Διεθνή

Brexit: Υπέρ της αναβολής του το βρετανικό κοινοβούλιο – Εκλογές στις 15/10 ζητά ο Johnson

tags :
Brexit: Υπέρ της αναβολής του το βρετανικό κοινοβούλιο – Εκλογές στις 15/10 ζητά ο Johnson
Μετά από τις διαδοχικές ήττες ο Boris Johnson ζητά την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών
Σε θρίλερ εξελίσσεται  η διαδικασία του Brexit, με τους Βρετανούς βουλευτές να έχουν κυριολεκτικά στήσει στον τοίχο τον πρωθυπουργό Boris Johnson και να φαίνεται ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς επιθυμούν να συμβεί.
Στην πρώτη ψηφοφορία η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 4/9 αναφορικά με την πρόταση για αναβολή του Brexit, το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής με 329 ψήφους υπέρ και 300 κατά.
Μάλιστα ο Johnson, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί αναβολή του Brexit (σ.σ.: τυπικά θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου 2019) αλλά έχει ταχθεί υπέρ ακόμη και μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, έχασε μία ακόμη βουλευτή, την Caroline Spelman, η οποία ψήφισε το νομοσχέδιο για αναβολή της όλης διαδικασίας.
Παράλληλα υπέρ της αναβολής του Brexit ψήφισαν οι βουλευτές και στη δεύτερη ψηφοφορία, με 327 ψήφους υπέρ και 299 κατά.
Η όλη, πάντως, διαδικασία εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία –κάτι με το οποίο έχει απειλήσει ο Johnson- έρχονται όλο και πιο κοντά.
Αποτέλεσμα του τριπλού κτυπήματος κατά του ο Boris Johnson ζητά εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από τις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ

Αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου, επανέλαβε σήμερα (4/9) ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού B. Johnson.
Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αφού υπέστη ταπεινωτική ήττα στο κοινοβούλιο χθες, από βουλευτές όλων των κομμάτων που επιδιώκουν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφ
Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών J. MacDonell διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει αργότερα απόψε την πρόταση για πρόωρες εκλογές και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία προτού να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι «δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι’ αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει».
«Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής των Εργατικών Xilari Ben είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».

Johnson: Είμαι αποφασισμένος να οδηγήσω τη Μ.Βρετανία εκτός ΕΕ έως τις 31/10

Την πεποίθηση πως αυτός θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία εκτός της ΕΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου εκφράζει ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson.
«Ο Corbyn και το νομοσχέδιο παράδοσης του θα σημάνουν χρόνια αβεβαιότητας και καθυστέρησης.
Είμαι αποφασισμένος να οδηγήσω την χώρα μπροστά και να βγάλω τη Μ. Βρετανία εκτός ΕΕ την 31η Οκτωβρίου» αναφέρει σε σημερινό μήνυμα του στο twitter o Johnson, ο οποίος χθες υποστήριξε ότι δεν θέλει εκλογές αλλά είναι ο μόνος τρόπος, εφόσον οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων και μιας ανούσιας αναβολής του Brexit, πιθανόν για χρόνια.
Ο Johnson έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδεχθεί «ποτέ» το να ζητηθεί νέα αναβολή και επισημαίνει ότι αν σήμερα περάσει ο νόμος για την καθυστέρηση του Brexit, αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων θα περάσει στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν βρετανικά ΜΜΕ, το ερώτημα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση Johnson σε περίπτωση που περάσει σήμερα το νομοσχέδιο για τη νέα αναβολή του Brexit, καθώς δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να το αγνοήσει και να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση της στρατηγικής της.
Αν και το πιθανότερο είναι όπως και ο ίδιος είπε, η προκήρυξη εκλογών για τις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα βρουν για άλλη μια φορά τους Βρετανούς απόλυτα διχασμένους για το πώς πρέπει και εάν πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του Brexit.

Starmer (Εργατικό Κόμμα): Ο Johnson στήνει παγίδα με τον χρόνο των εκλογών – Δεν τον εμπιστευόμαστε

Την θέση ότι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson επιχειρεί να στήσει παγίδα με τον χρόνο των εκλογών διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του δεν εμπιστεύεται τον Βρετανό πρωθυπουργό όταν λέει πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου.
Σε δηλώσεις του ο Starmer υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την πρόταση του Johnson για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Μ. Βρετανία.
Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει τη στάση του Εργατικού Κόμματος, το οποίο ζητά πρώτα να περάσει και να γίνει νόμος η τρίμηνη αναβολή του Brexit (από την 31η Οκτωβρίου που είναι η σημερινή προθεσμία, να πάει για τις 31 Ιανουαρίου του 2020) και μετά να γίνουν εκλογές.
Παράλληλα ο Starmer υποστήριξε ότι ο Johnson είπε ψέματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τη διακοπή του Κοινοβουλίου ενώ τόνισε ότι πλέον έχει χάσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

DBRS: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης του Ην. Βασιλείου από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, θα αυξήσει τον κίνδυνος διάσπασης στο νησί, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να αυξήσει ταχέως την υποστήριξη για ανεξαρτησία της Σκωτίας και με την πάροδο του χρόνου την υποστήριξη της ενοποίησης της Ιρλανδίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτές οι ανησυχίες επιδεινώνονται από ένα εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον που εντείνει τις διαιρέσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνεται.
«Τα σενάρια που δεν αφορούν την υπόθεση κυμαίνονται από ένα τεχνικό no-deal Brexit με δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από μια σχεδόν άμεση συμφωνία σε βασικούς όρους μετάβασης (δηλαδή ένα "προσωρινό" σκληρό Brexit).
Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να παραδώσει την Brexit και να αναπροσανατολίσει τον πολιτικό διάλογο στη μελλοντική σχέση με μια γρήγορη συμφωνία και από τις δύο πλευρές, περιορίζοντας κάπως το χάος. (…)
Οι δυσκολίες διατήρησης της ενότητας στο νησί σε ένα σενάριο μη συμφωνίας είναι εμφανείς όσον αφορά τα αποκλίνοντα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα του 2016, όταν η Αγγλία (53,4%) και η Ουαλία (52,5%) ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης και η Βόρεια Ιρλανδία (55,8%) και η Σκωτία (62,0%) ψήφισαν υπέρ της παραμονής.
Η ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι η πιο πιθανή αιτία διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει προτείνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το πρώτο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2014 απορρίφθηκε από το 55% των ψηφοφόρων. (…)
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδεινώνεται.
Η DBRS αναμένει μια περίοδο σημαντικής οικονομικής αποδυνάμωσης σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης