Η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός μιλώντας για τη ΔΕΗ
Το ΥΠΕΝ εργάζεται προκειμένου να μη χρειαστεί η εφαρμογή σκληρών μέτρων στη ΔΕΗ όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου δημοσιευτεί η δεύτερη έκθεση της McKinsey για την οικονομική θέση της επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του, στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.
Αναλυτικά:
Π.Τ.: Κύριε υπουργέ καλή σας μέρα.
Κ.Χ.: Γεια σας. Καλημέρα κ. Τζένο.
Π.Τ.: Καυτή πατάτα στα χέρια σας και μια καυτή πατάτα η οποία δεν μπορεί να περιμένει και πάρα πολύ για να λυθεί.
Κ.Χ.: Πράγματι, διότι έχει βγει η έκθεση της Ernst & Young, που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας -είναι υποχρέωση κάθε εισηγμένης εταιρείας να έχει έναν ορκωτό ελεγκτή και η Ernst & Young λοιπόν τοποθετήθηκε από τη ΔΕΗ- και η Ernst & Young πριν από μερικούς μήνες βγήκε μέσα στην επίσημη έκθεσή της και λέει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως το θέμα αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν είναι τι λέω εγώ, τι λέτε εσείς, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει ο οποιοσδήποτε. Είναι κουκιά μετρημένα, ένα και ένα κάνει δύο. Η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει. Περί αυτού πρόκειται. Και επομένως προσπαθούμε να περάσουμε καταρχάς το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα ξαναβγει αυτή η έκθεση και αν δεν έχουμε φέρει τα πράγματα σε έναν λογαριασμό θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η εταιρεία αυτή θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα με βάση τους νόμους της κεφαλαιαγοράς, σκληρά μέτρα για να μείνει όρθια η επιχείρηση.
Π.Τ.: Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Κ.Χ.: Σημαίνει δουλεύουμε για να μην συμβεί. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Και από εκεί και πέρα έχουμε το άλλο ορόσημο της 31ης Οκτωβρίου, που είναι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της λεγόμενης μετα-μνημονιακής εποπτείας -που έφυγε το μνημόνιο, αλλά είναι πάντα εδώ- και θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ. Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαίως που φταίει κι αυτή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό κατάντημα.
Π.Τ.: Γιατί το λέτε αυτό;
Κ.Χ.: Γιατί εγκατέλειψαν από κοινού το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» επί Σαμαρά, που ήταν να πουληθεί το ⅓ της επιχείρησης και τα λεφτά αυτά να πάνε στην τσέπη της ΔΕΗ, να πάρει μια ανάσα και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Στη θέση αυτού πήγαν και συμφώνησαν με το ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ να κατέβει από το 90% της αγοράς που είχε τότε στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου. Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μας και λέει ότι θέλουμε ιδιωτικοποίηση, την ώρα που δεν μπορεί να γίνει καταρχάς διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Π.Τ.: Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας σοβαρός επενδυτής ο οποίος να έρθει να πάρει την επιχείρηση αυτή την ώρα.
Κ.Χ.: Ναι, θα πρέπει να βρούμε τρελό. Και μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικοποίηση όταν έκανε το μοναδικό παράδειγμα στη χώρα, και στον κόσμο ίσως, δωρεάν ιδιωτικοποίησης. Πάρε τη μισή αγορά και γεια χαρά.
Π.Τ.: Μισό λεπτό γιατί αυτό το είδα χθες και το κάνατε και μία ανάρτηση στο Twitter και μου φάνηκε και πάρα πολύ ενδιαφέρον. Τι είπατε; Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε στη ΔΕΗ τη χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, τη δωρεάν ιδιωτικοποίηση! Διότι συμφώνησε με την τρόικα- κι αυτό θέλω να μου το πείτε, γιατί λέτε ότι συμφώνησε με την τρόικα- να χάσει σε πέντε χρόνια τους μισούς της πελάτες με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Κι εδώ έχω ένα βασικό ερώτημα εγώ. Εμένα μου έκανε πάντοτε εντύπωση- βεβαίως να πούμε ότι έχουμε ανταγωνισμό, να πούμε ότι έχουμε ελεύθερη αγορά- μου έκανε πάντα εντύπωση πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν δεξιά- αριστερά διάφορες εταιρείες, οι οποίες πουλάνε φθηνότερο τιμολόγιο και να διαφημίζουν φθηνότερο τιμολόγιο από τη ΔΕΗ την ώρα που αγόραζε- αν κάνω λάθος διορθώστε με- ρεύμα από τη ΔΕΗ. Αυτό δεν μπορούσε ποτέ εγώ να το καταλάβω.
Κ.Χ.: Είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σωστά; Σωστά. Για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές, να μπορείς να διαλέγεις εταιρεία όπως γίνεται στα τηλέφωνα και διαλέγεις μεταξύ [των εταιρειών]. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτού του πράγματος, όπως έγινε και σε άλλες χώρες αυτής της πολιτικής, θα έπρεπε να κατέβει το μερίδιο της αγοράς. Τι είχε σκεφτεί η κυβέρνηση Σαμαρά στο πλαίσιο αυτής της λογικής; Το πιο λογικό πράγμα. Παίρνω ένα κομμάτι της ΔΕΗ και το πουλάω. Τα λεφτά αυτά τα βάζω στην τσέπη της ΔΕΗ, προχωρεί η επιχείρηση μπροστά, παίρνει μια ανάσα, χρηματοδοτεί καινούργιες μονάδες, θα έπρεπε να χρηματοδοτεί ΑΠΕ, που είναι το μόνο μέλλον. Και αυτή την ώρα είναι ντροπή να σκεφτεί κανείς ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ- της μεγαλύτερης εταιρείας- είναι 2,9%. Στη θέση αυτού, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελα να δείξει ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων- τώρα τι να πει κανείς γι’ αυτό- πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους. Λοιπόν, και στη θέση αυτού του πράγματος- της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Σαμαρά- πήγαν και συμφώνησαν επειδή τους πίεζε η Κομισιόν ότι «ναι, εντάξει, μην στεναχωριέστε θα κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ, θα πάει από το 90% στο 50%». Παρακάτω από ότι θα πήγαινε με τη μικρή ΔΕΗ. Αλλά πώς θα πάει; Με ένα μαγικό τρόπο! Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Αυτό έκαναν τα τελευταία χρόνια, αυτός ήταν ο βασικός στόχος των στελεχών της ΔΕΗ. Επίσημα και με το νόμο. Ένα οικονομικό φρενοκομείο. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά. Για να γίνει αυτό έπρεπε να εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι μεταξύ των οποίων ήταν και τα περιβόητα ΝΟΜΕ. Είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος. Πηγαίνουν εκεί ας πούμε σε ένα χρηματιστήριο κατά κάποιον τρόπο- να το πούμε απλά δεν το λέω με την επίσημη ορολογία- ηλεκτρικής ενέργειας. Πάει η ΔΕΗ πουλάει. Της στοιχίζει η ενέργεια που πουλάει εκεί Χ και την πουλάει κανονικά και με το νόμο Χ πλην 10, Χ πλην 20. Την αγοράζουν οι ανταγωνιστές της- αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε τα μεγάλα συμφέροντα και τα πολεμούσε- και από αυτό η ΔΕΗ έχασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Τι κουβεντιάζουμε τώρα δηλαδή; Και οι άνθρωποι αυτοί κάνουν και κριτική τώρα στη ΝΔ.
Π.Τ.: Ωραία, υπάρχουν λοιπόν δύο θέματα που για μένα είναι πολύ βασικά. Το πρώτο είναι: εσείς λέτε λοιπόν ότι θα τις καταργήσετε αυτές τις ΝΟΜΕ, από ότι αντιλαμβάνομαι.
Κ.Χ.: Ναι το έχουμε πει, θα τα καταργήσουμε.
Π.Τ.: Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών, οι οποίοι έχουν μεταπηδήσει σε άλλες εταιρείες. Αν καταργηθεί αυτή η πρακτική που λέτε, αυτόματα από ότι αντιλαμβάνομαι θα αυξηθεί το τιμολόγιο για τις υπόλοιπες εταιρείες. Αν υπάρχει πρόβλεψη για αυτό.
Κ.Χ.: Όχι, όχι, προσέξτε. Η αγορά θα βρει τον δρόμο της. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία. Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών, που έχουν πάει στις άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε με την αντίληψη ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Έλληνες, δεν είναι άνθρωποι κτλ. Μακριά από μένα αυτό. Αλλά η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με κανόνες, κι εγώ προσθέτω με κανονικούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Όχι με τους γιαλαντζί κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό το λόγο προφανώς θα αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα, αλλά θα κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το ένα είναι να πάρουμε κάποια μέτρα στήριξης της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων θα είναι και η κατάργηση των ΝΟΜΕ, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, γιατί θα μειωθεί παράλληλα ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που πληρώνουν για τις ΑΠΕ.
Π.Τ.: Άρα θα αυξήσετε τα έσοδα στη ΔΕΗ και δεν θα αυξήσετε τους λογαριασμούς. Αυτό λέτε επί της ουσίας.
Κ.Χ.: Ναι, ακριβώς. Αλλά ταυτόχρονα θα κάνουμε και μια πολιτική εξυγίανσης της ΔΕΗ, διότι δεν φτάνει μόνο σε έναν άρρωστο οργανισμό να δώσεις ένα παυσίπονο. Θα πρέπει την ίδια στιγμή να του δημιουργήσεις τις συνθήκες έτσι ώστε να σταματήσει να είναι άρρωστος.
Π.Τ.: Αυτό σημαίνει απολύσεις κ. υπουργέ;
Κ.Χ.: Θα σας πω τι σημαίνει. Σημαίνει μεταξύ άλλων- γιατί παρουσιάσαμε αρκετά διαφορετικά μέτρα, δεν το αντιμετωπίζεις το θέμα με ένα μέτρο- ότι θα πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Όχι τώρα, διότι είναι ένα μπάχαλο τώρα και δεν πρόκειται κανείς να ενδιαφερθεί. Θα πρέπει να ξεχωριστούν τα assets, να αποκαλυφθεί αυτή η κρυμμένη περιουσία της ΔΕΗ, που σας είπα ότι είναι κρυμμένη μέσα στο μπάχαλο, να περάσει κάποιο- σύντομο θέλω να πιστεύω- χρονικό διάστημα, θα μας το δείξει η ίδια η επιχείρηση, οι σύμβουλοι που θα προσλάβει κτλ., για να πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο της λιανικής, οι κολώνες, και το οποίο σε πολλές χώρες είναι εν μέρει ιδιωτικοποιημένο ή και περισσότερο ιδιωτικοποιημένο. Να βάλει πάλι η ΔΕΗ τα λεφτά αυτά στην τσέπη της. Να μπορέσει να μειώσει το χρέος της, να μην είναι υπό τη συνεχή απειλή των τραπεζών, ελληνικών και ξένων, και ταυτόχρονα στα διαρθρωτικά μέτρα έχουμε μιλήσει για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Έτσι κι αλλιώς είναι υποχρέωση της χώρας. Έχουμε συμφωνήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, αλλά μέχρι το ‘50 προφανώς θα πρέπει να προχωρήσει κανείς από νωρίς προς αυτή την κατεύθυνση. Στις λιγνιτικές μονάδες, τις παλαιότερες ιδίως, συμβαίνει το εξής, το άλλο απίστευτο, το οποίο το ανακάλυψα όλες αυτές τις μέρες, που είμαι εδώ, δεν το είχα συνειδητοποιήσει πλήρως. Εάν τις είχαμε κλειστές κ. Τζένο και πληρώναμε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα στοίχιζαν στη ΔΕΗ φθηνότερα από ότι στοιχίζουν.
Π.Τ.: Μισό λεπτό, ξαναπείτε το αυτό, για να το καταλάβουμε. Αυτό είναι εντυπωσιακό που λέτε.
Κ.Χ.: Το ξαναλέω. Παίρνουμε μια λιγνιτική μονάδα. Αν υποτεθεί ότι την κλείνουμε τώρα και οι εργαζόμενοι παραμένουν και παίρνουν τα λεφτά που παίρνουν σήμερα και κάθονται σπίτι τους, η ζημιά θα είναι μικρότερη από τη σημερινή. Μα τι είναι αυτό το πράγμα! Όσο το σκέφτομαι και όσο σας το λέω, διερωτώμαι πώς υπήρξε μία κυβέρνηση που παρίστανε και την προοδευτική και την σύγχρονη και θα έφερνε την πρόοδο στον τόπο και παρέδωσε αυτό το μπάχαλο!
Π.Τ.: Ένα λεπτό όμως τώρα. Στο παρελθόν έχω ακούσει από διάφορους οι οποίοι έχουν γνώση του θέματος. Θυμάμαι τον κ. Μανιάτη να βγαίνει στα παράθυρα, να βγαίνει στα κάγκελα ορισμένες φορές, και να μιλάει για αυτή την ιστορία. Και τη Νέα Δημοκρατία [θυμάμαι]. Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Και χωρίς την αίσθηση του ρεβανσισμού. Κάποιοι δεν έχουν ευθύνες κ. Υπουργέ για όλα αυτά; Είναι μόνο πολιτικές οι ευθύνες, είναι θέμα ιδεοληψίας δηλαδή;
Κ.Χ.: Σίγουρα είναι πολιτικές [οι ευθύνες] και όλα θα τα δούμε και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Πάντως θέλω να ξέρετε κ. Τζένο ότι η βασική μου αγωνία είναι να περάσουμε το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου, να μην έχουμε χειρότερα. Να δούμε τι θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε ρεαλιστικά, ευρωπαϊκά, με κοινή λογική. Και ελπίζω ότι θα ανταποκριθούν. Να έχουν δηλαδή βγάλει συμπεράσματα και για τα δικά τους λάθη, του παρελθόντος. Και ξαναλέω, εγώ μιλάω ως ευρωπαϊστής αυτή την ώρα. Δεν είμαι κανένας λαϊκιστής που κάθεται και κάνει κριτική στις Βρυξέλλες. Είμαι πραγματικά έκπληκτος με τη συμφωνία που έκαναν το 2015 με το ΣΥΡΙΖΑ! Να περάσουμε λοιπόν αυτά τα ορόσημα. Να μπει το νερό στο αυλάκι. Και μετά θα τα δούμε όλα.
Π.Τ.: Υπάρχει ένας μεγάλος παράγοντας, πολύ ισχυρός στη ΔΕΗ, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά -εσείς τα είχατε συναντήσει αυτά και στην Ολυμπιακή θυμίζω- το όνομα είναι ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Οφείλω να πω, ότι είδα ότι υπήρξε μία διαφοροποίηση. Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ είπε ότι είναι θετικό το σχέδιο Χατζηδάκη.
Κ.Χ.: Μα κοιτάξτε. Εγώ το ξέρω μέσα μου πολύ καλά. Εγώ αυτά που σας είπα, τα εννοώ όλα μέχρι κεραίας. Δεν πάω να κάνω ζημιά σε καμία ιδιωτική εταιρεία. Όλες έχουν εργαζόμενους, όλες έχουν πελάτες. Αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε και την καταστροφή της ΔΕΗ μπροστά στα μάτια μας. Άλλωστε εάν κλείσει η ΔΕΗ, πάει και η χώρα. Δεν [θα] υπάρχει τίποτα την επόμενη μέρα. Θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι. Την είδα την τοποθέτηση της ΔΑΚΕ και, προφανώς, είναι θετική. Αλλά περίμενα συνολικά από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δυο κουβέντες να σας πω την αλήθεια. Δηλαδή, το αίτημά τους να σταματήσουν αυτές οι δημοπρασίες, τα περιβόητα ΝΟΜΕ, από τα οποία κερδίζουν οι ανταγωνιστές [της ΔΕΗ] ήταν πάγιο. Το ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους το έκανε [δεκτό]. Το καταργεί ο Μητσοτάκης, το καταργεί ο Χατζηδάκης και δεν λένε τίποτα! Και μόνο κριτική και ξανά κριτική! Παιδιά, πέρα από τα κόμματα υπάρχει και η πραγματικότητα. Δεν έχει κανένα νόημα όλοι να παριστάνουμε ότι τα κόμματά μας είναι αλάνθαστα και να αγνοούμε μερικά πράγματα που βγάζουν μάτι. Να κάτσουμε, να δούμε πώς θα σωθεί η επιχείρηση. Διότι αν σωθεί η επιχείρηση -και αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί- θα σωθούν και οι εργαζόμενοι.
Π.Τ.: Και αν κατεβάσουν τους διακόπτες, όπως συνηθίζουν οι εργαζόμενοι;
Κ.Χ.: Ε, δεν νομίζω. Δεν ξέρω. Εμείς πάμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σοβαρό, το οποίο είναι και υπέρ των εργαζομένων, διότι χωρίς επιχείρηση δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Και πιστεύω ότι ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ αυτό το καταλαβαίνει. Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει. Εδώ είναι τα πράγματα πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα πια. Δεν είναι μπερδεμένα πίσω από τεχνικούς όρους, πίσω από το EBITDA, πίσω από την κεφαλαιοποίηση και πίσω από την καθαρή θέση και τα λοιπά. Είναι συγκεκριμένα πράγματα, σας τα είπα. Κατέρρευσε η ΔΕΗ. Το είπε ο ορκωτός ελεγκτής. ‘Επεσε η μετοχή της 83%. Και να σας πω και κάτι άλλο, όλες αυτές τις μέρες από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ήταν 1,2 και έχει πάει τώρα 2,7 ευρώ [περίπου]. Που και η αγορά όταν είδε την εκλογή Μητσοτάκη και το σχέδιο που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ, κατάλαβε ότι οι υπάρχουν σοβαρές προθέσεις, που προφανώς αφορούν και τους εργαζόμενους. Δεν είναι μαγική συνταγή! Προφανώς όλα αυτά που λέω δημιουργούν ένα καινούργιο σκηνικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και με τη μεγαλύτερη δυνατή, υπό τις συνθήκες, κοινωνική ευαισθησία.
Π.Τ.: Πώς θα αναγκάσετε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι να πω ότι σε μεγάλο βαθμό εκμεταλλεύτηκαν και το γεγονός ότι βρέθηκαν άλλες ιδιωτικές εταιρείες στην αγορά. Πώς θα τους αναγκάσετε να πληρώσουν;
Κ.Χ.: Να σας πω. Έχω ξαναπεί ότι 60.000 άνθρωποι αυτή την ώρα χρωστούν τα μισά που μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ. Οι οποίοι, αν τους δείτε, δεν είναι φτωχοί άνθρωποι.
Π.Τ.: Άρα έχετε τα στοιχεία για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;
Κ.Χ.: Βεβαίως, η ΔΕΗ τα έχει. Αλίμονο. Το θέμα είναι να κινηθεί η επιχείρηση γρήγορα. Είχε ξεκινήσει, να πω, μία προσπάθεια. Για να μην λεχθεί ότι τα παρουσιάζω όλα μαύρα. Η οποία πρέπει να ενταθεί. Και γίνεται και μια προσπάθεια τιτλοποίησης. Δηλαδή, θα προ-αγοράσουν κάποιοι ξένοι επενδυτές τις οφειλές αυτές προκειμένου να δώσουν ένα ποσό στη ΔΕΗ, για να βάλει κάτι στα ταμεία της. Να πάρει μια ανάσα και από αυτό. Και το πράγμα θα προχωρήσει. Το πράγμα αυτό δεν είναι καμιά πατέντα δική μας. Γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αλλά η έμφαση θα είναι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σαν αυτούς που φάνηκε τις τελευταίες μέρες, που βγήκαν διάφορα παραδείγματα στην Κηφισιά και αλλού. Όπου ο άλλος είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο με 1.000 τ.μ. και ούτω καθεξής. Να το πω και αυτό, έχει δημιουργηθεί μια εικόνα μη πληρωμών. Και δίπλα στο φτωχό άνθρωπο, στον ανήμπορο, αυτόν που δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνη, εμφανίζεται και ο άλλος που παριστάνει τον φτωχό και [λέει] δεν πληρώνω.
Π.Τ.: Να ρωτήσω και κάτι άλλο και να κλείσουμε με αυτό. Επειδή το υπουργείο που έχετε δεν είναι βεβαίως μόνο η ΔΕΗ. Είναι και θέματα περιβάλλοντος, είναι και θέματα ενέργειας. Και επειδή, εδώ στη γειτονιά μας γίνονται διάφορα, τα οποία μπορεί να έχουν πολύ θετικές εξελίξεις, και μπορεί να έχουν και πολύ μεγάλη προοπτική και για τη χώρα μας. Βρεθήκατε τις προηγούμενες ημέρες στο Κάιρο για την συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ και των υπολοίπων. Είχατε συναντήσεις. Είναι στο πλάνο μας η εκμετάλλευση των νέων ενεργειακών πόρων; Το βλέπουμε δηλαδή το Αιγαίο σαν κάτι το οποίο είναι μία δυνατότητα να φύγουμε μπροστά;
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, καταλαβαίνουμε, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια. Άρα, όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες. Και παράλληλα έχουμε και αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, θέλω να σας ότι στις 7 Αυγούστου θα έρθει εδώ [στην Αθήνα] ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ που ασχολείται με θέματα ενέργειας, ο κ. Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από την Κύπρο και το Ισραήλ και θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό East Med που είναι ένας αγωγός που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία.
Π.Τ.: Τι να πω τώρα, να πω καλό καλοκαίρι; Δεν μπορώ να ευχηθώ σε εσάς από ό,τι αντιλαμβάνομαι.
K.X.: Τι να σας πω. Δεν ήρθα και στο πιο ρομαντικό υπουργείο, από ό,τι αντιλαμβάνεστε.
Π.Τ.: Αλήθεια είναι αυτό. Καλό κουράγιο να ευχηθώ. Ειλικρινά. Και πραγματικά εύχομαι, και το εύχονται και όλοι, να πετύχει το σχέδιο εξυγίανσης.
Κ.Χ.: Είναι μία πρόκληση, είναι ένα στοίχημα και για μένα, να βάλω τα δυνατά μου. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την πατρίδα.
Π.Τ.: Σας αρέσουν οι προκλήσεις. Οπότε, αφού σας αρέσουν θα σας βάζει και άλλες ο πρωθυπουργός. Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ!
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
Αναλυτικά:
Π.Τ.: Κύριε υπουργέ καλή σας μέρα.
Κ.Χ.: Γεια σας. Καλημέρα κ. Τζένο.
Π.Τ.: Καυτή πατάτα στα χέρια σας και μια καυτή πατάτα η οποία δεν μπορεί να περιμένει και πάρα πολύ για να λυθεί.
Κ.Χ.: Πράγματι, διότι έχει βγει η έκθεση της Ernst & Young, που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας -είναι υποχρέωση κάθε εισηγμένης εταιρείας να έχει έναν ορκωτό ελεγκτή και η Ernst & Young λοιπόν τοποθετήθηκε από τη ΔΕΗ- και η Ernst & Young πριν από μερικούς μήνες βγήκε μέσα στην επίσημη έκθεσή της και λέει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως το θέμα αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν είναι τι λέω εγώ, τι λέτε εσείς, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει ο οποιοσδήποτε. Είναι κουκιά μετρημένα, ένα και ένα κάνει δύο. Η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει. Περί αυτού πρόκειται. Και επομένως προσπαθούμε να περάσουμε καταρχάς το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα ξαναβγει αυτή η έκθεση και αν δεν έχουμε φέρει τα πράγματα σε έναν λογαριασμό θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η εταιρεία αυτή θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα με βάση τους νόμους της κεφαλαιαγοράς, σκληρά μέτρα για να μείνει όρθια η επιχείρηση.
Π.Τ.: Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Κ.Χ.: Σημαίνει δουλεύουμε για να μην συμβεί. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Και από εκεί και πέρα έχουμε το άλλο ορόσημο της 31ης Οκτωβρίου, που είναι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της λεγόμενης μετα-μνημονιακής εποπτείας -που έφυγε το μνημόνιο, αλλά είναι πάντα εδώ- και θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ. Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαίως που φταίει κι αυτή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό κατάντημα.
Π.Τ.: Γιατί το λέτε αυτό;
Κ.Χ.: Γιατί εγκατέλειψαν από κοινού το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» επί Σαμαρά, που ήταν να πουληθεί το ⅓ της επιχείρησης και τα λεφτά αυτά να πάνε στην τσέπη της ΔΕΗ, να πάρει μια ανάσα και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Στη θέση αυτού πήγαν και συμφώνησαν με το ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ να κατέβει από το 90% της αγοράς που είχε τότε στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου. Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μας και λέει ότι θέλουμε ιδιωτικοποίηση, την ώρα που δεν μπορεί να γίνει καταρχάς διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Π.Τ.: Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας σοβαρός επενδυτής ο οποίος να έρθει να πάρει την επιχείρηση αυτή την ώρα.
Κ.Χ.: Ναι, θα πρέπει να βρούμε τρελό. Και μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικοποίηση όταν έκανε το μοναδικό παράδειγμα στη χώρα, και στον κόσμο ίσως, δωρεάν ιδιωτικοποίησης. Πάρε τη μισή αγορά και γεια χαρά.
Π.Τ.: Μισό λεπτό γιατί αυτό το είδα χθες και το κάνατε και μία ανάρτηση στο Twitter και μου φάνηκε και πάρα πολύ ενδιαφέρον. Τι είπατε; Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε στη ΔΕΗ τη χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, τη δωρεάν ιδιωτικοποίηση! Διότι συμφώνησε με την τρόικα- κι αυτό θέλω να μου το πείτε, γιατί λέτε ότι συμφώνησε με την τρόικα- να χάσει σε πέντε χρόνια τους μισούς της πελάτες με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Κι εδώ έχω ένα βασικό ερώτημα εγώ. Εμένα μου έκανε πάντοτε εντύπωση- βεβαίως να πούμε ότι έχουμε ανταγωνισμό, να πούμε ότι έχουμε ελεύθερη αγορά- μου έκανε πάντα εντύπωση πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν δεξιά- αριστερά διάφορες εταιρείες, οι οποίες πουλάνε φθηνότερο τιμολόγιο και να διαφημίζουν φθηνότερο τιμολόγιο από τη ΔΕΗ την ώρα που αγόραζε- αν κάνω λάθος διορθώστε με- ρεύμα από τη ΔΕΗ. Αυτό δεν μπορούσε ποτέ εγώ να το καταλάβω.
Κ.Χ.: Είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σωστά; Σωστά. Για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές, να μπορείς να διαλέγεις εταιρεία όπως γίνεται στα τηλέφωνα και διαλέγεις μεταξύ [των εταιρειών]. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτού του πράγματος, όπως έγινε και σε άλλες χώρες αυτής της πολιτικής, θα έπρεπε να κατέβει το μερίδιο της αγοράς. Τι είχε σκεφτεί η κυβέρνηση Σαμαρά στο πλαίσιο αυτής της λογικής; Το πιο λογικό πράγμα. Παίρνω ένα κομμάτι της ΔΕΗ και το πουλάω. Τα λεφτά αυτά τα βάζω στην τσέπη της ΔΕΗ, προχωρεί η επιχείρηση μπροστά, παίρνει μια ανάσα, χρηματοδοτεί καινούργιες μονάδες, θα έπρεπε να χρηματοδοτεί ΑΠΕ, που είναι το μόνο μέλλον. Και αυτή την ώρα είναι ντροπή να σκεφτεί κανείς ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ- της μεγαλύτερης εταιρείας- είναι 2,9%. Στη θέση αυτού, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελα να δείξει ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων- τώρα τι να πει κανείς γι’ αυτό- πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους. Λοιπόν, και στη θέση αυτού του πράγματος- της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Σαμαρά- πήγαν και συμφώνησαν επειδή τους πίεζε η Κομισιόν ότι «ναι, εντάξει, μην στεναχωριέστε θα κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ, θα πάει από το 90% στο 50%». Παρακάτω από ότι θα πήγαινε με τη μικρή ΔΕΗ. Αλλά πώς θα πάει; Με ένα μαγικό τρόπο! Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Αυτό έκαναν τα τελευταία χρόνια, αυτός ήταν ο βασικός στόχος των στελεχών της ΔΕΗ. Επίσημα και με το νόμο. Ένα οικονομικό φρενοκομείο. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά. Για να γίνει αυτό έπρεπε να εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι μεταξύ των οποίων ήταν και τα περιβόητα ΝΟΜΕ. Είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος. Πηγαίνουν εκεί ας πούμε σε ένα χρηματιστήριο κατά κάποιον τρόπο- να το πούμε απλά δεν το λέω με την επίσημη ορολογία- ηλεκτρικής ενέργειας. Πάει η ΔΕΗ πουλάει. Της στοιχίζει η ενέργεια που πουλάει εκεί Χ και την πουλάει κανονικά και με το νόμο Χ πλην 10, Χ πλην 20. Την αγοράζουν οι ανταγωνιστές της- αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε τα μεγάλα συμφέροντα και τα πολεμούσε- και από αυτό η ΔΕΗ έχασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Τι κουβεντιάζουμε τώρα δηλαδή; Και οι άνθρωποι αυτοί κάνουν και κριτική τώρα στη ΝΔ.
Π.Τ.: Ωραία, υπάρχουν λοιπόν δύο θέματα που για μένα είναι πολύ βασικά. Το πρώτο είναι: εσείς λέτε λοιπόν ότι θα τις καταργήσετε αυτές τις ΝΟΜΕ, από ότι αντιλαμβάνομαι.
Κ.Χ.: Ναι το έχουμε πει, θα τα καταργήσουμε.
Π.Τ.: Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών, οι οποίοι έχουν μεταπηδήσει σε άλλες εταιρείες. Αν καταργηθεί αυτή η πρακτική που λέτε, αυτόματα από ότι αντιλαμβάνομαι θα αυξηθεί το τιμολόγιο για τις υπόλοιπες εταιρείες. Αν υπάρχει πρόβλεψη για αυτό.
Κ.Χ.: Όχι, όχι, προσέξτε. Η αγορά θα βρει τον δρόμο της. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία. Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών, που έχουν πάει στις άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε με την αντίληψη ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Έλληνες, δεν είναι άνθρωποι κτλ. Μακριά από μένα αυτό. Αλλά η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με κανόνες, κι εγώ προσθέτω με κανονικούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Όχι με τους γιαλαντζί κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό το λόγο προφανώς θα αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα, αλλά θα κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το ένα είναι να πάρουμε κάποια μέτρα στήριξης της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων θα είναι και η κατάργηση των ΝΟΜΕ, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, γιατί θα μειωθεί παράλληλα ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που πληρώνουν για τις ΑΠΕ.
Π.Τ.: Άρα θα αυξήσετε τα έσοδα στη ΔΕΗ και δεν θα αυξήσετε τους λογαριασμούς. Αυτό λέτε επί της ουσίας.
Κ.Χ.: Ναι, ακριβώς. Αλλά ταυτόχρονα θα κάνουμε και μια πολιτική εξυγίανσης της ΔΕΗ, διότι δεν φτάνει μόνο σε έναν άρρωστο οργανισμό να δώσεις ένα παυσίπονο. Θα πρέπει την ίδια στιγμή να του δημιουργήσεις τις συνθήκες έτσι ώστε να σταματήσει να είναι άρρωστος.
Π.Τ.: Αυτό σημαίνει απολύσεις κ. υπουργέ;
Κ.Χ.: Θα σας πω τι σημαίνει. Σημαίνει μεταξύ άλλων- γιατί παρουσιάσαμε αρκετά διαφορετικά μέτρα, δεν το αντιμετωπίζεις το θέμα με ένα μέτρο- ότι θα πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Όχι τώρα, διότι είναι ένα μπάχαλο τώρα και δεν πρόκειται κανείς να ενδιαφερθεί. Θα πρέπει να ξεχωριστούν τα assets, να αποκαλυφθεί αυτή η κρυμμένη περιουσία της ΔΕΗ, που σας είπα ότι είναι κρυμμένη μέσα στο μπάχαλο, να περάσει κάποιο- σύντομο θέλω να πιστεύω- χρονικό διάστημα, θα μας το δείξει η ίδια η επιχείρηση, οι σύμβουλοι που θα προσλάβει κτλ., για να πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο της λιανικής, οι κολώνες, και το οποίο σε πολλές χώρες είναι εν μέρει ιδιωτικοποιημένο ή και περισσότερο ιδιωτικοποιημένο. Να βάλει πάλι η ΔΕΗ τα λεφτά αυτά στην τσέπη της. Να μπορέσει να μειώσει το χρέος της, να μην είναι υπό τη συνεχή απειλή των τραπεζών, ελληνικών και ξένων, και ταυτόχρονα στα διαρθρωτικά μέτρα έχουμε μιλήσει για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Έτσι κι αλλιώς είναι υποχρέωση της χώρας. Έχουμε συμφωνήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, αλλά μέχρι το ‘50 προφανώς θα πρέπει να προχωρήσει κανείς από νωρίς προς αυτή την κατεύθυνση. Στις λιγνιτικές μονάδες, τις παλαιότερες ιδίως, συμβαίνει το εξής, το άλλο απίστευτο, το οποίο το ανακάλυψα όλες αυτές τις μέρες, που είμαι εδώ, δεν το είχα συνειδητοποιήσει πλήρως. Εάν τις είχαμε κλειστές κ. Τζένο και πληρώναμε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα στοίχιζαν στη ΔΕΗ φθηνότερα από ότι στοιχίζουν.
Π.Τ.: Μισό λεπτό, ξαναπείτε το αυτό, για να το καταλάβουμε. Αυτό είναι εντυπωσιακό που λέτε.
Κ.Χ.: Το ξαναλέω. Παίρνουμε μια λιγνιτική μονάδα. Αν υποτεθεί ότι την κλείνουμε τώρα και οι εργαζόμενοι παραμένουν και παίρνουν τα λεφτά που παίρνουν σήμερα και κάθονται σπίτι τους, η ζημιά θα είναι μικρότερη από τη σημερινή. Μα τι είναι αυτό το πράγμα! Όσο το σκέφτομαι και όσο σας το λέω, διερωτώμαι πώς υπήρξε μία κυβέρνηση που παρίστανε και την προοδευτική και την σύγχρονη και θα έφερνε την πρόοδο στον τόπο και παρέδωσε αυτό το μπάχαλο!
Π.Τ.: Ένα λεπτό όμως τώρα. Στο παρελθόν έχω ακούσει από διάφορους οι οποίοι έχουν γνώση του θέματος. Θυμάμαι τον κ. Μανιάτη να βγαίνει στα παράθυρα, να βγαίνει στα κάγκελα ορισμένες φορές, και να μιλάει για αυτή την ιστορία. Και τη Νέα Δημοκρατία [θυμάμαι]. Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Και χωρίς την αίσθηση του ρεβανσισμού. Κάποιοι δεν έχουν ευθύνες κ. Υπουργέ για όλα αυτά; Είναι μόνο πολιτικές οι ευθύνες, είναι θέμα ιδεοληψίας δηλαδή;
Κ.Χ.: Σίγουρα είναι πολιτικές [οι ευθύνες] και όλα θα τα δούμε και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Πάντως θέλω να ξέρετε κ. Τζένο ότι η βασική μου αγωνία είναι να περάσουμε το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου, να μην έχουμε χειρότερα. Να δούμε τι θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε ρεαλιστικά, ευρωπαϊκά, με κοινή λογική. Και ελπίζω ότι θα ανταποκριθούν. Να έχουν δηλαδή βγάλει συμπεράσματα και για τα δικά τους λάθη, του παρελθόντος. Και ξαναλέω, εγώ μιλάω ως ευρωπαϊστής αυτή την ώρα. Δεν είμαι κανένας λαϊκιστής που κάθεται και κάνει κριτική στις Βρυξέλλες. Είμαι πραγματικά έκπληκτος με τη συμφωνία που έκαναν το 2015 με το ΣΥΡΙΖΑ! Να περάσουμε λοιπόν αυτά τα ορόσημα. Να μπει το νερό στο αυλάκι. Και μετά θα τα δούμε όλα.
Π.Τ.: Υπάρχει ένας μεγάλος παράγοντας, πολύ ισχυρός στη ΔΕΗ, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά -εσείς τα είχατε συναντήσει αυτά και στην Ολυμπιακή θυμίζω- το όνομα είναι ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Οφείλω να πω, ότι είδα ότι υπήρξε μία διαφοροποίηση. Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ είπε ότι είναι θετικό το σχέδιο Χατζηδάκη.
Κ.Χ.: Μα κοιτάξτε. Εγώ το ξέρω μέσα μου πολύ καλά. Εγώ αυτά που σας είπα, τα εννοώ όλα μέχρι κεραίας. Δεν πάω να κάνω ζημιά σε καμία ιδιωτική εταιρεία. Όλες έχουν εργαζόμενους, όλες έχουν πελάτες. Αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε και την καταστροφή της ΔΕΗ μπροστά στα μάτια μας. Άλλωστε εάν κλείσει η ΔΕΗ, πάει και η χώρα. Δεν [θα] υπάρχει τίποτα την επόμενη μέρα. Θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι. Την είδα την τοποθέτηση της ΔΑΚΕ και, προφανώς, είναι θετική. Αλλά περίμενα συνολικά από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δυο κουβέντες να σας πω την αλήθεια. Δηλαδή, το αίτημά τους να σταματήσουν αυτές οι δημοπρασίες, τα περιβόητα ΝΟΜΕ, από τα οποία κερδίζουν οι ανταγωνιστές [της ΔΕΗ] ήταν πάγιο. Το ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους το έκανε [δεκτό]. Το καταργεί ο Μητσοτάκης, το καταργεί ο Χατζηδάκης και δεν λένε τίποτα! Και μόνο κριτική και ξανά κριτική! Παιδιά, πέρα από τα κόμματα υπάρχει και η πραγματικότητα. Δεν έχει κανένα νόημα όλοι να παριστάνουμε ότι τα κόμματά μας είναι αλάνθαστα και να αγνοούμε μερικά πράγματα που βγάζουν μάτι. Να κάτσουμε, να δούμε πώς θα σωθεί η επιχείρηση. Διότι αν σωθεί η επιχείρηση -και αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί- θα σωθούν και οι εργαζόμενοι.
Π.Τ.: Και αν κατεβάσουν τους διακόπτες, όπως συνηθίζουν οι εργαζόμενοι;
Κ.Χ.: Ε, δεν νομίζω. Δεν ξέρω. Εμείς πάμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σοβαρό, το οποίο είναι και υπέρ των εργαζομένων, διότι χωρίς επιχείρηση δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Και πιστεύω ότι ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ αυτό το καταλαβαίνει. Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει. Εδώ είναι τα πράγματα πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα πια. Δεν είναι μπερδεμένα πίσω από τεχνικούς όρους, πίσω από το EBITDA, πίσω από την κεφαλαιοποίηση και πίσω από την καθαρή θέση και τα λοιπά. Είναι συγκεκριμένα πράγματα, σας τα είπα. Κατέρρευσε η ΔΕΗ. Το είπε ο ορκωτός ελεγκτής. ‘Επεσε η μετοχή της 83%. Και να σας πω και κάτι άλλο, όλες αυτές τις μέρες από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ήταν 1,2 και έχει πάει τώρα 2,7 ευρώ [περίπου]. Που και η αγορά όταν είδε την εκλογή Μητσοτάκη και το σχέδιο που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ, κατάλαβε ότι οι υπάρχουν σοβαρές προθέσεις, που προφανώς αφορούν και τους εργαζόμενους. Δεν είναι μαγική συνταγή! Προφανώς όλα αυτά που λέω δημιουργούν ένα καινούργιο σκηνικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και με τη μεγαλύτερη δυνατή, υπό τις συνθήκες, κοινωνική ευαισθησία.
Π.Τ.: Πώς θα αναγκάσετε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι να πω ότι σε μεγάλο βαθμό εκμεταλλεύτηκαν και το γεγονός ότι βρέθηκαν άλλες ιδιωτικές εταιρείες στην αγορά. Πώς θα τους αναγκάσετε να πληρώσουν;
Κ.Χ.: Να σας πω. Έχω ξαναπεί ότι 60.000 άνθρωποι αυτή την ώρα χρωστούν τα μισά που μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ. Οι οποίοι, αν τους δείτε, δεν είναι φτωχοί άνθρωποι.
Π.Τ.: Άρα έχετε τα στοιχεία για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;
Κ.Χ.: Βεβαίως, η ΔΕΗ τα έχει. Αλίμονο. Το θέμα είναι να κινηθεί η επιχείρηση γρήγορα. Είχε ξεκινήσει, να πω, μία προσπάθεια. Για να μην λεχθεί ότι τα παρουσιάζω όλα μαύρα. Η οποία πρέπει να ενταθεί. Και γίνεται και μια προσπάθεια τιτλοποίησης. Δηλαδή, θα προ-αγοράσουν κάποιοι ξένοι επενδυτές τις οφειλές αυτές προκειμένου να δώσουν ένα ποσό στη ΔΕΗ, για να βάλει κάτι στα ταμεία της. Να πάρει μια ανάσα και από αυτό. Και το πράγμα θα προχωρήσει. Το πράγμα αυτό δεν είναι καμιά πατέντα δική μας. Γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αλλά η έμφαση θα είναι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σαν αυτούς που φάνηκε τις τελευταίες μέρες, που βγήκαν διάφορα παραδείγματα στην Κηφισιά και αλλού. Όπου ο άλλος είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο με 1.000 τ.μ. και ούτω καθεξής. Να το πω και αυτό, έχει δημιουργηθεί μια εικόνα μη πληρωμών. Και δίπλα στο φτωχό άνθρωπο, στον ανήμπορο, αυτόν που δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνη, εμφανίζεται και ο άλλος που παριστάνει τον φτωχό και [λέει] δεν πληρώνω.
Π.Τ.: Να ρωτήσω και κάτι άλλο και να κλείσουμε με αυτό. Επειδή το υπουργείο που έχετε δεν είναι βεβαίως μόνο η ΔΕΗ. Είναι και θέματα περιβάλλοντος, είναι και θέματα ενέργειας. Και επειδή, εδώ στη γειτονιά μας γίνονται διάφορα, τα οποία μπορεί να έχουν πολύ θετικές εξελίξεις, και μπορεί να έχουν και πολύ μεγάλη προοπτική και για τη χώρα μας. Βρεθήκατε τις προηγούμενες ημέρες στο Κάιρο για την συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ και των υπολοίπων. Είχατε συναντήσεις. Είναι στο πλάνο μας η εκμετάλλευση των νέων ενεργειακών πόρων; Το βλέπουμε δηλαδή το Αιγαίο σαν κάτι το οποίο είναι μία δυνατότητα να φύγουμε μπροστά;
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, καταλαβαίνουμε, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια. Άρα, όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες. Και παράλληλα έχουμε και αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, θέλω να σας ότι στις 7 Αυγούστου θα έρθει εδώ [στην Αθήνα] ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ που ασχολείται με θέματα ενέργειας, ο κ. Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από την Κύπρο και το Ισραήλ και θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό East Med που είναι ένας αγωγός που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία.
Π.Τ.: Τι να πω τώρα, να πω καλό καλοκαίρι; Δεν μπορώ να ευχηθώ σε εσάς από ό,τι αντιλαμβάνομαι.
K.X.: Τι να σας πω. Δεν ήρθα και στο πιο ρομαντικό υπουργείο, από ό,τι αντιλαμβάνεστε.
Π.Τ.: Αλήθεια είναι αυτό. Καλό κουράγιο να ευχηθώ. Ειλικρινά. Και πραγματικά εύχομαι, και το εύχονται και όλοι, να πετύχει το σχέδιο εξυγίανσης.
Κ.Χ.: Είναι μία πρόκληση, είναι ένα στοίχημα και για μένα, να βάλω τα δυνατά μου. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την πατρίδα.
Π.Τ.: Σας αρέσουν οι προκλήσεις. Οπότε, αφού σας αρέσουν θα σας βάζει και άλλες ο πρωθυπουργός. Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ!
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
www.worldenergynews.gr