Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για πόλεμο νεύρων ΔΝΤ - Ευρωπαίων, αλλά και εντατικές επαφές στο παρασκήνιο
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου επανέρχονται οι εξελίξεις που αφορούν την μπλοκαρισμένη β΄αξιολόγηση, στον απόηχο της συνεδρίασης του ΔΝΤ.
Η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωπαίων και η ανησυχία για τον κίνδυνο του Grexit, κυριαρχούν στα δημοσιεύματα.
Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για πόλεμο νεύρων ΔΝΤ - Ευρωπαίων, αλλά και εντατικές επαφές στο παρασκήνιο, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Repubblica
«Το ΔΝΤ εκπλήσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές», είναι ο τίτλος σημερινού (8/2/2017) άρθρου της εφημερίδας La Repubblica.
Η εφημερίδα σημειώνει πως το Ταμείο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (6/2/2017), διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εγκρίνει νέες περικοπές, μετά από την εντυπωσιακή φορολογική προσαρμογή των τελευταίων ετών» και ζητά, συγχρόνως, «μία ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να τύχει εγγύησης η βιωσιμότητα του προγράμματος βοήθειας».
Η La Repubblica αναφέρεται και στην απάντηση του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με την οποία «η Αθήνα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι υποστηρίζει το ΔΝΤ» και «το χρέος δεν μπορεί να σβηστεί, αλλά το πολύ να μειωθεί εάν ο κ. Τσίπρας διατηρήσει εποικοδομητική στάση».
«Ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στους δανειστές κινδυνεύει να ρίξει στο χάος την όλη ελληνική κατάσταση», σχολιάζει ο Ιταλός δημοσιογράφος και υπενθυμίζει ότι ο στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και «δεδομένων των άγριων τσακωμών αυτών των ωρών, οι ελπίδες περιορίζονται στο ελάχιστο».
Επίσης, η La Repubblica γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, όπως προσθέτει «σύμφωνα με ορισμένες φήμες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει μία μερική παραχώρηση, για να απεμπλακεί η κατάσταση, όπως, ίσως, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου»
Financial Times
Εντατικές επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση αυτή, κοινή είναι η αίσθηση από τους πολιτικούς, για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου, σημειώνει η εφημερίδα, καταγράφοντας τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.
Guardian
Οι νέες ανησυχίες για τα χρέη της Ελλάδας έχουν ωθήσει πολύ υψηλότερα το κόστος δανεισμού της χώρας εν μέσω της επιμονής της Αθήνας να μην δεχθεί την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.
Αυτό επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε δημοσίευμα του Guardian με αφορμή την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, όπου επισημαίνεται η διάσπαση του Ταμείου κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες για τη μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, παρ' όλο που η κυβέρνηση πιέζει μέσα μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα ποσοστά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Εν τω μεταξύ τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία έχει προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι κρίσιμη εάν το ελληνικό πρόγραμμα συνεχιστεί.
«Τα νέα σχετικά με τη διάσπαση εντός του ΔΝΤ προκάλεσαν νέα ερωτήματα για το εάν η Γερμανία θα δει την επιθυμία της να ικανοποιείται και τελικά το Ταμείο συμμετέχει στο επόμενο πρόγραμμα» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Επίσης, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνεται ότι στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει νέα μέτρα σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των δανειστών.
FAZ
Τα επόμενα βήματα του ΔΝΤ αναφορικά με την ελληνική διάσωση επιχειρεί να σκιαγραφήσει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διακυβέρνηση του Donald Trump στις ΗΠΑ.
«Όπως έγινε και μέχρι τώρα έτσι το Ταμείο θα αποφασίσει βάσει πολιτικών κριτηρίων και όχι οικονομικών.
Χωρίς τη συγκατάθεση του μεγαλύτερου μετόχου, δηλαδή των ΗΠΑ, το ΔΝΤ δεν θα αποφασίσει νέο δανειακό πρόγραμμα», τονίζει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας, Werner Mussler.
Όπως υποστηρίζει, εκεί που το ΔΝΤ βοηθούσε ευχαρίστως τους Ευρωπαίους (και φυσικά το Βερολίνο) στην ευρωκρίση, τώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προτεραιότητες του Donald Trump.
Και σε αυτές σίγουρα δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.
Αυτό το κατάλαβε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Μέχρι τώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble υποστήριζε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είχε αποφασιστεί κατά κάποιον τρόπο από το Eurogroup και ήταν αμετάκλητη.
Τώρα προβλέπει τα χειρότερα υποστηρίζοντας ότι χωρίς το ΔΝΤ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει.
Αυτό από μόνο του μπορεί να μη σημαίνει πολλά.
Το να τραβήξει όμως αυτή η διαμάχη μέχρι τις γερμανικές εκλογές φαντάζει πλέον αδιανόητο», τονίζει το δημοσίευμα της FAZ.
Neue Zürcher Zeitung
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει στη διαδικτυακή της έκδοση ένα εκτενές άρθρο στο οποίο -εκτός από την πολική και οικονομική διάσταση του ελληνικού προβλήματος- αναλύονται και οι κοινωνικές του προεκτάσεις.
Υπό το ερώτημα «Επιστροφή στη δραχμή;», αναφέρει: «η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη.
Έτσι τουλάχιστον αισθάνονται οι Έλληνες, οι οποίοι παρά τα αμέτρητα μέτρα λιτότητας των περασμένων ετών ή μάλλον εξαιτίας αυτών, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν.
Αντ' αυτού επανέρχεται το φάντασμα του «Grexit». (…) Ο λαός βρίσκεται στα όρια της υπομονής του.
Η κατανάλωση και η οικονομία βρίσκονται στον πάτο, οι επενδύσεις είναι σχεδόν μηδαμινές και η ανεργία παραμένει υψηλή».
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι μέρος του ελληνικού πληθυσμού αντιδρά με πείσμα και θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν προτιμότερη από τη σημερινή κατάσταση.
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Alexander Lambsdorff, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα τρόπο να κρατήσουμε την Ελλάδα μεν στην ΕΕ και στην κοινότητα αλληλεγγύης, αλλά να την συνοδεύσουμε εκτός ευρωζώνης».
Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι για τους Eυρωπαϊκούς θεσμούς το Grexit δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση.
Δυο οι δυνατότητες που έχει τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την ΝΖΖ «Ή θα περάσει όλα τα μέτρα λιτότητας που του έχουν ζητηθεί (…) ή θα πάει σε εκλογές». (…)
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ελάχιστη στήριξη από τους πολίτες.
Πριν εξαφανιστεί σε μια πολιτική νιρβάνα θα μπορούσε να πετάξει την καυτή πατάτα στους συντηρητικούς για να μπορέσει τουλάχιστον να επιβιώσει πολιτικά μετά την αναπόφευκτη αποτυχία του.
Μόνο που αυτό δεν βοηθά καθόλου τον ελληνικό λαό», καταλήγει το άρθρο.
Βελγικός Τύπος
«Οι Ευρωπαίοι μάχονται στο ΔΝΤ με τον υπόλοιπο κόσμο για τη σωτηρία της Ελλάδας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σχετικού άρθρου στην εφημερίδα De Tijd, ενώ στη διαπίστωση ότι οι δανειστές είναι διχασμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος καταλήγει η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Διαφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα».
Άλλο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντικρούει τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ», αναφέρεται στις αντιδράσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η De Morgen, υπό τον τίτλο «Η ηγεσία του ΔΝΤ είναι διχασμένη για την Ελλάδα», που κάνει λόγο για μία «εντυπωσιακή» διάσταση απόψεων στους κόλπους του ΔΝΤ, σχετικά με το κατά πόσον η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας.
Η εφημερίδα θεωρεί ότι η ομοφωνία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρεται και δημοσίευμα στη L' Echo, υπό τον τίτλο «Το ελληνικό χρέος χωρίζει εκ νέου τους θεσμούς», το οποίο σημειώνει ότι η διάγνωση του Ταμείου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η ΕΕ, παρά τις κριτικές, εμμένει στη θέση και τις δεσμεύσεις της, τις οποίες θεωρεί αξιόπιστες και φιλόδοξες.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας.
Τέλος, «Οι στόχοι που έχουν καθοριστεί από την Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική ανάπτυξη» τιτλοφορείται δημοσίευμα στο RΤBF, το οποίο εστιάζει σε αυτά που υποστηρίζει η έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας μεταξύ του Ταμείου και των Βρυξελλών.
Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναλύει τον σκεπτικισμό του ΔΝΤ σε σχέση με τον υπερβολικά φιλόδοξο, κατά τη γνώμη του, στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για μία δεκαετία, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, όπως διαβεβαιώνει και ο Paul Thomsen σε τηλεφωνική συνέντευξή του.
Εξάλλου, ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει μία αυξανόμενη συναίνεση σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και ότι περιορίζονται οι διαφορές στις απόψεις, ενώ ο Jeroen Dijsselbloem, από την πλευρά του, κρατά αποστάσεις από την εν λόγω έκθεση, εκτιμώντας ότι είναι ξεπερασμένη και δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή βελτιωμένη κατάσταση της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωπαίων και η ανησυχία για τον κίνδυνο του Grexit, κυριαρχούν στα δημοσιεύματα.
Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για πόλεμο νεύρων ΔΝΤ - Ευρωπαίων, αλλά και εντατικές επαφές στο παρασκήνιο, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Repubblica
«Το ΔΝΤ εκπλήσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές», είναι ο τίτλος σημερινού (8/2/2017) άρθρου της εφημερίδας La Repubblica.
Η εφημερίδα σημειώνει πως το Ταμείο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (6/2/2017), διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εγκρίνει νέες περικοπές, μετά από την εντυπωσιακή φορολογική προσαρμογή των τελευταίων ετών» και ζητά, συγχρόνως, «μία ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να τύχει εγγύησης η βιωσιμότητα του προγράμματος βοήθειας».
Η La Repubblica αναφέρεται και στην απάντηση του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με την οποία «η Αθήνα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι υποστηρίζει το ΔΝΤ» και «το χρέος δεν μπορεί να σβηστεί, αλλά το πολύ να μειωθεί εάν ο κ. Τσίπρας διατηρήσει εποικοδομητική στάση».
«Ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στους δανειστές κινδυνεύει να ρίξει στο χάος την όλη ελληνική κατάσταση», σχολιάζει ο Ιταλός δημοσιογράφος και υπενθυμίζει ότι ο στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και «δεδομένων των άγριων τσακωμών αυτών των ωρών, οι ελπίδες περιορίζονται στο ελάχιστο».
Επίσης, η La Repubblica γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, όπως προσθέτει «σύμφωνα με ορισμένες φήμες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει μία μερική παραχώρηση, για να απεμπλακεί η κατάσταση, όπως, ίσως, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου»
Financial Times
Εντατικές επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση αυτή, κοινή είναι η αίσθηση από τους πολιτικούς, για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου, σημειώνει η εφημερίδα, καταγράφοντας τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.
Guardian
Οι νέες ανησυχίες για τα χρέη της Ελλάδας έχουν ωθήσει πολύ υψηλότερα το κόστος δανεισμού της χώρας εν μέσω της επιμονής της Αθήνας να μην δεχθεί την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.
Αυτό επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε δημοσίευμα του Guardian με αφορμή την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, όπου επισημαίνεται η διάσπαση του Ταμείου κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες για τη μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, παρ' όλο που η κυβέρνηση πιέζει μέσα μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα ποσοστά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Εν τω μεταξύ τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία έχει προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι κρίσιμη εάν το ελληνικό πρόγραμμα συνεχιστεί.
«Τα νέα σχετικά με τη διάσπαση εντός του ΔΝΤ προκάλεσαν νέα ερωτήματα για το εάν η Γερμανία θα δει την επιθυμία της να ικανοποιείται και τελικά το Ταμείο συμμετέχει στο επόμενο πρόγραμμα» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Επίσης, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνεται ότι στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει νέα μέτρα σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των δανειστών.
FAZ
Τα επόμενα βήματα του ΔΝΤ αναφορικά με την ελληνική διάσωση επιχειρεί να σκιαγραφήσει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διακυβέρνηση του Donald Trump στις ΗΠΑ.
«Όπως έγινε και μέχρι τώρα έτσι το Ταμείο θα αποφασίσει βάσει πολιτικών κριτηρίων και όχι οικονομικών.
Χωρίς τη συγκατάθεση του μεγαλύτερου μετόχου, δηλαδή των ΗΠΑ, το ΔΝΤ δεν θα αποφασίσει νέο δανειακό πρόγραμμα», τονίζει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας, Werner Mussler.
Όπως υποστηρίζει, εκεί που το ΔΝΤ βοηθούσε ευχαρίστως τους Ευρωπαίους (και φυσικά το Βερολίνο) στην ευρωκρίση, τώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προτεραιότητες του Donald Trump.
Και σε αυτές σίγουρα δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.
Αυτό το κατάλαβε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Μέχρι τώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble υποστήριζε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είχε αποφασιστεί κατά κάποιον τρόπο από το Eurogroup και ήταν αμετάκλητη.
Τώρα προβλέπει τα χειρότερα υποστηρίζοντας ότι χωρίς το ΔΝΤ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει.
Αυτό από μόνο του μπορεί να μη σημαίνει πολλά.
Το να τραβήξει όμως αυτή η διαμάχη μέχρι τις γερμανικές εκλογές φαντάζει πλέον αδιανόητο», τονίζει το δημοσίευμα της FAZ.
Neue Zürcher Zeitung
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει στη διαδικτυακή της έκδοση ένα εκτενές άρθρο στο οποίο -εκτός από την πολική και οικονομική διάσταση του ελληνικού προβλήματος- αναλύονται και οι κοινωνικές του προεκτάσεις.
Υπό το ερώτημα «Επιστροφή στη δραχμή;», αναφέρει: «η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη.
Έτσι τουλάχιστον αισθάνονται οι Έλληνες, οι οποίοι παρά τα αμέτρητα μέτρα λιτότητας των περασμένων ετών ή μάλλον εξαιτίας αυτών, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν.
Αντ' αυτού επανέρχεται το φάντασμα του «Grexit». (…) Ο λαός βρίσκεται στα όρια της υπομονής του.
Η κατανάλωση και η οικονομία βρίσκονται στον πάτο, οι επενδύσεις είναι σχεδόν μηδαμινές και η ανεργία παραμένει υψηλή».
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι μέρος του ελληνικού πληθυσμού αντιδρά με πείσμα και θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν προτιμότερη από τη σημερινή κατάσταση.
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Alexander Lambsdorff, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα τρόπο να κρατήσουμε την Ελλάδα μεν στην ΕΕ και στην κοινότητα αλληλεγγύης, αλλά να την συνοδεύσουμε εκτός ευρωζώνης».
Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι για τους Eυρωπαϊκούς θεσμούς το Grexit δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση.
Δυο οι δυνατότητες που έχει τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την ΝΖΖ «Ή θα περάσει όλα τα μέτρα λιτότητας που του έχουν ζητηθεί (…) ή θα πάει σε εκλογές». (…)
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ελάχιστη στήριξη από τους πολίτες.
Πριν εξαφανιστεί σε μια πολιτική νιρβάνα θα μπορούσε να πετάξει την καυτή πατάτα στους συντηρητικούς για να μπορέσει τουλάχιστον να επιβιώσει πολιτικά μετά την αναπόφευκτη αποτυχία του.
Μόνο που αυτό δεν βοηθά καθόλου τον ελληνικό λαό», καταλήγει το άρθρο.
Βελγικός Τύπος
«Οι Ευρωπαίοι μάχονται στο ΔΝΤ με τον υπόλοιπο κόσμο για τη σωτηρία της Ελλάδας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σχετικού άρθρου στην εφημερίδα De Tijd, ενώ στη διαπίστωση ότι οι δανειστές είναι διχασμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος καταλήγει η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Διαφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα».
Άλλο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντικρούει τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ», αναφέρεται στις αντιδράσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η De Morgen, υπό τον τίτλο «Η ηγεσία του ΔΝΤ είναι διχασμένη για την Ελλάδα», που κάνει λόγο για μία «εντυπωσιακή» διάσταση απόψεων στους κόλπους του ΔΝΤ, σχετικά με το κατά πόσον η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας.
Η εφημερίδα θεωρεί ότι η ομοφωνία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρεται και δημοσίευμα στη L' Echo, υπό τον τίτλο «Το ελληνικό χρέος χωρίζει εκ νέου τους θεσμούς», το οποίο σημειώνει ότι η διάγνωση του Ταμείου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η ΕΕ, παρά τις κριτικές, εμμένει στη θέση και τις δεσμεύσεις της, τις οποίες θεωρεί αξιόπιστες και φιλόδοξες.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας.
Τέλος, «Οι στόχοι που έχουν καθοριστεί από την Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική ανάπτυξη» τιτλοφορείται δημοσίευμα στο RΤBF, το οποίο εστιάζει σε αυτά που υποστηρίζει η έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας μεταξύ του Ταμείου και των Βρυξελλών.
Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναλύει τον σκεπτικισμό του ΔΝΤ σε σχέση με τον υπερβολικά φιλόδοξο, κατά τη γνώμη του, στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για μία δεκαετία, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, όπως διαβεβαιώνει και ο Paul Thomsen σε τηλεφωνική συνέντευξή του.
Εξάλλου, ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει μία αυξανόμενη συναίνεση σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και ότι περιορίζονται οι διαφορές στις απόψεις, ενώ ο Jeroen Dijsselbloem, από την πλευρά του, κρατά αποστάσεις από την εν λόγω έκθεση, εκτιμώντας ότι είναι ξεπερασμένη και δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή βελτιωμένη κατάσταση της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr