Έκπληξη στην ναυτιλιακή αγορά καθώς το LNG των ΗΠΑ θεωρείται απειλή για την κυριαρχία της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου
Ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο για φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού στο δυτικό ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ έχει επιστρέψει στην περιοχή αφού είχε μισθωθεί για να μεταφέρει LNG που παράγεται από την Αμερική στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon την Τρίτη 14/1/2020.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters τον Νοέμβριο ότι η Gunvor είχε εκμισθώσει το δεξαμενόπλοιο Marshal Vasilevskiy από τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom που ελέγχεται από το κράτος για τη φόρτωση φορτίου LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός αυτό εξέπληξε την ναυτιλιακή αγορά επειδή το LNG των ΗΠΑ θεωρείται απειλή για την κυριαρχία της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις χαμηλότερες εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας.
Τα στοιχεία του Rafinitiv Eikon έδειξαν ότι το Marshal Vasilevskiy - μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που μπορεί επίσης να λειτουργεί ως πλοίο LNG - κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Καλίνινγκραντ την Τρίτη. Από τον Νοέμβριο το πλοίο είχε μεταφέρει φορτίο LNG από το τερματικό σταθμό Sabine Pass στις Ηνωμένες Πολιτείες στον ισπανικό τερματικό σταθμό της Huelva και στη συνέχεια πήγε στη Νιγηρία από όπου μετέφερε φορτίο στο Μπιλμπάο στην Ισπανία πριν επιστρέψει στο Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με το Refinitiv Eikon.
Η Gazprom προμηθεύει περίπου το 36% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Οι παραδόσεις αερίου μέσω αγωγού υποχώρησαν πέρυσι από ένα ρεκόρ ύψους άνω των 200 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποστολών το 2018. Καθώς το Marshal Vasilevskiy έμεινε αδρανής κοντά στο Καλίνινγκραντ, η Gazprom αποφάσισε να την εκμισθώσει πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της Αυστριακής OMV από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.
Ο κύριος ρόλος του πλοίου είναι η μεταφορά LNG στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία χωρίζεται από την ηπειρωτική Ρωσία και μεταφέρεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.
www.worldenergynews.gr