Αποθήκευση: Mε πλαφόν 200-500 MW ανά επενδυτή και ηλέκτριση εντός 18 μηνών ο διαγωνισμός των 2 GW

Αποθήκευση: Mε πλαφόν 200-500 MW ανά επενδυτή και ηλέκτριση εντός 18 μηνών ο διαγωνισμός των 2 GW

Την επόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση

 

Kριτήρια που διασφαλίζουν την ταχεία εκτέλεση, χαμηλές τιμές και την ιδιοκτησιακή διασπορά έτσι ώστε να μην μονοπωληθεί η νέα αγορά της αποθήκευσης από μεγάλους παίκτες περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τα πρώτα έργα που θα προχωρήσουν χωρίς ενισχύσεις.

Η υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το ΥΠΕΝ την ερχόμενη εβδομάδα θα καθορίζει τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 2 GW, αυξημένη κατά 0,5 GW σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η πρόσκληση θα απευθυνθεί σε ένα σύνολο αδειοδοτημένων έργων συνολικής ισχύος 20 GW και θέτει μια σειρά από κριτήρια για να δώσει προτεραιότητα σε αυτά που θα καλύψουν το βασικό στόχο εξισορρόπησης παραγωγής- ζήτησης ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι περικοπές ενέργειας των ΑΠΕ, με τον ταχύτερο και οικονομικότερο τρόπο.

Η υψηλή εγγυητική επιστολή (περί τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και η δέσμευση για ηλέκτριση του έργου σε διάστημα 18 μηνών, θα αποτελέσουν τα ¨φίλτρα¨ για να μείνουν εκτός επενδυτές που δεν στοχεύουν σε πραγματικά έργα, αλλά στη μεταπώληση των δικαιωμάτων που θα διασφαλίσουν, όπως συνέβη τις πρώτες δεκαετίες ανάπτυξης των ΑΠΕ με τα αιολικά και τα τελευταία χρόνια με τα φωτοβολταϊκά, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα.

Εγκατάσταση έργων

Η υπουργική απόφαση θα θέτει και χωροταξικά κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε έργα που θα εγκατασταθούν σε περιοχές που πραγματικά τα έχει ανάγκη το σύστημα και που η σύνδεσή τους με το δίκτυο θα περιορίζει το κόστος για τον καταναλωτή, αφού το 50% του συνολικού κόστους σύνδεσης μεταφέρεται μέσω του λογαριασμού ρεύματος στις χρεώσεις χρήσης δικτύου.
Για το 1,5 GW από το σύνολο των 2 GW που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ η κατανομή θα γίνει με πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, που θα λάβει υπόψη του την ισχύ των φωτοβολταϊκών που είναι εγκατεστημένα στην κάθε περιφέρεια ώστε να αποθηκεύεται η μέγιστη περίσσεια παραγωγή τις μεσημεριανές ώρες.

Για τα 0,5 GW που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το ΥΠΕΝ αναμένει από το Διαχειριστή μια τεχνική μελέτη για τα όρια ισχύος ανά υποσταθμό. Προτεραιότητα τόσο στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ θα έχουν τα έργα που βρίσκονται στην πιο κοντινή απόσταση από τα σημεία σύνδεσης με το δίκτυο. Προαπαιτούμενο για την συμμετοχή των έργων στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα απευθύνει το ΥΠΕΝ, θα είναι και η εγγυημένη θέση του οικοπέδου. Ο επενδυτής θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά ιδιοκτησίας ή προσύμφωνο αγοράς του οικοπέδου.

Ανώτατα όρια

Η υπουργική απόφαση θα θέτει τέλος ανώτατα όρια ισχύος για κάθε επενδυτή προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα συγκέντρωσης της νέας αγοράς στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της.
Kανένας επενδυτής δεν θα μπορεί να υλοποιήσει έργα άνω των 200 MW στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα έργα των 2 GW.
Επιπλέον τίθεται ανώτατο όριο ισχύος στα 500 MW για το σύνολο των έργων αποθήκευσης που μπορεί να αναπτύξει κάποιος σε διάστημα 5ετίας.

Το ανώτατο αυτό όριο δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τα έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 900 MW που έχουν δρομολογηθεί με λειτουργική και κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των δημοπρασιών της ΡΑΑΕΥ (η τελευταία είναι σε εξέλιξη) αλλά και τα έργα αποθήκευσης που βάσει νόμου θα αντικαταστήσουν άδειες για θερμικές μονάδες. Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει μάλιστα ρητά ότι για διάστημα πέντε ετών δεν θα μπορεί κάποιος να αυξήσει την ισχύ του πέραν του ανώτατου ορίου των 500 MW μέσω εξαγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης