Απόψεις

Μ. Μασουράκης: Μια κατακερματισμένη Ευρώπη κινδυνεύει να συρρικνωθεί

Μ. Μασουράκης: Μια κατακερματισμένη Ευρώπη κινδυνεύει να συρρικνωθεί
Άρθρο του Οικονομολόγου κ. Μιχάλη Μασουράκη, Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην στελέχους του ΣΕΒ και της Alpha bank στο bankingnews (BN)
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πορεύονται σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς σημειώνονται τεράστιες γεωστρατηγικές και γεωκλιματικές αλλαγές.
Και οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν τις υπεύθυνες απαντήσεις στις γνήσιες ανησυχίες των πολιτών, προτού η πολιτική διαδικασία, αλλά και η δημοκρατία, γίνουν έρμαιο των λαϊκιστών, που θέλουν μια μικρότερη Ευρώπη, μια εξασθενημένη Ευρώπη, μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ώστε να βρίσκουν γόνιμο πεδίο επικυριαρχίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα ευρωπαϊκά κεκτημένα της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ισονομίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατακερματισμένη Ευρώπη πάσχει.
Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας 4.0 του World Economic Forum, που αποτυπώνει την σχετική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, γενετική βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ψηφιακή οικονομία, κ.ά.).
Ακόμη και η Γερμανία, η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο επίπεδο ανταγωνιστικότητας, βρίσκεται στη 3η θέση, πίσω από τη Σιγκαπούρη (2η) και τις ΗΠΑ (1η), όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ήταν μια οντότητα, θα βρισκόταν στην 28η θέση, με την Ελλάδα στην 57η θέση σε 140 χώρες.
Η Ευρώπη έχει, επίσης, μείνει πίσω στην Έρευνα και Ανάπτυξη.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ευρώπη ξοδεύει το 2%, έχοντας υπερκερασθεί ακόμη και από την Κίνα (2,1%), με τις ΗΠΑ να ξοδεύουν το 2,8% και την Ιαπωνία το 3,3%, και την Ελλάδα το 1%.
Η Ελλάδα, με το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει, τα νέα παιδιά, το φιλότιμο και τη σκληρή προσπάθεια που χαρακτηρίζει τους Έλληνες, μπορεί και οφείλει να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών του μέλλοντος.
Δεν φτάνει όμως το φιλότιμο.
Χρειάζεται και η πολιτεία να δημιουργήσει το οικοσύστημα απόκτησης δεξιοτήτων υψηλής εξειδίκευσης μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης. Και σε αυτό τον τομέα πελαγοδρομούμε ως ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται καινοτόμες επενδύσεις, με ενίσχυση των επαγγελματικών και γνωστικών δεξιοτήτων των Ευρωπαίων, για να μπορέσει η Ευρώπη να συμμετάσχει με αξιώσεις στην τεχνολογική επανάσταση.
Παράλληλα, απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις για την ομαλή εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που αλλάζουν άρδην τον τρόπο που παράγουμε και δουλεύουμε, χωρίς αναταράξεις στον κόσμο της εργασίας.
Οι μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις τους περασμένους αιώνες συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ευημερία της ανθρωπότητας.
Και το ίδιο θα συμβεί, ενδεχομένως, και στην εποχή που ανατέλλει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει, ως κοινωνία, να εφησυχάζουμε και να εθελοτυφλούμε.
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, λοιπόν, θα πρέπει να προετοιμάζονται με ταχύτερους ρυθμούς, επενδύοντας στην κατάρτιση των νέων, αλλά και του εργατικού δυναμικού, γενικότερα, στα επαγγέλματα του μέλλοντος, και, στηρίζοντας όσες τοπικές κοινωνίες, αδυνατώντας να προσαρμοσθούν, θα δοκιμάζονται από την εγκατάλειψη. Και δεν είναι μόνο οι τεχνολογίες που αλλάζουν. Αργά ή γρήγορα, νέες κοινωνικές ασυνέχειες θα εμφανισθούν, καθώς το προσδόκιμο ζωής διαρκώς επιμηκύνεται και, έτσι, οι έννοιες της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της εργασίας και της συνταξιοδότησης θα επηρεασθούν προς άγνωστες κατευθύνσεις.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στις δυτικές κοινωνίες έχουν 50% πιθανότητα να φτάσουν στην ηλικία των 105 χρόνων. Φανταστείτε, λοιπόν, για μια στιγμή τις κοινωνικές και οικονομικές αναστατώσεις που ενδεχομένως θα ζήσουν τα εγγόνια μας.
Και δεν είναι μόνο η επιμήκυνση το προσδόκιμου ζωής.
Είναι, επίσης, και το γεγονός ότι η γνώση επιταχύνεται, ενδεχομένως ταχύτερα από την ικανότητα των ανθρώπων να προσαρμόζονται στις νέες μορφές κοινωνικής οργάνωσης που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες.
Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει το ιστορικό καθήκον να προετοιμάσει τη χώρα επαρκώς για τις αλλαγές που συντελούνται.
Και γι’ αυτό, πέραν των άλλων, δίνεται μεγάλη προγραμματική έμφαση στην παιδεία και την κατάρτιση, ώστε όλα τα ελληνόπουλα να έχουν ίσες ευκαιρίες και ικανά εφόδια στη ζωή τους, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ας τολμήσουμε. #FilodoxiEllada

Μιχάλης Μασουράκης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης