Τελευταία Νέα

Δάνειο της EBRD στο Κόσοβο για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 105 MW

Δάνειο της EBRD στο Κόσοβο για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 105 MW
Το δάνειο της EBRD θα καλύψει μόνο το ήμισυ του συνολικού κόστους κατασκευής, ενώ το άλλο μισό καλύπτεται από άλλους δανειστές
Το χρηματικό ποσό των 58 εκατ. ευρώ θα δανείσει στο Κόσοβο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου του Κοσσυφοπεδίου, υπερδιπλασιάζοντας την ανανεώσιμη ενεργειακή ικανότητα στη χώρα που εξαρτάται από τον άνθρακα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η EBRD δήλωσε πως το νέο έργο των 105 MW αναπτύσσεται από την Enlight Renewable Energy του Ισραήλ με την ανανεώσιμη ισχύ να ξεπερνά τα 200 MW.
Μάλιστα, τη στιγμή που το 90% του ηλεκτρικού ρεύματος του Κοσσυφοπεδίου παράγεται από δύο προβληματικά εργοστάσια με καύση άνθρακα, το νέο αυτό project θα μειώσει τις εκπομπές, που προσεγγίζεται να φτάσουν τους 247.000 τόνους CO2 ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την EBRD.
Παράλληλα, το δάνειο της EBRD θα καλύψει μόνο το ήμισυ του συνολικού κόστους κατασκευής, ενώ το άλλο μισό καλύπτεται από άλλους δανειστές.
Το Κοσσυφοπέδιο στοχεύει στην επίτευξη δυναμικότητας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των 400MW μέχρι το 2026, συμπεριλαμβάνοντας την αιολική, ηλιακή ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα εξαφανιστεί ο άνθρακας.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ContourGlobal, που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο και στο Λονδίνο, σύστησε μια κοινοπραξία για την κατασκευή ενός εργοστασίου με καύση άνθρακα 500 MW στη χώρα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης ισχύος του Κοσσυφοπεδίου.Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό καθυστέρησε μετά από γενικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Παρά την ύπαρξη 14 δισεκατομμυρίων τόνων αποθεμάτων λιγνίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον 5ο ρυπαντή στον κόσμο να επενδύσει περισσότερο στην καθαρή ενέργεια και ενδεχομένως να εξαλείψει τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Στο ίδιο λοιπόν αυτό πλαίσιο, η EBRD δήλωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 40% των ετήσιων επενδύσεών της στην πράσινη οικονομία μέχρι το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης