Τι σηματοδοτεί για τη γεωπολιτική σκακιέρα η στρατηγική σχέση Ιράν - Κίνας
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Zarif, επισκέφθηκε τον Κινέζο ομόλογό του Wang Li στα τέλη Αυγούστου 2019 για να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ιράν, η οποία υπεγράφη το 2016.
Η επικαιροποιημένη συμφωνία αντανακλά πολλά από τα σημεία που περιέχονται σε προηγούμενες συμφωνίες Κίνας-Ιράν.
Ωστόσο, πολλές από τις βασικές ιδιαιτερότητες αυτής της νέας αντίληψης δεν θα κυκλοφορήσουν στο κοινό, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μια ενδεχόμενη ουσιαστική στροφή προς την παγκόσμια ισορροπία του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή που συνδέεται στενά με το ιρανικό υπουργείο πετρελαίου που μίλησε αποκλειστικά στο Petroleum Economist στα τέλη Αυγούστου.
Ο κεντρικός πυλώνας της νέας συμφωνίας είναι ότι η Κίνα θα επενδύσει 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του πετροχημικού τομέα του Ιράν.
Το ποσό αυτό μπορεί να επενδυθεί αρχικά στην πρώτη πενταετία της συμφωνίας, αλλά είναι κατανοητό ότι θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια σε κάθε επόμενη πενταετία, με την επιφύλαξη συμφωνίας των δύο μερών.
Θα υπάρξει μια άλλη επένδυση ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών - μεταφορών και μεταποίησης του Ιράν, η οποία και πάλι μπορεί να τοποθετηθεί εκ των προτέρων στην πρώτη πενταετία και να προστεθεί σε κάθε επόμενη περίοδο, εφόσον συμφωνούν και τα δύο μέρη.
Κινεζική παρουσία
Οι κινεζικές επιχειρήσεις θα έχουν επίσης την πρώτη άρνηση για ευκαιρίες συμμετοχής σε όλα τα σχέδια ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τεχνολογίας, συστημάτων, συστατικών διεργασιών και προσωπικού που απαιτείται για την ολοκλήρωση τέτοιων έργων.
«Αυτό θα περιλαμβάνει μέχρι 5.000 κινεζικό προσωπικό ασφαλείας στο έδαφος του Ιράν για την προστασία κινεζικών έργων και θα υπάρχει διαθέσιμο πρόσθετο προσωπικό και υλικό για την προστασία της ενδεχόμενης διαμετακόμισης πετρελαίου, φυσικού αερίου και petchems από το Ιράν στην Κίνα, μέσω του Περσικού Κόλπου», λέει η ιρανική πηγή.
«Η Κίνα θα μπορέσει επίσης να αγοράσει όλα τα προϊόντα πετρελαίου, φυσικού αερίου και petchems με ελάχιστη εγγυημένη έκπτωση 12pc στην κυλιόμενη μέση τιμή των συγκρίσιμων προϊόντων αναφοράς έξι μηνών συν ένα άλλο 6pc έως 8pc της εν λόγω μετρικής για την αντιστάθμιση με βάση τον κίνδυνο».
Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, η Κίνα θα έχει το δικαίωμα να καθυστερήσει την πληρωμή για ιρανικό πετρέλαιο έως δύο χρόνια.
Η Κίνα θα είναι επίσης σε θέση να πληρώσει σε μαλακά νομίσματα που έχει συγκεντρώσει από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Αφρικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (FSU), εκτός από τη χρήση του renminbi σε περίπτωση ανάγκης - που σημαίνει ότι το δολάριο δεν θα συμπεριλήφθη εμπλακεί σε αυτά τα εμπορεύματα πληρωμές από την Κίνα προς το Ιράν.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που συνεπάγεται η μετατροπή αυτών των μαλακών νομισμάτων σε σκληρά νομίσματα που μπορεί να λάβει το Ιράν από τις φιλικές δυτικές τράπεζες, όπως οι Europäisch-Iranische Handelsbank [στη Γερμανία], η Oberbank [στην Αυστρία] και η Halkbank [στην Τουρκία] 8-12 π.
Έκπτωση [σε σχέση με την τιμή δολαρίου των μέσων τιμών αναφοράς], που σημαίνει συνολική έκπτωση έως και 32% για την Κίνα σε όλες τις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και petchems», αναφέρει η πηγή.
Ένας άλλος θετικός παράγοντας για την Κίνα είναι ότι η στενή συμμετοχή της στην οικοδόμηση της κατασκευαστικής υποδομής του Ιράν θα είναι απολύτως σύμφωνη με την πρωτοβουλία One Belt, One Road.
Η Κίνα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το χαμηλό κόστος που διατίθεται στο Ιράν για την κατασκευή εργοστασίων που σχεδιάζονται και εποπτεύονται από μεγάλες κινεζικές εταιρείες παραγωγής, με ίδιες προδιαγραφές και λειτουργίες με εκείνες της Κίνας, σύμφωνα με την ιρανική πηγή.
Υποδομές μεταφορών
Τα προϊόντα που προκύπτουν θα μπορούν να εισέλθουν στις δυτικές αγορές μέσω διαδρομών που έχουν δημιουργηθεί ή ενισχυθεί από την αυξανόμενη συμμετοχή της Κίνας στην υποδομή μεταφορών του Ιράν. Όταν το σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε στα τέλη Αυγούστου στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei από τον αντιπρόεδρο του Ιράν, Eshaq Jahangiri - και ανώτεροι υπάλληλοι από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, το Υπουργείο Πετρελαίου και το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς - ανακοίνωσε ότι το Ιράν είχε υπογράψει σύναψη σύμβασης με την Κίνα για την υλοποίηση σχεδίου ηλεκτροδότησης του κύριου σιδηροδρόμου 900 χιλιομέτρων που συνδέει την Τεχεράνη με τη βορειοανατολική πόλη Mashhad.
Ο Jahangiri πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Tehran-Qom-Isfahan και επέκταση αυτού του αναβαθμισμένου δικτύου μέχρι βορειοδυτικά μέσω του Tabriz.
Το Tabriz, φιλοξενεί αρκετά βασικά κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και το σημείο εκκίνησης του αγωγού φυσικού αερίου Tabriz-Ankara, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον «νέο δρόμο του μεταξιού» μήκους 2.300 χιλιομέτρων που συνδέει το Urumqi (πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Xinjiang της Κίνας ) στην Τεχεράνη, συνδέοντας το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν στην πορεία και στη συνέχεια μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, λέει η ιρανική πηγή.
Το σχέδιο αγωγού θα απαιτήσει τη συνεργασία της Ρωσίας, καθώς τα κράτη της FSU θεωρούν το κατώφλι της.
Έτσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει σε μία τουλάχιστον ρωσική εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, επίσης με μειωμένους όρους, παράλληλα με έναν κινεζικό φορέα εκμετάλλευσης.
Οφέλη για το Ιράν
Οι Ιρανοί αναμένουν τρία βασικά θετικά από τη συμφωνία των 25 ετών, σύμφωνα με την πηγή.
Το πρώτο πηγάζει από την Κίνα που είναι μία από τις μόλις πέντε χώρες για να αποκτήσει καθεστώς μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC).
Η Ρωσία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην νέα συμφωνία, είναι επίσης έδρα, παράλληλα με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
«Η συμφωνία] θα περιλαμβάνει μέχρι 5.000 κινεζικό προσωπικό ασφαλείας στο έδαφος του Ιράν για την προστασία των κινεζικών έργων».
«Για να παρακάμψουν τυχόν περαιτέρω επιβολή κυρώσεων - και με την πάροδο του χρόνου ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - το Ιράν έχει τώρα δύο εκ των πέντε ψήφων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την πλευρά του. Το γεγονός ότι [ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν] Mohammad Zarif που αναμένονται απροσδόκητα στη σύνοδο κορυφής της G7 τον Αύγουστο, μετά από πρόσκληση της Γαλλίας, μπορεί να σημαίνει ότι έχει ένα άλλο μόνιμο μέλος στο πλευρό του», προσθέτει.
Ένα δεύτερο θετικό είναι ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την τελική επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν.
Η Κίνα συμφώνησε να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός από τα σημαντικότερα έργα πετρελαίου στον τομέα του φυσικού αερίου του Ιράν, τη φάση 11 του γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου - φυσικού αερίου South Pars (SP11).
Η China National Petroleum Corporation (CNPC), ένας από τους τρεις μεγάλους παραγωγούς της Κίνας, πρόσθεσε στην κατοχή της 30πτ στον τομέα, όταν ανέλαβε το 50,1% της συμμετοχής της Total, ακολουθώντας την απόσυρση των γαλλικών μετόχων ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Από τότε, η CNPC προχώρησε σε μικρή πρόοδο στην ανάπτυξη της έκπτωσης SP11-30pc + στην παγκόσμια τιμή αγοράς για το ενδεχόμενο συμπύκνωσης και οι εξαγωγές LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) θα μπορούσαν να το αλλάξουν.
Η Κίνα συμφώνησε επίσης να αυξήσει την παραγωγή από τα πετρελαιοφόρα πεδία του Δυτικού Καρουνίου στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματοςNorth Azadegan, το οποίο εκμεταλλεύεται η CNPC, και του Yadavaran, το οποίο εκμεταλλεύεται η «μεγάλη τρίτη» εταιρεία Sinopec - με επιπλέον 500.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέραμέχρι το τέλος του 2020.
Στόχος του Ιράν είναι να αυξήσει τα ποσοστά ανάκτησης από αυτά τα πεδία της Δυτικής Καρούνας, τα οποία μοιράζεται με το γειτονικό Ιράκ, από ένα σημερινό 5π.μ. αποθεματικών μέχρι το τέλος του 2021 τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.
«Για κάθε αύξηση εκατοστιαίου ποσοστού, τα ανακτήσιμα ποσά των αποθεμάτων θα αυξηθούν κατά περίπου 34 δισ. δολάρια σε έσοδα ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι» αναφέρει η ιρανική πηγή.
Ένα τελικό όφελος για το Ιράν είναι ότι η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, σε αντίθεση με την απόφαση των ΗΠΑ να μην παρατείνουν την παραίτηση της Κίνας στις εισαγωγές από το Ιράν τον Μάιο του 2019.
Τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων (GAC) της Κίνας που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Αυγούστου δείχνουν ότι, μακριά από τη μείωση των ιρανικών εισαγωγών, η Κίνα εισήγαγε πάνω από 925.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα τον Ιούλιο, αυξημένη κατά 4.7pc από μήνα σε μήνα, βάση.
Ο πραγματικός αριθμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος, σύμφωνα με την ιρανική πηγή, καθώς τα πλεονάζοντα βαρέλια διατηρούνται σε επιπλέουσες αποθήκες εντός και γύρω από την Κίνα, χωρίς να έχουν περάσει από τα τελωνεία, δεν εμφανίζονται στα τελωνειακά στοιχεία, αλλά αποτελούν ουσιαστικά μέρος του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου της Κίνας.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Η επικαιροποιημένη συμφωνία αντανακλά πολλά από τα σημεία που περιέχονται σε προηγούμενες συμφωνίες Κίνας-Ιράν.
Ωστόσο, πολλές από τις βασικές ιδιαιτερότητες αυτής της νέας αντίληψης δεν θα κυκλοφορήσουν στο κοινό, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μια ενδεχόμενη ουσιαστική στροφή προς την παγκόσμια ισορροπία του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή που συνδέεται στενά με το ιρανικό υπουργείο πετρελαίου που μίλησε αποκλειστικά στο Petroleum Economist στα τέλη Αυγούστου.
Ο κεντρικός πυλώνας της νέας συμφωνίας είναι ότι η Κίνα θα επενδύσει 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του πετροχημικού τομέα του Ιράν.
Το ποσό αυτό μπορεί να επενδυθεί αρχικά στην πρώτη πενταετία της συμφωνίας, αλλά είναι κατανοητό ότι θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια σε κάθε επόμενη πενταετία, με την επιφύλαξη συμφωνίας των δύο μερών.
Θα υπάρξει μια άλλη επένδυση ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών - μεταφορών και μεταποίησης του Ιράν, η οποία και πάλι μπορεί να τοποθετηθεί εκ των προτέρων στην πρώτη πενταετία και να προστεθεί σε κάθε επόμενη περίοδο, εφόσον συμφωνούν και τα δύο μέρη.
Κινεζική παρουσία
Οι κινεζικές επιχειρήσεις θα έχουν επίσης την πρώτη άρνηση για ευκαιρίες συμμετοχής σε όλα τα σχέδια ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τεχνολογίας, συστημάτων, συστατικών διεργασιών και προσωπικού που απαιτείται για την ολοκλήρωση τέτοιων έργων.
«Αυτό θα περιλαμβάνει μέχρι 5.000 κινεζικό προσωπικό ασφαλείας στο έδαφος του Ιράν για την προστασία κινεζικών έργων και θα υπάρχει διαθέσιμο πρόσθετο προσωπικό και υλικό για την προστασία της ενδεχόμενης διαμετακόμισης πετρελαίου, φυσικού αερίου και petchems από το Ιράν στην Κίνα, μέσω του Περσικού Κόλπου», λέει η ιρανική πηγή.
«Η Κίνα θα μπορέσει επίσης να αγοράσει όλα τα προϊόντα πετρελαίου, φυσικού αερίου και petchems με ελάχιστη εγγυημένη έκπτωση 12pc στην κυλιόμενη μέση τιμή των συγκρίσιμων προϊόντων αναφοράς έξι μηνών συν ένα άλλο 6pc έως 8pc της εν λόγω μετρικής για την αντιστάθμιση με βάση τον κίνδυνο».
Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, η Κίνα θα έχει το δικαίωμα να καθυστερήσει την πληρωμή για ιρανικό πετρέλαιο έως δύο χρόνια.
Η Κίνα θα είναι επίσης σε θέση να πληρώσει σε μαλακά νομίσματα που έχει συγκεντρώσει από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Αφρικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (FSU), εκτός από τη χρήση του renminbi σε περίπτωση ανάγκης - που σημαίνει ότι το δολάριο δεν θα συμπεριλήφθη εμπλακεί σε αυτά τα εμπορεύματα πληρωμές από την Κίνα προς το Ιράν.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που συνεπάγεται η μετατροπή αυτών των μαλακών νομισμάτων σε σκληρά νομίσματα που μπορεί να λάβει το Ιράν από τις φιλικές δυτικές τράπεζες, όπως οι Europäisch-Iranische Handelsbank [στη Γερμανία], η Oberbank [στην Αυστρία] και η Halkbank [στην Τουρκία] 8-12 π.
Έκπτωση [σε σχέση με την τιμή δολαρίου των μέσων τιμών αναφοράς], που σημαίνει συνολική έκπτωση έως και 32% για την Κίνα σε όλες τις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και petchems», αναφέρει η πηγή.
Ένας άλλος θετικός παράγοντας για την Κίνα είναι ότι η στενή συμμετοχή της στην οικοδόμηση της κατασκευαστικής υποδομής του Ιράν θα είναι απολύτως σύμφωνη με την πρωτοβουλία One Belt, One Road.
Η Κίνα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το χαμηλό κόστος που διατίθεται στο Ιράν για την κατασκευή εργοστασίων που σχεδιάζονται και εποπτεύονται από μεγάλες κινεζικές εταιρείες παραγωγής, με ίδιες προδιαγραφές και λειτουργίες με εκείνες της Κίνας, σύμφωνα με την ιρανική πηγή.
Υποδομές μεταφορών
Τα προϊόντα που προκύπτουν θα μπορούν να εισέλθουν στις δυτικές αγορές μέσω διαδρομών που έχουν δημιουργηθεί ή ενισχυθεί από την αυξανόμενη συμμετοχή της Κίνας στην υποδομή μεταφορών του Ιράν. Όταν το σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε στα τέλη Αυγούστου στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei από τον αντιπρόεδρο του Ιράν, Eshaq Jahangiri - και ανώτεροι υπάλληλοι από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, το Υπουργείο Πετρελαίου και το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς - ανακοίνωσε ότι το Ιράν είχε υπογράψει σύναψη σύμβασης με την Κίνα για την υλοποίηση σχεδίου ηλεκτροδότησης του κύριου σιδηροδρόμου 900 χιλιομέτρων που συνδέει την Τεχεράνη με τη βορειοανατολική πόλη Mashhad.
Ο Jahangiri πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Tehran-Qom-Isfahan και επέκταση αυτού του αναβαθμισμένου δικτύου μέχρι βορειοδυτικά μέσω του Tabriz.
Το Tabriz, φιλοξενεί αρκετά βασικά κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και το σημείο εκκίνησης του αγωγού φυσικού αερίου Tabriz-Ankara, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον «νέο δρόμο του μεταξιού» μήκους 2.300 χιλιομέτρων που συνδέει το Urumqi (πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Xinjiang της Κίνας ) στην Τεχεράνη, συνδέοντας το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν στην πορεία και στη συνέχεια μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, λέει η ιρανική πηγή.
Το σχέδιο αγωγού θα απαιτήσει τη συνεργασία της Ρωσίας, καθώς τα κράτη της FSU θεωρούν το κατώφλι της.
Έτσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει σε μία τουλάχιστον ρωσική εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, επίσης με μειωμένους όρους, παράλληλα με έναν κινεζικό φορέα εκμετάλλευσης.
Οφέλη για το Ιράν
Οι Ιρανοί αναμένουν τρία βασικά θετικά από τη συμφωνία των 25 ετών, σύμφωνα με την πηγή.
Το πρώτο πηγάζει από την Κίνα που είναι μία από τις μόλις πέντε χώρες για να αποκτήσει καθεστώς μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC).
Η Ρωσία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην νέα συμφωνία, είναι επίσης έδρα, παράλληλα με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
«Η συμφωνία] θα περιλαμβάνει μέχρι 5.000 κινεζικό προσωπικό ασφαλείας στο έδαφος του Ιράν για την προστασία των κινεζικών έργων».
«Για να παρακάμψουν τυχόν περαιτέρω επιβολή κυρώσεων - και με την πάροδο του χρόνου ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - το Ιράν έχει τώρα δύο εκ των πέντε ψήφων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την πλευρά του. Το γεγονός ότι [ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν] Mohammad Zarif που αναμένονται απροσδόκητα στη σύνοδο κορυφής της G7 τον Αύγουστο, μετά από πρόσκληση της Γαλλίας, μπορεί να σημαίνει ότι έχει ένα άλλο μόνιμο μέλος στο πλευρό του», προσθέτει.
Ένα δεύτερο θετικό είναι ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την τελική επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν.
Η Κίνα συμφώνησε να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός από τα σημαντικότερα έργα πετρελαίου στον τομέα του φυσικού αερίου του Ιράν, τη φάση 11 του γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου - φυσικού αερίου South Pars (SP11).
Η China National Petroleum Corporation (CNPC), ένας από τους τρεις μεγάλους παραγωγούς της Κίνας, πρόσθεσε στην κατοχή της 30πτ στον τομέα, όταν ανέλαβε το 50,1% της συμμετοχής της Total, ακολουθώντας την απόσυρση των γαλλικών μετόχων ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Από τότε, η CNPC προχώρησε σε μικρή πρόοδο στην ανάπτυξη της έκπτωσης SP11-30pc + στην παγκόσμια τιμή αγοράς για το ενδεχόμενο συμπύκνωσης και οι εξαγωγές LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) θα μπορούσαν να το αλλάξουν.
Η Κίνα συμφώνησε επίσης να αυξήσει την παραγωγή από τα πετρελαιοφόρα πεδία του Δυτικού Καρουνίου στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματοςNorth Azadegan, το οποίο εκμεταλλεύεται η CNPC, και του Yadavaran, το οποίο εκμεταλλεύεται η «μεγάλη τρίτη» εταιρεία Sinopec - με επιπλέον 500.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέραμέχρι το τέλος του 2020.
Στόχος του Ιράν είναι να αυξήσει τα ποσοστά ανάκτησης από αυτά τα πεδία της Δυτικής Καρούνας, τα οποία μοιράζεται με το γειτονικό Ιράκ, από ένα σημερινό 5π.μ. αποθεματικών μέχρι το τέλος του 2021 τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.
«Για κάθε αύξηση εκατοστιαίου ποσοστού, τα ανακτήσιμα ποσά των αποθεμάτων θα αυξηθούν κατά περίπου 34 δισ. δολάρια σε έσοδα ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι» αναφέρει η ιρανική πηγή.
Ένα τελικό όφελος για το Ιράν είναι ότι η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, σε αντίθεση με την απόφαση των ΗΠΑ να μην παρατείνουν την παραίτηση της Κίνας στις εισαγωγές από το Ιράν τον Μάιο του 2019.
Τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων (GAC) της Κίνας που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Αυγούστου δείχνουν ότι, μακριά από τη μείωση των ιρανικών εισαγωγών, η Κίνα εισήγαγε πάνω από 925.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα τον Ιούλιο, αυξημένη κατά 4.7pc από μήνα σε μήνα, βάση.
Ο πραγματικός αριθμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος, σύμφωνα με την ιρανική πηγή, καθώς τα πλεονάζοντα βαρέλια διατηρούνται σε επιπλέουσες αποθήκες εντός και γύρω από την Κίνα, χωρίς να έχουν περάσει από τα τελωνεία, δεν εμφανίζονται στα τελωνειακά στοιχεία, αλλά αποτελούν ουσιαστικά μέρος του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου της Κίνας.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr