Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Κλείδωσε το deal για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη μέσω Αιγύπτου - Στα 9,5 δισ. δολάρια τα έσοδα

Κλείδωσε το deal για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη μέσω Αιγύπτου - Στα 9,5 δισ. δολάρια τα έσοδα
Τον ερχόμενο μήνα θα είναι έτοιμο και το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα γίνει και η 3η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Αφροδίτη αλλά και η πρώτη υποδομή για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος
Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέληξε σε συμφωνία με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» οι καθαρές εισπράξεις για την Κύπρο μέσω του Ταμείου Υδρογονανθράκων αναμένεται να φτάσουν τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 18 χρόνων που θα εξάγεται το φυσικό αέριο προς το τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου.
Η επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί τη Λευκωσία. Η κύρια διαφοροποίηση είναι ότι στο αρχικό συμβόλαιο οι εταιρείες διεκδικούσαν μερίσματα με βάση τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες θεωρούνται χαμηλές. Στην τελική συμφωνία υπάρχει σχετική πρόνοια η οποία διαφοροποιεί τα μερίσματα σε περίπτωση που οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές αυξηθούν.
Η Δημοκρατία αναμένεται να βάζει 200-250 εκατομμύρια ετησίως στα ταμεία της από την έναρξη της εξαγωγής του φυσικού αερίου, ενώ προνοείται πως οι εταιρείες σε ρητά χρονοδιαγράμματα υποχρεούνται να αναπτύξουν το κοίτασμα περί τα τέλη του 2024 και 2025. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση συνεπάγεται ακόμα και με απώλεια των δικαιωμάτων της κοινοπραξίας στο κοίτασμα.
Τον ερχόμενο μήνα θα είναι έτοιμο και το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα γίνει και η 3η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Αφροδίτη αλλά και η πρώτη υποδομή για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Σε περίπτωση που το κοίτασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο των 4,1 τρις κυβικών ποδών τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συμφωνία.
Τα πρώτα χρόνια οι εταιρείες θα εισπράττουν περισσότερα, για να αποσβέσουν τις επενδύσεις για ανάπτυξη του κοιτάσματος, που υπολογίζονται σε $3,5 δισ. σε πρώτο στάδιο, ακόμα $2 δισ. σε δεύτερο συν $2,6 δισ. οι δαπάνες διαχείρισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης