Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν
Οι νέες οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά θα περιπλέξουν την κατάσταση, σύμφωνα με την Barron's.
Το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στο χθεσινό (8/1) διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις, ήταν ότι δεν επιθυμεί πολεμική σύγκρουση.
Μένει να φανεί αν συμφωνεί και το Ιράν.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το άρθρο του Richard Nephew, αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση τελείωσε, καθώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ «έως ότου το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Trump.
Ωστόσο οι αναλυτές της Barron's εκτιμούν ότι οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική που εφαρμόζει ο Trump στο Ιράν.
Υπάρχουν σίγουρα μία σειρά από πρόσθετα μέτρα κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά του Ιράν, παρά τις σημαντικές κυρώσεις που ισχύουν ήδη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιβάλουν μια γενική απαγόρευση συναλλαγών με ξένες εταιρείες, τράπεζες ή άτομα που ασχολούνται με επιχειρήσεις στο Ιράν που δεν είναι ανθρωπιστικές.
Οι υφιστάμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν μόνο τρίτα μέρη που ασχολούνται με επιλεγμένες ιρανικές βιομηχανίες, εταιρείες ή ιδιώτες.
Μια καθολική απαγόρευση θα ήταν ένα μεγάλο βήμα και η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο εμπάργκο.
Ο Trump θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο επιλεκτική προσέγγιση, και πάλι εξαιρώντας τις ανθρωπιστικές αποστολές.
Θα μπορούσε απλά να προσθέσει στον κατάλογο των ιρανικών βιομηχανιών που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης ίσως της βιομηχανίας καταναλωτικών αγαθών του Ιράν.
Θα μπορούσε επίσης να ανακοινώσει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα επιβληθούν σε οποιαδήποτε ξένη τράπεζα πραγματοποιεί συναλλαγές με το Ιράν.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν από το 2018, όταν ο Trump αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία, έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην ιρανική οικονομία.
Σύμφωνα με την Barron's, τα ισχυρότερα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.
Όπως προειδοποιεί η Barron's, η επιβολή νέων κυρώσεων θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στους συμμάχους των ΗΠΑ, κυρίως σε αυτούς που διατηρούν δεσμούς με το Ιράν, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Ε.Ε.
Οι χώρες αυτές θα μπορούσαν εύλογα να αμφισβητήσουν τη συμβολή των νέων κυρώσεων στη δημιουργία διπλωματικής πίεσης προς το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα και τις περιφερειακές δραστηριότητές του, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Trump.
Οι σύμμαχοι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές κυρώσεις σαν μια προσπάθεια περαιτέρω αποσταθεροποίησης του Ιράν πολιτικά.
Αντί να αναπτύξει νέες κυρώσεις, ο πρόεδρος Trump θα μπορούσε να δώσει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να συνεργαστεί ξανά με τους εταίρους για ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για μελλοντικές συνομιλίες.
Το Ιράν ενδέχεται να μην δεχθεί ένα τέτοιο άνοιγμα, ιδίως μετά τη δολοφονία του Qassem Soleimani και την απότομη και άσκοπη απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία το 2018.
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι δεν εμπιστεύονται τη διοίκηση του Trump και προσβλέπουν σε άλλες διαπραγματεύσεις, όπως η αμφισβητούμενη αντικατάσταση της NAFTA.
Αλλά μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική πίεση στο Ιράν.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr