Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Απολύτως απαραίτητη η διακοψιμότητα για την επάρκεια του συστήματος τη διετία 2020–2021 – Τι αναφέρει η μελέτη του ΑΔΜΗΕ

tags :
Απολύτως απαραίτητη η διακοψιμότητα για την επάρκεια του συστήματος τη διετία 2020–2021 – Τι αναφέρει η μελέτη του ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, η συνεισφορά του μέτρου θα είναι σημαντική και σε συνήθεις συνθήκες, όταν υπάρχουν αιχμιακά φορτία

Απολύτως απαραίτητη για την επάρκεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας τη διετία 2020 – 2021 είναι η Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου μακράς διάρκειας (ΥΔΦ1), σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ που συνόδευσε την προκοινοποίηση του ελληνικού αιτήματος προς την Κομισιόν για διετή παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας.

Στη μελέτη, που διερεύνησε το όφελος του μηχανισμού της διακοψιμότητας για την αξιοπιστία του διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την περίοδο 2020-2021, εξετάστηκαν τρία σενάρια όσον αφορά τις συνθήκες για τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας, την υδραυλικότητα και τη διαθεσιμότητα διασυνδέσεων, κατά τη διάρκεια ενός αιχμιακού μήνα κάθε έτους. Επίσης εξετάστηκε και ένα σενάριο κρίσης τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, διάρκειας μίας βδομάδας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός της διακοψιμότητας προβλέπει δυο υπηρεσίες.

Την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου 1, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα εξής:

• Χρόνος ειδοποίησης: 5 λεπτά

• Μέγιστη διάρκεια διακοπής φορτίου ανά εντολή: 48 ώρες

• Μέγιστος αριθμός εντολών διακοπής ισχύος ανά μήνα: 3

• Μέγιστη συνολική διάρκεια διακοπής φορτίου ανά έτος: 288 ώρες

• Ελάχιστη διάρκεια μεταξύ δύο διαδοχικών εντολών διακοπής: 1 ημέρα Και την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου 2 τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα εξής:

• Χρόνος ειδοποίησης: 5 λεπτά • Μέγιστη διάρκεια διακοπής φορτίου ανά εντολή: 1 ώρα

• Μέγιστος αριθμός εντολών διακοπής ισχύος ανά μήνα: 4

• Μέγιστη συνολική διάρκεια διακοπής φορτίου ανά έτος: 24 ώρες

• Ελάχιστη διάρκεια μεταξύ δύο διαδοχικών εντολών διακοπής: 5 ημέρες Κάλυψη 2.503 MWh μη εξυπηρετούμενης ενέργειας σε ευνοϊκές συνθήκες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η διακοψιμότητα θα συνεισφέρει σημαντικά στην επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κατά την επόμενη διετία, κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ακραία δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ή συνθήκες κρίσης τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η συνεισφορά της διακοψιμότητας είναι σημαντική και σε συνήθεις συνθήκες, όταν υπάρχουν αιχμιακά φορτία.

Συγκεκριμένα στο σενάριο Ευνοϊκών Συνθηκών σύμφωνα με το οποίο επικρατούν συνήθεις κλιματολογικές συνθήκες, εμφανίζονται φορτία αιχμής στα επίπεδα των προβλεπόμενων στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος, υπάρχει η συνήθης παραγωγή ΑΠΕ, επικρατούν μέσες υδρολογικές συνθήκες και η αξιοποίηση των διασυνδέσεων διατηρείται στα επίπεδα των περασμένων ετών, προκύπτει μη εξυπηρετούμενη ενέργεια 706 MWh για το 2020 και 2.503 MWh για το 2021 που μπορεί να καλυφθεί μέσω της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου.

Στο σενάριο Δυσμενών Συνθηκών, οπότε και επικρατούν συνήθεις κλιματολογικές συνθήκες, συνήθης παραγωγή ΑΠΕ, αλλά ξηρές υδρολογικές συνθήκες, ενώ η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας και δεν προβλέπονται συντηρήσεις θερμικών μονάδων κατά τη διάρκεια του αιχμιακού μήνα, προκύπτει έλλειμμα 3.412 MWh για περίπου 7 ώρες το 2020 και 10.487 MWh για περίπου 20 ώρες το 2021

Πρόσθετα μέτρα σε ακραία δυσμενείς συνθήκες Στο σενάριο Ακραίων Δυσμενών Συνθηκών γίνεται η υπόθεση ότι επικρατούν ακραία δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων εμφανίζονται πολλαπλά και ιδιαίτερα υψηλά φορτία αιχμής και χαμηλότερη από το σύνηθες παραγωγή ΑΠΕ. Επιπλέον, επικρατούν ξηρές υδρολογικές συνθήκες, ενώ οι καθαρές εισαγωγές από τις διεθνείς διασυνδέσεις δεν ξεπερνούν τις 5 GWh σε ημερήσια βάση, καθώς αντίστοιχες κλιματολογικές συνθήκες επικρατούν και στις γειτονικές αγορές.

Τέλος και σε αυτό το σενάριο δεν προβλέπονται συντηρήσεις θερμικών μονάδων. Με βάση αυτά τα δεδομένα η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία διακοψιμότητας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά, αν και δεν επαρκεί από μόνη της για να διασφαλίσει την επάρκεια του συστήματος κάτω από τέτοιες συνθήκες. Στο σενάριο Κρίσης Φυσικού Αερίου γίνεται η υπόθεση εκδήλωσης κρίσης τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο διάρκειας μίας βδομάδας. Κατά τη διάρκεια της θεωρείται ότι οι πέντε μονάδες Φυσικού Αερίου με δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου είναι διαθέσιμες στην πλήρη ισχύ που προβλέπεται με το εναλλακτικό καύσιμο. Οι υπόλοιπες μονάδες Φυσικού Αερίου θεωρείται ότι παράγουν συνολικά έως 30 GWh ανά ημέρα κρίσης.

Παράλληλα, όπως και στο σενάριο ακραίων δυσμενών συνθηκών, οι καθαρές εισαγωγές από τις διεθνείς διασυνδέσεις δεν ξεπερνούν τις 5 GWh σε ημερήσια βάση καθώς θεωρείται ότι μια κρίση φυσικού αερίου αφορά την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο το ελληνικό σύστημα.

Εξάλλου θεωρείται ότι επικρατούν μέσες κλιματολογικές συνθήκες, συνέπεια των οποίων είναι η εμφάνιση τυπικά υψηλών αιχμών φορτίου και συνήθης παραγωγή ΑΠΕ. Επιπλέον, θεωρούνται ξηρές υδρολογικές συνθήκες. Όπως και στο σενάριο δυσμενών συνθηκών η διακοψιμότητα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Είναι προφανές ότι σε περίπτωση ακραίων δυσμενών συνθηκών, παρά τη συμβολή της διακοψιμότητας, απαιτείται η λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων για την κάλυψη της ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης