Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Πόσο μακριά μπορεί να το πάνε οι Τούρκοι

Π.Μπουσμπουρέλης: Πόσο μακριά μπορεί να το πάνε οι Τούρκοι
Οι Τούρκοι συνεχίζουν τα σταθερά βήματα παραβιάσεων - Οι πιθανοί στόχοι τους
Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων που καταγράφηκαν και με τις νέες ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για το « θράσος των ενταλμάτων για τα μέλη του Πορθητή», δείχνει, ότι αργά αλλά σταθερά μια συγκρουσιακή κατάσταση έρχεται πιο κοντά.
Στις 17 Ιουνίου έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ΥΠΕΞ με αμφίβολες προοπτικές. Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται κριτική από τεχνοκράτες καθηγητές, με το σκεπτικό, ότι δεν έχει θέσει το θέμα αποτρεπτικά στις Βρυξέλλες.
Το χρονοδιάγραμμα του Ιουλίου θα έχει ένα crash test για τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων.
Τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το τεστ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην συνέχεια, εξέλιξη που μπορεί να σημάνει πάρα πολλά τόσο για τα εθνικά συμφέροντα όσο και για τα πολιτικά δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί.
Το επίμονο παιχνίδι της Τουρκίας πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί για την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ένα εν δυνάμει κλιμακούμενο ρίσκο, για το οποίο οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες.
Το ερώτημα είναι πως οι Τούρκοι θα παίξουν τα χαρτιά τους με ενδεχόμενο στόχο να κάτσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, αλλά και πόσο είναι διατεθειμένοι οι ίδιοι οι Αμερικανοί να αφήσουν τους Τούρκους να προχωρήσουν, με κατάληξη ακόμα και δύο ξεχωριστές κρατικές οντότητες στην Κύπρο.

Τα κρίσιμα σημεία

Σε πρώτη φάση στις 17 Ιουνίου, «εάν στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν γίνει σαφής αναφορά σε τουρκικές παραβιάσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μια γενική αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε χάνει η Λευκωσία και κερδίζει η Άγκυρα»  αναφέρει ο Κύπριος διεθνολόγος καθηγητής Γ. Κέντας.
Τα σημεία που θα κρίνουν τις εξελίξεις είναι τι θα κάνει τελικά το Γιαβούζ που βρίσκεται ήδη στην Καρπασία και αν θα προχωρήσει το πολυσυζητημένο βήμα του Καστελορίζου αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Αν πράγματι οι Τούρκοι τολμήσουν βασιζόμενοι στις λεπτές ισορροπίες αμφισβήτησης και παίρνοντας τα ρίσκα να φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε τόσο η εθνική ατζέντα όσο και η πολιτική θα αλλάξουν επικίνδυνα ημερήσια διάταξη.
Η παραφιλολογία του θερμού επεισοδίου είναι επί χρόνια αγαπημένο θέμα των αναλυτών, όμως τι θα γίνει αν κάποια στιγμή οι φόβοι επιβεβαιωθούν;
Και βέβαια με ποιο τρόπο; Τα Ίμια ήταν μια περίπτωση.
Η διάρκεια μπορεί να είναι μικρή και ασήμαντη. Σημασία θα έχουν το τίμημα και ο στρατηγικός στόχος της απέναντι πλευράς.
Για τον Ερντογάν περιμένουμε τις εκλογές στην Κωσταντινούπολη και κατά άλλους τεχνοκράτες,την επαφή με τον Trump στους G 20.
Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα είναι απλές εικασίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης