O τρόπος αξιοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ κομβικής σημασίας για την διάσωση της ΔΕΗ
Η ιδιωτικοποίηση είτε έλευση στρατηγικού στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί και την μεγάλη πρόκληση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την ΔΕΗ.
Και αυτό γιατί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού φωτογραφίζουν την ιδιωτικοποίησή του, ενώ σήμερα το απόγευμα στις 6 μιλά στην βουλή στα πλαίσια των προγραμματικών ο ΥΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης για να ανακοινώσει τις αποφάσεις που αφορούν την ΔΕΗ.
Το WEN έγκαιρα τις προηγούμενες ημέρες αφού ανέφερε πρώτο, το σχέδιο της κυβέρνησης για αξιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενημερώνει τους αναγνώστες του για τα ζητήματα που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το σημαντικό στοιχείο έγκειται στο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναπόσβεστη αξία 3,6 δισ ευρώ, αν δε αφαιρεθεούν και τα δάνεια το καθαρό νούμερο είναι 3 δισ.
Είναι δε ο βασικός αιμοδότης στα αποτελέσματα της Επιχείρησης με 350 εκατ EBITDA σε ετήσια βάση και ακολουθούν με 100 εκατ ευρώ κέρδη οι υδροηλεκτρικές.
Τούτου δοθέντος είναι κομβικής σημασία ποιό θα είναι το ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ που θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα μεταβιβαστεί και σε ποιά τιμή.
Και αυτό γιατί στόχος πέραν της ενίσχυσης των κεφαλαίων της επιχείρησης θα πρέπει να είναι και η ανάκαμψη στην κερδοφορία.
Νωρίτερα το WEN έγραφε τα εξής:
Ιδιώτης στο δίκτυο μέσης – χαμηλής τάσης, στρατηγικός στον ΔΕΔΔΗΕ
Σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα πρέπει πρώτα να συσταθεί εταιρία στην οποία θα περιέλθει η ιδιοκτησία που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ, ενώ η διαχείριση του δικτύου ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε για ιδιωτικοποίηση των δικτύων και όχι του ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού μήκους 238.000 χιλιομέτρων που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί το πιο σημαντικό μετά τον ΑΔΜΗΕ περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, με εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο και EBITDA 350 εκατ, όπως έχει γράψει το WEN που ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών και την ταχεία πώληση.
Ταυτόχρονα, η είσοδος στα δίκτυα επενδυτή συνεπάγεται εισροή σημαντικών κεφαλαίων που θα επιτρέψουν αυτό να εκσυγχρονιστεί, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα να αναπτυχθεί το project έξυπνων μετρητών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Τέλος σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος έχει ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 24% που ανήκει στην κινεζική State Grid, λίγους μήνες πριν τις εκλογές ο Κωστής Χατζηδάκης είχε μιλήσει για ιδιωτικοποίηση του μέχρι και του ποσοστού του 66%.
Βεβαίως σε μια τέτοια περίπτωση η State Grid θα πρέπει να είναι ο πρώτος επενδυτής που θα κληθεί να ερωτηθεί εάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τη συμμετοχή της, κάτι το οποίο όμως ενδέχεται να προκαλέσει περιπλοκές σε σχέση με την αρνητική ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των κινεζικών επενδύσεων στα δίκτυα ενέργειας.