Φυσικό Αέριο

Σε επαγρύπνηση Ελλάδα - ΕΕ για την αποτροπή ενεργειακής κρίσης – Σύσκεψη υπό τη ΡΑΕ

Σε επαγρύπνηση Ελλάδα - ΕΕ για την αποτροπή ενεργειακής κρίσης – Σύσκεψη υπό τη ΡΑΕ

Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει ζητηθεί από τις Βρυξέλλες να εξεταστεί ακόμη και το σενάριο της διακοπής της τροφοδοσίας με αλγερινό αέριο

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εξαιτίας του αδιεξόδου των μέχρι σήμερα συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την ανανέωση της σύμβασης διέλευσης τράνζιτ ρωσικού φυσικού αερίου από το ουκρανικό σύστημα, ανησυχεί τις ελληνικές αρχές που βρίσκονται σε εγρήγορση για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.   
Με στόχο την προετοιμασία του ελληνικού συστήματος για όλα τα ενδεχόμενα, χθες (11/11) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, δηλαδή για τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων.
Στόχος της σύσκεψης ήταν να εκτιμηθεί η κατάσταση και οι ανάγκες που μπορεί να προκύψουν σε μια ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης.
Βασικός παράγοντας ανησυχίας είναι το ότι κανένας δεν γνωρίζει σήμερα αν θα καταλήξουν έγκαιρα και με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία υπό την παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την «κάθοδο» ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Η παρούσα συμφωνία  λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και πρόσφατα η ουκρανική Naftogaz εναντίον της Gazprom κατέθεσε αίτηση στο Δικαστήριο διαιτησίας της Στοκχόλμης.
H ουκρανική εταιρεία αξιώνει το ποσό των 11,8 δις. δολάρια ως αποζημίωση από την Gazprom.
Αιτία για τη συγκεκριμένη χρηματική διεκδίκηση εδράζεται στην άρνηση της Gazprom να επανεξετάσει το τιμολόγιο από τις 13 Μαρτίου 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Gazprom συναλλάσσεται με την ουκρανική εταιρεία με δύο τρόπους: διακινεί αέριο μέσω ενός ουκρανικού αγωγού στην υπόλοιπη Ευρώπη και παρέχει αέριο στην Ουκρανία.
Μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης, το δικαστήριο της Στοκχόλμης αποφάσισε εντέλει το 2018 να επιδικάσει υπέρ της ουκρανικής εταιρείας 2,65 δις δολάρια που πρέπει να καταβάλει η Gazprom, η οποία αντέδρασε διακόπτοντας την παροχή αερίου στην Ουκρανία.
Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ έχει προγραμματιστεί για το τέλος Νοεμβρίου, ακριβώς ένα μήνα πριν τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας.

«Συναγερμός» στην ΕΕ 

Όπως είναι φυσικό η ένταση αυτή ανησυχεί την Ευρώπη με την Κομισιόν να έχει καλέσει όλα τα κράτη – μέλη ενόψει αυτής της κατάστασης και των κρίσιμων συνομιλιών με τη Ρωσία να προχωρήσουν στο σχεδιασμό της ενεργειακής τους ασφάλειας και συγκεκριμένα για την επάρκεια τους σε φυσικό αέριο.
Η κατάσταση κάθε χώρας θα φτάσει στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρχει μία συνολική εικόνα της ενιαίας αγοράς.
Μάλιστα για την περίπτωση της Ελλάδας έχει ζητηθεί να εξεταστεί ακόμη και το σενάριο της διακοπής της τροφοδοσίας με αλγερινό αέριο. 
Πάντως η τελευταία αναβάθμιση των αποθηκευτικών χώρων στη Ρεβυθούσα, οι νέοι παίκτες στην αγορά και τα φορτία LNG που έχουν ήδη παραγγελθεί  και προγραμματιστεί να εκφορτωθούν, προς το παρόν φαίνεται να λειτουργούν καθησυχαστικά, όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης