη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου και της οικονομίας ευρύτερα στην Κίνα», ενώ οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Novak (Ρωσία): Παραμένουμε σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚ
Παράλληλα, στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός προκαλεί αστάθεια στην αγορά πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα (11/3) ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του συνεχίζει τον διάλογο με τον ΟΠΕΚ παρά τη μη επίτευξη συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η Μόσχα θα λάβει κανονικά μέρος στη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής του ΟΠΕΚ+ στις 18 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε κάποια κοινή απόφαση για την παραγωγή πετρελαίου.
Αναφερόμενος στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, ο κ. Novak δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια «πιθανώς να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή», προσθέτοντας ότι «η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προωθήσει τα προϊόντα της».
Τα μέτρα των αγορών
Σύμφωνα με το reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους από τις διαταραχές που προκλήθηκαν από την έκρηξη του κοροναϊού, με την Bank of England (BoE) να μειώνει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες, στο 0,25%.
«Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμμετέχουν σε έναν πόλεμο τιμών που απειλεί να ωθήσει τις παγκόσμιες αγορές σε συνθήκες υπερπροσφοράς και ειδικά σε ένα μομέντουμ που η παγκόσμια ζήτηση διαβρώνεται από την επιδημία του coronavirus» σημειώνει ο Han Tan, Αναλυτής Αγοράς στο FXTM.
www.worldenergynews.gr