Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Νέα πρόταση στους δανειστές - Μέτρα έως 2,5 δισ. με αιχμή αφορολόγητο και όχι συντάξεις

Νέα πρόταση στους δανειστές - Μέτρα έως 2,5 δισ. με αιχμή αφορολόγητο και όχι συντάξεις
Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει πάνω στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα, η κυβέρνηση έκανε νέα πρόταση στους θεσμούς, κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι το πλεόνασμα του 2016.
Στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Η κυβέρνηση προκειμένου να τελειώσει το θρίλερ με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να μην ξεφύγει άλλο ο «φορο λογαριασμός» των μέτρων  συνεχίζει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Έτσι σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει πάνω στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα έκανε νέα πρόταση στους θεσμούς κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι το πλεόνασμα του 2016.
Επικαλούμενη την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που οδήγησε το περσινό πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 0,53% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά για μέτρα μέχρι του ύψους των 2,5 δισ. ευρώ και όχι 7 δισ. ευρώ που έφθασαν να ζητούν οι δανειστές για μετά το 2018.
Και αυτό γιατί το υπόλοιπο 50% των μέτρων, για τα οποία ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν ασφυκτικά τα τελευταία 24ωρα, υπάρχει ήδη με τη μορφή ρευστού στα κρατικά ταμεία, αφού οι εισπράξεις που περισσεύουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα οι δανειστές προτάσσουν την «γκρίζα ζώνη» που υπάρχει στο ελληνικό επιχείρημα: ότι το ύψος του πλεονάσματος δεν φέρει ακόμη τη βούλα της Eurostat και για τον λόγο αυτό δεν βάζουν ακόμη το χέρι τους στη φωτιά ότι η Αθήνα πετυχαίνει και με το παραπάνω τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για το 2017 ο πήχης έχει ανεβεί στο 1,75% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, οι δανειστές δέχονται την κίνηση της κυβέρνησης ως μία καλή ένδειξη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου που είναι ο επόμενος σταθμός αυτού του τρένου στο οποίο συνεπιβάτης θα είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και το είδος των νέων μέτρων, που θα αφαιρέσουν 2,5 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων, αυτά θα προέλθουν από το αφορολόγητο ποσόν και όχι από τις συντάξεις που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση μετά τις περικοπές του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.
Ετσι οι παραπάνω εισπράξεις, τις οποίες θα προβλέπει το αναθεωρημένο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, θα προέλθουν από το νέο «κούρεμα» που θα γίνει στο αφορολόγητο ποσό και το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα είναι γενναίο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, για κάθε 300 ευρώ μείωσης της έκπτωσης φόρου (σήμερα είναι 1.900 ευρώ για τους άτεκνους), εξασφαλίζονται έσοδα 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Άρα αν η έκπτωση φόρου μειωθεί στα 1.000 ευρώ, μπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 3 δισ.
Αυτό σημαίνει όμως ότι το αφορολόγητο θα πέσει από τις 8.636 ευρώ στις 4.545, άρα θα φορολογηθούν ακόμη και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ!
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν ετοιμάσει και ένα δεύτερο σενάριο για το αφορολόγητο που δεν είναι τόσο ακραίο όσο το πρώτο.
Προβλέπει μείωση του σημερινού ορίου στα 6.000 ευρώ που δίνει έσοδα 2 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές θα επιλέξουν μεταξύ των δύο και μένει να δούμε αν η περικοπή θα θεσμοθετηθεί από τώρα ή η κυβέρνηση θα αντισταθεί σε αυτή την πίεση και απλώς θα περιγράψει το μέτρο.
Επίσης, υπάρχει και το κενό των 370 – 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018 που θα πρέπει να κλείσει με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης