Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Βουλή:  Εγκρίθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά  τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25
Κατά πλειοψηφία πέρασαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Στη συνεδρίαση, υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.
Επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά των συμβάσεων τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
Με ισάριθμα σχέδια νόμου προωθούνται συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε η κυβέρνηση, έχουν κατατεθεί αυτούσια στη Βουλή. Πρόκειται ειδικότερα για:
- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα»
- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Repsol Exploracion S.A’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ‘Ιόνιο’, Δυτική Ελλάδα».
- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.’ ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή "Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα
- την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή ‘Δυτικά Κρήτης’, Ελλάδα».

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα. «Τα οικονομικά οφέλη είναι συγκεκριμένα και θα υπάρξουν σε όλες τις φάσεις του έργου. Στην φάση της έρευνας, τα πρώτα 8 χρόνια, είναι 140 εκατομμύρια τα οικονομικά οφέλη και στη συνέχεια έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος, ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες», είπε ο κ. Θωμάς και επισήμανε ότι θα υπάρξουν και άλλα οφέλη αφού υπάρχει η δυνατότητα ανάσχεσης του brain drain με την αξιοποίηση Ελλήνων επιστημόνων και με την δημιουργία θέσεων εργασίας «εξειδίκευσης» και υψηλής τεχνογνωσίας, σε τομείς συνδεδεμένους με τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Όπως άλλωστε υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, για τους υδρογονάνθρακες και γενικότερα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση - δεν το έχουμε κάνει εμείς - και αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν επιβληθεί «περιβαλλοντικά σχέδια δράσης, θα εξελίσσονται με συνεχή παρακολούθηση, Επίσης έχει προβλεφθεί ότι κάθε πλοίο, στα διάφορα στάδια της έρευνας και της εξόρυξης, θα έχει επάνω παρατηρητές που θα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν ή να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος».
Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και εποπτεία. «Υπάρχει τεχνική συμβουλευτική επιτροπή για κάθε ένα από αυτά τα έργα και η επιτροπή αυτή έχει το δικαίωμα επιθεώρησης, λογιστικών ελέγχων, έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όποτε κρίνει χρήσιμο. Αυτή η συνεχής επιτήρηση και ο δημόσιος έλεγχος, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Θωμάς.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης