Η συνολική ισχύς των έργων που έχουν αιτηθεί άδεια φτάνει τα 6 GW
Αμείωτο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση καινούριων έργων ΑΠΕ στη χώρα μας, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους με βάση πληροφορίες της αγοράς, στον κύκλο του Ιουνίου οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής υπερέβησαν τις 200 για μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 2 GW.
Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως μόνο στους τρεις τελευταίους κύκλους υποβολής αιτήσεων, υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ αιτήσεις για σταθμούς συνολικής ισχύος κοντά στα 8 GW.
Ένα νούμερο εξαιρετικά μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη πως με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στο πλαίσιο αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο 55% στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030, στο τέλος της επόμενης δεκαετίας τα αιολικά πάρκα θα ανέρχονται σε 6,4 GW από 2,4 GW το 2016, και τα φωτοβολταϊκά σε 6,9 GW από 2,6 το 2016.
Τη δυναμική που έχει αποκτήσει η εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών, «αποτύπωσε» με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Δ.ρ Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής της Ομάδας Διαγωνιστικών Διαδικασιών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, στην παρουσίασή του στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Όπως είχε αναφέρει το στέλεχος της ΡΑΕ, στον κύκλο του Δεκεμβρίου του 2018 υποβλήθηκαν 260 αιτήσεις, ζητώντας 2,927 GW, και στον κύκλο του Μαρτίου 273 αιτήσεις, αιτούμενες 2,757 GW.
Έτσι, στις 500 αιτήσεις της τάξης των 6 GW νέων έργων ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια, έρχονται τώρα να προστεθούν πάνω από 200 νέα αιτήματα, ζητώντας πάνω από 2 GW.
Πρωταγωνιστές αιολικά και φωτοβολταϊκά
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων και στον κύκλο του Ιουνίου αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως και στους δύο προηγούμενους.
Επίσης, ο τελευταίος κύκλος έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα από ξένες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και fund, θα πρέπει να θεωρείται πλέον παγιωμένη τάση.
Κι αυτό γιατί και αυτή τη φορά στους υποψήφιους επενδυτές δίνουν το «παρών» πολυεθνικές και επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν από το μηδέν ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους, πέρα από το να εξαγοράσουν έργα άλλων εταιρειών, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com
www.worldenergynews.gr