Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κων. Φέγγος (VERSAL): Θετικό το κλίμα στο Χρηματιστήριο όσο ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από τις 700 μονάδες

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL): Θετικό το κλίμα στο Χρηματιστήριο όσο ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από τις 700 μονάδες
Άρθρο Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Μια σταθεροποιητική βδομάδα πέρασε και αυτό δεν είναι κακό, εφόσον στοχεύουμε να κινηθεί το χρηματιστήριο σε ψηλότερα επίπεδα.
Για να πειστούν οι αγοραστές να ανεβάσουν τις τιμές πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν αν βγαίνουν επιθετικές πωλήσεις σε κάποια επίπεδα τιμών και μετά να αποφασίσουν.
Όσο δεν βγαίνουν επιθετικοί πωλητές σε επίπεδα που διατηρούνται πάνω από τις 700 μονάδες, τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τους long, δηλαδή αυτούς που ποντάρουν σε συνέχιση της ανόδου.
Στην Ελλάδα, όπως αναμενόταν το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στα εκλογικά και εθνικά θέματα, με σκοπό να αυξηθεί η ένταση της αντιπαράθεσής και μέσα από αυτή την ένταση να περάσουν στον ψηφοφόρο οι διαφορές των κομμάτων.  Να περάσουν φυσικά σαν συνθήματα και χωρίς να φιλτράρονται από τη λογική σκέψη των ψηφοφόρων.  
Σε αυτό βοηθά φυσικά η αναμόχλευση εθνικών θεμάτων και η ύπαρξη της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου τη Δευτέρα.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά, δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το βασικό θέμα παραμένει ο νόμος που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη και η επίλυση των κόκκινων δανείων.  Ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, αποτελεί ακόμα καυτή πατάτα για την κυβέρνηση και οι συνεχείς εξαγγελίες και υπαναχωρήσεις, δημιουργούν ανησυχία στους πιθανούς επενδυτές.
Πάλι συζητάμε για κρίσιμο Eurogroup, πάλι συζητάμε για μη εκταμίευση της δόσης και άλλα θέματα που αρχίζουν να γίνονται γραφικά.
Οι εξελίξεις είναι λίγο πολύ δρομολογημένες.  
Το βασικό χαρακτηριστικό είναι, ότι οι δανειστές θα είναι πιο χαλαροί μέχρι τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν θα βάλουν νερό στο κρασί τους για θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις που θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για να μη ζητήσει ξανά λεφτά η Ελλάδα.
Τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους δεν είναι τόσο η εκταμίευση του 1 δις που είναι πλέον λίγα χρήματα για την Ελλάδα, όσο οι αξιολογήσεις των οίκων και ελαστικότητα που θα δείξουν όσον αφορά αποπληρωμές δανείων προς το εξωτερικό, αλλά και παροχών στο εσωτερικό.  Οι ξένοι επενδυτές είναι πολύ ευαίσθητοί σε «αυστηρές προειδοποιήσεις» ειδικά από το ΔΝΤ.
Παρόλα αυτά, επειδή η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει τι είναι, επειδή όλη η Ευρώπη είναι σε προεκλογική περίοδο και επειδή η επόμενη κυβέρνηση θα είναι το ίδιο ή περισσότερο φιλική στις επενδύσεις, οι επενδυτές φαίνονται λίγο πιο χαλαροί.  Μετά τις ευρωεκλογές τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και αυτό προβληματίζει τους πάντες.
Αρκετοί ξένοι έχουν επανακάμψει και οι συζητήσεις (μέχρι στιγμής κυρίως συζητήσεις και λίγη ουσία) έχουν αναθερμανθεί και αυτό είναι εμφανές και στο χρηματιστήριο, αλλά και στην αγορά ακινήτων.
Την επόμενη βδομάδα τελειώνουν τα περιθώρια (για πολλοστή φορά) για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη και θα έχουμε (ελπίζουμε) πιο χειροπιαστά στοιχεία να αναλύσουμε.
Τεχνικά όσο κρατιόμαστε πάνω από τις 710 αλλά κυρίως πάνω από τις 700 μονάδες του δείκτη, μπορούμε να λέμε ότι το κλίμα είναι θετικό.
Θα επιμείνω στην άποψη πως η επικέντρωση των επενδυτών και του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές αδικεί το Ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά προφανώς στις τράπεζες γίνονται οι διακυμάνσεις, στις τράπεζες γίνεται το παιχνίδι και στις τράπεζες τοποθετούνται οι traders.
    
Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης