Απόψεις

Δημήτρης Σαντιξής: Οι τρόποι να επιτύχει η ελληνική οικονομία ένα επενδυτικό σοκ

Δημήτρης Σαντιξής: Οι τρόποι να επιτύχει η ελληνική οικονομία ένα επενδυτικό σοκ
Άρθρο του κ. Δημήτρη Σαντιξή, Συμβούλου Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων, πρώην υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επενδυτικό έλλειμμα περίπου 15 δισ. ετησίως.
Σωρευτικά το έλλειμμα αυτό υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα βαθμολογείται ιδιαίτερα χαμηλά όσον αφορά την επενδυσημότητα της, γεγονός που οφείλεται στο μέγεθος του κράτους, τις αποκρατικοποιήσεις, το κράτος δικαίου, το ρυθμιστικό περιβάλλον, την τραπεζική πίστη, την επιχειρηματικότητα και τις εργασιακές σχέσεις.
Η χώρα χρειάζεται κατεπειγόντως ένα επενδυτικό σοκ.
Αυτό είναι πλέον μονόδρομος.
Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν δουλειές, νέα εισοδήματα, θα αυξηθεί η κατανάλωση, θα κινηθεί η αγορά, θα μειωθούν τα προβληματικά δάνεια και θα δοθεί προοπτική.
Διαφορετικά η λέξη "ανάπτυξη" είναι μόνο για ομιλίες χωρίς νόημα.
Μία χώρα που δεν δημιουργεί ικανό εισόδημα μέσα από παραγωγική διαδικασία, δεν έχει επίσης πολλά να μοιράσει στους κατοίκους της.
Σέρνεται οικονομικά, οι πιο φιλόδοξοι άνθρωποί της ξενιτεύονται και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή γίνεται μόνο αντικείμενο προεκλογικών ομιλιών.
Συνεπώς, η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από το εξωτερικό είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα με δεδομένη την αδυναμία των εγχώριων επενδυτών και των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.  
Για να γίνει αυτό απαιτείται:

1. Η φιλοεπενδυτική αντίληψη να γίνει κτήμα της κοινωνίας και της νέας κυβέρνησης.
Η εποχή που η λέξη επιχειρηματικό κέρδος ήταν αρνητική, πρέπει να φύγει ανεπιστρεπτί.
Αντιλήψεις όπως "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", που γαλούχησαν αρκετές γενιές και οδήγησαν σε απεργίες που έκλεισαν εργοστάσια, όπως Πίτσος και Pirelli, και λιμάνια με ζημιά στην τουριστική βιομηχανία, ηχούν κακόηχα, ως απομεινάρια άλλων εποχών.
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, του Ανατολικού μπλοκ και το άνοιγμα της Κίνας στον καπιταλισμό άλλαξαν δραστικά τα δεδομένα στην παγκόσμια παροχή επενδυτικών ευκαιριών και το κόστος παραγωγής.
Η συνεχής καθυστέρηση της επένδυσης του Ελληνικού και η ταλαιπωρία της επένδυσης του χρυσού στη Χαλκιδική έχουν δημιουργήσει αρνητικό απόηχο στον διεθνή επενδυτικό χώρο. Καιρός αυτό να αναστραφεί.

2. Να αναδιαρθρωθεί το κράτος, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να γίνει επιτέλους φιλικός απέναντι στον πολίτη και τον επενδυτή.
Έτσι η επαφή με το κράτος να πάψει να είναι πηγή ταλαιπωρίας, από τα Δημαρχεία μέχρι τις Πολεοδομίες και Εφορίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με σοβαρή διαδικασία αξιολόγησης και μείωση των εργαζόμενων σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων.

3. Να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, άμεση και έμμεση, με τη μείωση φορολογικών συντελεστών και να μειωθεί το υπέρογκο διαχρονικά πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, το οποίο είναι μοναδικό στα διεθνή χρονικά.
Μία μείωσή του έστω κατά 1.5%, από 2.5% σε 1.0% μετά το 2022, θα βοηθήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλει στην τόνωση της αγοράς και στην αύξηση των επενδύσεων.
Αυτό βεβαίως απαιτεί ικανή μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα, μικρή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και σοβαρή αύξηση του ΑΕΠ.
Το καλό επενδυτικό κλίμα και το ξεκίνημα κάποιων σημαντικών επενδύσεων θα ελαχιστοποιήσουν τον υψηλό μέχρι τώρα κίνδυνο της χώρας.
Ο κίνδυνος Grexit, υπαρκτός μέχρι πριν από λίγο, τείνει να εξαλειφθεί και αυτό έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά και των επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματιστήριο έχει σημαντική άνοδο το τελευταίο μήνα και ότι το δεκαετές ομόλογο έπεσε από την περιοχή του 4.0% στην περιοχή του 2.6%, μόλις έγινε σαφές ότι η χώρα πορεύεται σε εκλογές αλλαγής πορείας και κυβερνητική αυτοδυναμία για να αποφευχθεί πολιτική αβεβαιότητα.

Τα παραπάνω είναι τα πιο σημαντικά για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτό το επενδυτικό σοκ που χρειάζεται η χώρα.
Και είναι αλληλένδετα.
Η χώρα μόνο με μια δραστική παρέμβαση στα θέματα αυτά θα μπορέσει να κινηθεί σε σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια που θα βασίζονται σε νέες επενδύσεις και όχι μόνο στη κατανάλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης