Απόψεις

Ν. Σαρδελάς (Δικηγόρος): Υπάρχουν προκλήσεις ενόψει των στόχων ΑΠΕ που έχουν τεθεί με ορόσημο το 2030

Ν. Σαρδελάς (Δικηγόρος): Υπάρχουν προκλήσεις ενόψει των στόχων ΑΠΕ που έχουν τεθεί με ορόσημο το 2030
Νότης Σαρδελάς, Διευθύνων εταίρος, Σαρδελάς Πέτσα Δικηγορική Εταιρεία
Για την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης του χρόνου αδειοδότησης μέσω ενός μοντέλου one stop shop μίλησε ο διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα Νότης Σαρδελάς. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές άδειες για ηλεκτροπαραγωγή, εγκατάσταση κ.ο.κ., διαδικασίες που μπορούν να υπερσκελιστούν μέσω του μοντέλου «μιας στάσης».
Πρόσθεσε ότι δεν είναι η ΡΑΕ που δημιουργεί τις καθυστερήσεις, καθώς η όλη διαδικασία γίνεται πολύπλοκη και χρονοβόρα όταν απαιτούνται άδειες από διαφορετικές αρχές.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δρομολογούμενες επενδύσεις ύψους 8,5 δις ευρώ για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, τονίζοντας ότι υπάρχουν προκλήσεις ενόψει των στόχων που έχουν τεθεί με ορόσημο το 2030, ενώ αμφισβήτησε τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων στόχων χωρίς αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.
Ο κ. Σαρδελάς μίλησε επίσης για την έλλειψη πόρων του ρυθμιστή αλλά για αβεβαιότητες αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη για απλοποίησή του.
Κατέληξε σημειώνοντας ότι υπάρχει ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδυτών.

*Από την ομιλία του στο συνέδριο του Economist
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης