Ενέργεια

Canete: Μπορεί να θέσει θέμα μικρής ΔΕΗ ο Επίτροπος και γιατί;

Canete: Μπορεί να θέσει θέμα μικρής ΔΕΗ ο Επίτροπος και γιατί;
Επιμένουν οι θεσμοί στο σωρευτικό υπολογισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη ΔΕΗ
Το σενάριο της δημιουργίας και πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» φαίνεται να επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους θεσμούς με αφορμή την αποτυχία εκπλήρωσης του πρώτου δεσμευτικού στόχου για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 87,24% στο τέλος του 2016.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο πρώτος να θέσει επιτακτικά το ζήτημα δεδομένου ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν όλα τα θέματα του τομέα ενέργειας που παραμένουν ανοιχτά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του μνημονιακού στόχου, η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε περιορίσει στο 87,24% το μερίδιο αγοράς της τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 να ελέγχει μόλις το 49,24% της αγοράς.
Αντ’ αυτού, στο τέλος του 2016 το μερίδιο της ΔΕΗ, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, διαμορφώθηκε στο 89,83%, ποσοστό που είναι μάλιστα αυξημένο κατά 1,17% σε σχέση με το αντίστοιχο του Νοεμβρίου.
Το υπουργείο Ενέργειας έχει προσπαθήσει μέχρι σήμερα να αποφύγει τη συζήτηση σχετικά με το σενάριο της μικρής ΔΕΗ προωθώντας εναλλακτικά σχέδια για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ (όπως π.χ. η σύσταση εταιριών στις οποίες θα εισφερθεί μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ και εν συνεχεία θα πωληθούν) , ωστόσο το θέμα επανέρχεται και μάλιστα επιτακτικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.
Επιπλέον, οι δυνατότητες που υπάρχουν για τρίτες προτάσεις - λύσεις είναι πλέον ιδιαίτερα περιορισμένες.

Διαφωνία για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Σε «πονοκέφαλο» για το υπουργείο Ενέργειας εξελίσσεται παράλληλα το θέμα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.  
Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως θα υπάρξει συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατούνται, παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί εκτιμάται πως θα επιμείνουν στο σωρευτικό προσδιορισμό της δημοπρατούμενης ενέργειας.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως στην περίπτωση που επικρατήσει η θέση των θεσμών, τότε η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αγοράζει ακριβά την ενέργεια που χρειάζεται και παράλληλα να την πουλά σε χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση.
Ήδη, ως γνωστόν η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την εφαρμογή του σωρευτικού υπολογισμού των προς δημοπράτηση ποσοτήτων ρεύματος.  
Η επίσκεψη του Επιτρόπου Κανιέτε και όσα θα συζητηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εκτιμάται πως θα προσδιορίσουν σε ένα βαθμό τη στάση που θα τηρήσουν οι θεσμοί σε σχέση με τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.  
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο κ. Κανιέτε θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατόπιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αργότερα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αύριο Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή.

www.worldenergynews.gr0

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης