Από τα υδροηλεκτρικά το 82% της παραγωγικής ικανότητας της Μοζαμβίκης

Από τα υδροηλεκτρικά το 82% της παραγωγικής ικανότητας της Μοζαμβίκης
Οι συμβάσεις παραχώρησης χορηγούνται μέσω ανταγωνιστικού δημόσιου διαγωνισμού

Από τα υδροηλεκτρικά προέρχεται επί του παρόντος το 82% της παραγωγικής ικανότητας της Μοζαμβίκης. Όμως, η χώρα έχει μεγάλη ποικιλία ενεργειακών πόρων, εκ των οποίων περίπου το 88% είναι ανανεώσιμες, αντιπροσωπεύοντας συνολικό δυναμικό άνω των 23,026 GW - επαρκή ικανότητα για να ικανοποιήσει τόσο την εγχώρια ζήτηση όσο και τις εξαγωγές προς γειτονικές χώρες.
Στο νομικό σύστημα της Μοζαμβίκης δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία σχετικά με την αδειοδότηση έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επομένως διέπονται από τη γενική νομοθεσία για την ηλεκτρική ενέργεια, όπως οι νόμοι περί ηλεκτροπαραγωγής και οι κανονισμοί παραχώρησης, οι οποίοι προβλέπουν σύμβαση παραχώρησης που εκδίδεται από το κράτος ανεξάρτητα από την παραγωγική ικανότητα του έργου.
Παράλληλα, οι συμβάσεις παραχώρησης χορηγούνται μέσω ανταγωνιστικού δημόσιου διαγωνισμού.
Παρ 'όλα αυτά, η κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθεί η δημόσια διαδικασία υποβολής προσφορών ως τρόπος προμήθειας ανανεώσιμων έργων. Τον Οκτώβριο του 2017, ο υπουργός Ορυκτών Πόρων και Ενέργειας ξεκίνησε ένα έργο με στόχο τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού δημοπράτησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται το 2020.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση ξεκίνησε διάφορες πρωτοβουλίες και υποστήριξε νέες πλατφόρμες για τη δημιουργία ασφαλούς, βιώσιμου και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ των οποίων:

η θέσπιση του δασμολογικού καθεστώτος για τις ΑΠΕ,
ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τον τομέα των ΑΠΕ σε εθνικό επίπεδο και τις συνθήκες της αγοράς και τις προκλήσεις που ενδέχεται να συναντήσουν οι δυνητικοί επενδυτές
η αναθεώρηση και βελτίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τον τομέα του ηλεκτρισμού και η ανάπτυξη κατάλληλου νομικού πλαισίου για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
η δημιουργία οικονομικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης