Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η Ρουμανία θα χάσει 540 εκατ. δολάρια σε φόρους από το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Η Ρουμανία θα χάσει 540 εκατ. δολάρια σε φόρους από το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Το διάταγμα θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής και των επενδύσεων υποστηρίζει ο σύνδεσμος παραγωγών πετρελαίου της χώρας
Η Ρουμανία θα χάσει 2,26 δισ. λέι (540 εκατ. δολ.) σε ενεργειακούς φόρους ένα χρόνο μετά την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου μέσω επείγοντος διατάγματος στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη 26/2/2019 ο σύνδεσμος παραγωγών πετρελαίου της χώρας (ROPEPCA).
Το διάταγμα, το οποίο ενέκρινε η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων ή δημόσιο διάλογο, εισήγαγε μια σειρά από νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρου κύκλου εργασιών 2% για τις επιχειρήσεις ενέργειας, καθώς και ενός τριετούς ορίου για τις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά, καθώς στη Ρουμανία θα διεξαχθούν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το τρέχον και το επόμενο έτος.
Ωστόσο, μια μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων στην αγορά φυσικού αερίου που ανέθεσε η ROPEPCA στη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte έδειξε ότι εκτός από την απώλεια φορολογικών εσόδων, το διάταγμα θα προκαλέσει επίσης μείωση της παραγωγής και των επενδύσεων.
"Τα μέτρα είναι έντονα αντι-ανταγωνιστικά, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τους ξένους παραγωγούς και θέτουν τους τοπικούς παραγωγούς σε μειονεκτική θέση έναντι των συμμετεχόντων στην αλυσίδα της βιομηχανίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ROPEPCA Saniya Melnicenco.
"Έχουμε λάβει αμέτρητα μηνύματα ότι τα προγράμματα εξερεύνησης και παραγωγής θα μειωθούν κατά 30-50%" τόνισε και συμπλήρωσε  ότι οι ανώτατες τιμές για την παραγωγή φυσικού αερίου ολόκληρης της χώρας δεν ήταν ο σωστός τρόπος για την προστασία των οικιακών καταναλωτών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο της εγχώριας κατανάλωσης.
Η απώλεια φορολογικών εσόδων προέρχεται από τα χαμηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τα κέρδη και το φόρο προστιθέμενης αξίας καθώς και τα μερίσματα, δήλωσε ο Sorin Elisei, εμπειρογνώμονας της Deloitte στον τομέα της ενέργειας.
Το διάταγμα έχει δεχθεί έντονη κριτική και η αξία των ενεργειακών στοιχείων έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο Melnicenco δήλωσε ότι οι παραγωγοί ελπίζουν ότι οι νομοθέτες θα κάνουν αλλαγές στο διάταγμα στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε αργότερα να αμφισβητηθεί στο συνταγματικό δικαστήριο και ότι, ανάλογα με το τελικό περιεχόμενό του, ορισμένοι παραγωγοί σκέφτονταν να προσφύγουν στη Ρουμανική δικαιοσύνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης