Σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού Ενέργειας. Γ.Θωμά, σύντομα θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση
Τον δρόμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες θα ανοίξει σύντομα το ΥΠΕΝ, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Αυτό αναφέρει στο πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, προσθέτοντας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συμπληρωματική γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για τον καθορισμό της ανώτατης ή/και κατώτατης επιτρεπόμενης τιμής προσφοράς για την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών της κατηγορίας των αιολικών σταθμών ισχύος μικρότερης από 60 kW.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η απόφαση θα επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων ή οικισμών προ του 1923 και σε επιλεγμένες δασικές εκτάσεις. Το ίδιο θα ισχύει για περιοχές εντός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και για λιμάνια.
Απαραίτητη η εισήγηση της ΡΑΕ
Με τροπολογία που «πέρασε» από τη Βουλή τον Μάιο του 2018, προβλέπεται η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για την κατακύρωση τιμής αναφοράς για αιολικά μικρότερα από 60 kW, στα πρότυπα των ανταγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται για φωτοβολταϊκά πάρκα και συμβατικές αιολικές μονάδες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης που καθόριζε τον «οδική χάρτη» των διαγωνισμών ΑΠΕ έως και το τέλος του 2020, προβλεπόταν η δημοπράτηση φέτος ισχύος 20 MW στη συγκεκριμένη κατηγορία «πράσινων»μονάδων.
Για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών, απαιτείται η εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία θα καθορίζει τόσο την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας, όσο και τη συνολικά δημοπρατούμενη ισχύ. Επομένως, όταν σταλεί στο ΥΠΕΝ η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, τότε θα μπορέσει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» στο διαδικασία.
Μία 10ετία στασιμότητας
Οι διαγωνισμοί για μικρές ανεμογεννήτριες θα έρθουν έπειτα από 10 χρόνια επενδυτικής στασιμότητας στη συγκεκριμένη κατηγορία ΑΠΕ, με δεδομένο ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε το 2010.
Εκτός από τα συστήματα σχετικά μεγάλης ισχύος (60 kW), στην ίδια κατηγορία ανήκουν και μονάδες αρκετά μικρότερης δυναμικότητας, της τάξης των 2-3 KW. Μάλιστα, για αυτά τα μικρότερα συστήματα, το ρυθμιστικό πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίησή τους για ενεργειακό συμψηφισμό ή για virual net metering. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κόστος του εξοπλισμού κινείται σε τέτοια επίπεδα, που μία τέτοια επένδυση συμφέρει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως π.χ. με μεταχειρισμένες ανεμογεννήτριες.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr