Απόψεις

Bασιλική Λαζαράκου (υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ): Η Πράσινη Ενέργεια δείχνει τον δρόμο της Ανάπτυξης

Bασιλική Λαζαράκου (υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ): Η Πράσινη Ενέργεια δείχνει τον δρόμο της Ανάπτυξης
Το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου ευνοεί τις επενδύσεις αυτού του τύπου, «κλειδί» παραμένει ωστόσο η κερδοφορία
Το διακύβευμα της πράσινης ενέργειας έχει μπροστά της, στον ορίζοντα, το 2030, ως σημαίνον χρονικό σημείο που η ίδια η Ευρώπη έχει θέσει, όταν εξέδωσε τις  Οδηγίες, από το 2001 και εντεύθεν, για τις ανανεώσιμες πηγές.
Τα χρόνια που έπονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπηρετήσει το όραμα που θέλει το 32% της ενέργειας που καταναλώνεται στο έδαφος της, να είναι «πράσινη».
Συνιστά πρόκληση, τόσο η μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όσο και η επικαιροποίηση των κανόνων της, κατά τρόπον ώστε να διευκολύνει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι επωφελής για την οικονομία και τους καταναλωτές, για ολόκληρο τον πλανήτη.
Τα μέτρα προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είναι καθοριστικά, αν θέλουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Παρισίων – μόνο έτσι, άλλωστε, θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
Σε διεθνές επίπεδο, η ΕΕ κινείται δυναμικά, συνεργαζόμενη με τρίτες χώρες, περιφέρειες και διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενέργειας και την εξασφάλιση μιας αξιόπιστης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Η ολοένα και μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα της να καταστεί μια οικονομία χαμηλής ενέργειας. Με στόχο, ασφαλώς, πολλαπλό: η ενέργεια που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι εγγυημένη, ασφαλής, ανταγωνιστική, τοπικά παραγόμενη και αειφόρος.
Η Ενεργειακή Ένωση δεν είναι όμως μόνον κανόνες και πολιτικές.
Πώς θα μετατρέψουμε αυτές τις αλλαγές σε ευκαιρίες για την ελληνική πραγματικότητα; Η μετάβαση σε χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν βιώσιμο ενεργειακό τομέα που τονώνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση.
Η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία των Παρισίων δίνει ευκαιρία ιστορική για τη διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ηγεσίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ευκαιρία μοναδική ώστε να προσελκυστούν επενδυτές, οι οποίοι θα προωθήσουν την καινοτομία, ώστε να γεννηθούν νέες ηγετικές φυσιογνωμίες στο πεδίο της ενέργειας, ακόμη και μέσα από τον ελληνικό επιχειρηματικό ιστό.
Οφείλουμε πρωτίστως να υλοποιήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για ένα οικολογικά βιώσιμο μοντέλο μεταφορών, να αναπτύξουμε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και δικτύων, προκειμένου να διασφαλιστεί η διασύνδεσή τους και να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή  προς την παραγωγή νέων, ηπιότερων μορφών, ηλεκτρικής ενέργειας.
Κι έχουμε δρόμο ακόμη, μέχρι να δούμε το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα να υλοποιείται. Απαιτείται δημόσια παρέμβαση, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε ενεργειακό δίκτυο ή υποδομές μεταφορών. Τη δημόσια χρηματοδότηση, θα πρέπει ακολούθως να ενισχύσουν ιδιωτικές επενδύσεις ως προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου ευνοεί τις επενδύσεις αυτού του τύπου, «κλειδί» παραμένει ωστόσο η κερδοφορία, εφικτή μόνον εάν υπάρξουν τα μέτρα εκείνα που θα καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Ευρώπη, και μέσα στους κόλπους της η Ελλάδα, μπορεί να επιτύχει σταδιακά, σε βάθος χρόνου, κλιματική ουδετερότητα. Και έχει κάθε λόγο, αφού εκτός όλων των άλλων οι ΑΠΕ ως καθαρή μορφή ενέργειας εκτιμάται ότι θα γεννήσουν 28 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως το 2050 - σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι ΑΠΕ έχουν ήδη τη θέση τους στις προβλέψεις που φέρουν τον κλάδο της Ενέργειας να στηρίζει την ελληνική Οικονομία, να αποτελεί έναν από τους εννέα κλάδους με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική (μελέτη ΙΟΒΕ).
Έχουν ήδη τη θέση τους στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να δουν την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται, τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους να ελαφραίνουν, τα δικαιώματα τους ως καταναλωτών να ενισχύονται.
Η πράσινη ενέργεια είναι μονόδρομος, αλλά κι’ επιλογή.
Η Βασιλική Λαζαράκου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, δικηγόρος Αθηνών & Νέας Υόρκης, πρ. αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης