Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: Νέα επιπλοκή από την απόφαση του Πρωτοδικείου που απομειώνει τα χρέη της ELFE στα 60,9 εκατ. ευρώ

tags :
ΔΕΠΑ: Νέα επιπλοκή από την απόφαση του Πρωτοδικείου που απομειώνει τα χρέη της ELFE στα 60,9 εκατ. ευρώ
Το ύψος των οφειλών της βιομηχανίας θα έχει επίπτωση και στην αποτίμηση της ΔΕΠΑ ενόψει της ιδιωτικοποίησής της
Αντιμέτωπη με το μείζον πρόβλημα των οφειλών της ELFE, ύψους 126 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ μετά και την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η οποία ορίζει ότι η ΔΕΠΑ οφείλει στη βιομηχανία συμφερόντων Λαυρεντιάδη 60,9 εκατ. ευρώ.
Η όλη υπόθεση έχει μπει εδώ και μήνες σε έναν νομικό κυκεώνα, με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο να βρίσκεται στα δικαστήρια ελεγχόμενος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της είσπραξης των οφειλών της ELFE και τη ΝΔ, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, να μιλάει για σκάνδαλο.  
Η πρόσφατη  απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Νομικοί κύκλοι της ΔΕΠΑ σημειώνουν ότι πρόκειται για μια πρωτόδικη απόφαση που θα προσβληθεί στο Εφετείο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η επόμενη δίκη θα έχει διαφορετική εξέλιξη.

Στόχος η διασφάλιση είσπραξης των 126 εκατ ευρώ

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της εταιρίας καλείται να χαράξει τη στρατηγική αλλά και τις τακτικές κινήσεις με στόχο κυρίως τη διασφάλιση της είσπραξης των 126 εκατ ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΠΑ από την ELFE.
Και τούτο διότι η συγκεκριμένη οφειλή είναι βέβαιο ότι θα έχει επίπτωση και την αποτίμηση της ΔΕΠΑ εν όψει της ιδιωτικοποίησης της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ φέρεται να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο της διακοπής της παροχής αερίου προς την ΕΛΦΕ και της υπαγωγής της εταιρίας σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης λόγω των οφειλών της.
Ωστόσο, δεν έκανε καμία σχετική κίνηση με αποτέλεσμα να κληροδοτήσει το πρόβλημα σε όλη του την έκταση στη σημερινή διοίκηση υπό τον Κωνσταντίνο Ξιφαρά, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη και με μια δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει ότι η ΔΕΠΑ οφείλει στην ΕΛΦΕ 60.991.768,46 εκ ευρώ και ότι ο τρόπος τιμολόγησης του φυσικού αερίου με βάση  τη ρήτρα πετρελαίου είναι άκυρος και παράνομος.

Κατά τα διεθνή πρότυπα ο τρόπος τιμολόγησης

Νομικοί κύκλοι της ΔΕΠΑ σημειώνουν ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν μπορεί να σταθεί, αφού επί της ουσίας αμφισβητεί τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου διεθνώς, καθώς είναι γνωστό ότι η τιμή του καυσίμου προσδιορίζεται με βάση την τιμή του πετρελαίου με εξαμηνιαία υστέρηση. Αυτό προβλέπουν άλλωστε και οι συμβάσεις προμήθειας αερίου που έχει η ΔΕΠΑ με την Gazprom και βεβαίως όπως τονίζουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, η αυξομείωση της τιμής του αερίου μετακυλίεται αντιστοίχως στους πελάτες της ΔΕΠΑ.   
Πάντως με την απόφαση του το Πρωτοδικείο αποδέχεται την αξίωση των 60,9 εκατ ευρώ της ELFE σε βάρος της ΔΕΠΑ και την κρίνει ως μη παραγεγραμμένη.
Μάλιστα όπως σημειώνεται κείμενο της ELFE που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ELFE δικαιούται να αξιώσει αποζημίωση με βάση την απόφαση που εκδόθηκε και για χρονικά διαστήματα προγενέστερα και μεταγενέστερα του επίδικου χρονικού διαστήματος.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ένα άμεσο όφελος που προκύπτει από την απόφαση είναι πως καταρρέει η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ περί δήθεν εξαπάτησής της από την “εγκληματική οργάνωση” της  ELFE για ένα χρέος ουσιαστικά ανύπαρκτο.
Αντίθετα αποκτά πρόδηλη βασιμότητα η νεότερη χρονικά μηνυτήρια αναφορά της ΕΛΦΕ για τοκογλυφικές χρεώσεις σε βάρος της αλλά και για απόπειρα απάτης επι δικαστηρίω σε βάρος της από τη ΔΕΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης