Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι ΑΠΕ ο στρατηγικός στόχος – Το Φυσικό Αέριο το καύσιμο γέφυρα

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι ΑΠΕ ο στρατηγικός στόχος – Το Φυσικό Αέριο το καύσιμο γέφυρα
Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικές παραδοχές
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την στροφή της ενέργειας στις Ανανεώσιμες είναι η ενδεικνυόμενη πολιτική, όπως άλλωστε και αυτά που είπε ο ΥΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 250 MW, που θα προχωρούν εκτός των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Είναι επίσης πολύ θετικό ότι οι ΑΠΕ ανεβαίνουν σταθερά στο μείγμα και είναι βέβαιο ότι μέχρι το 2030 λόγω της κλιματικής αλλαγής η ενέργεια θα πρέπει να έχει γίνει πράσινη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Από τα στοιχεία που έδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ στην δημοσιότητα,
αναφερόμενος στο νέο εργαλείο των εγγυήσεων προέλευσης που μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Γιαρέντης παρουσίασε για πρώτη φορά το ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών για το 2018.  

Η καθαρή ενέργεια μετριέται

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι 5 προμηθευτές, η ΔΕΗ, ο Ήρων, η Μυτιληναίος, η Elpedison και η Eunice, διαφοροποίησαν το ενεργειακό τους μείγμα, προσφέροντας εγγυήσεις προέλευσης στους καταναλωτές τους.  
Με βάση τα στοιχεία αυτά το μείγμα του μεγαλύτερου προμηθευτή, της ΔΕΗ περιλάμβανε 30,75% ΑΠΕ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 638,39 γραμμάρια / Mwh. Το πιο καθαρό μείγμα εμφάνισε η εταιρεία Eunice με 84,97% ΑΠΕ και εκπομπές 138,59 γραμμάρια CO2/ MWh.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης τα στοιχεία έχουν ως εξής:
•    το μείγμα της Mytilineos περιλάμβανε 35,48% ΑΠΕ και εκπομπές 594,85 γραμμάρια/MWh, έχει προβάδισμα από πλευράς καθαρότητας και έναντι φυσικά της ΔΕΗ
•    το μείγμα της Ήρων περιλάμβανε 33,61% ΑΠΕ και εκπομπές 612,01 γραμμάρια/MWh
•    το μείγμα της Elpedison περιλάμβανε 30,11% ΑΠΕ και εκπομπές 644,32 γραμμάρια/MWh
Οι υπόλοιποι προμηθευτές που δεν χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης εμφανίζουν στο ενεργειακό τους μείγμα ποσοστό ΑΠΕ 28,29% και εκπομπές 661,09 γραμμάρια/MWh
Τούτων δοθέντων το φυσικό αέριο έχει αποκτήσει  την μεγαλύτερη συμμετοχή στο μείγμα στην παρούσα φάση είναι το καύσιμο-γέφυρα στην μεσοπρόθεσμη πορεία προσαρμογής προς τις ΑΠΕ.

Οι μονάδες φυσικού αερίου

Με τα δεδομένα αυτά αίσθηση προκάλεσε η ανάλυση του Γιώργου Περιστέρη στο συνέδριο « Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε χθες στην κατεύθυνση ότι, «δεν έχει νόημα να  υποκαταστήσουμε ένα εγχώριο καύσιμο, τον λιγνίτη που ρυπαίνει πολύ με ένα εισαγόμενο που ρυπαίνει λιγότερο. Δεν είναι πράσινο καύσιμο το φυσικό αέριο, είναι καύσιμο.»
Και αυτό γιατί η ΓΕΚ Τέρνα μεταξύ των δραστηριοτήτων της έχει λάβει άδεια από την ΡΑΕ για την  δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου, προϋπολογισμού 300 εκατ ευρώ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, σε συνέχεια της στρατηγικής ανάπτυξης των μονάδων ΗΡΩΝ.
Πρέπει να σημειώσουμε πάντως πως η πλευρά Περιστέρη διευκρινίζει ότι θεωρεί το φυσικό αέριο ως απαραίτητο καύσιμο για την μετάβαση στην εποχή των ΑΠΕ.
Οι ΑΠΕ είναι η μόνη καθαρή ενέργεια που αποτελούν και τον στρατηγικό στόχο του μετασχηματισμού της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.
Με τα δεδομένα αυτά αποσαφηνίζεται ότι η στρατηγική του εν λόγω Ομίλου ακολουθεί τον σχεδιασμό που έχει δημοσιοποιήσει συνδυάζοντας το φυσικό αέριο με την μακροπρόθεσμη στροφή στις ανανεώσιμες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Elpedison, όπως αναφέρει σήμερα το ρεπορτάζ του WEN προχωρά στην υλοποίηση της μονάδας φυσικού αερίου.
Κομβικό σημείο για την κλιμάκωση του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς είναι η μελέτη που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί για τις προβλέψεις επάρκειας του ενεργειακού ισοζυγίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης