Απόψεις

Ν. Κονδυλόπουλος: Πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση στην Βόρεια Κορέα

Ν. Κονδυλόπουλος: Πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση στην Βόρεια Κορέα
Είναι καιρός η Βόρεια Κορέα να αποκηρύξει το παρελθόν της και να κινηθεί σε μια νέα εποχή
Οι προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ D. Trump, του ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong Un και του Προέδρου της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι πραγματικά αξιέπαινες και θα αξίζουν πραγματικά το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εάν τα σχέδια τους επιδιώκουν ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Για να «σφραγίσει» η συμφωνία και να κλείσει όταν συναντηθούν ο Τrum και ο Kim στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής σήμερα (27/2) και αύριο 28 Φεβρουαρίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να είναι προετοιμασμένα να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των Βορειοκορεάτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν μια εξαιρετική προσφορά που θα βοηθήσει τον Kim Jong Un να μεταμορφώσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ).

Το κίνητρο της Βόρειας Κορέας για απόκτηση πυρηνικών όπλων

Το κίνητρο της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει πυρηνικές ικανότητες απορρέει από έναν λανθάνοντα φόβο ότι χωρίς πυρηνικά όπλα, θα δεχόταν εισβολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πράξη, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας την έχει τοποθετήσει στη μέση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, οι οποίες και οι δύο είναι οπλισμένες με πυρηνικά όπλα.
Ο κορεατικός πόλεμος χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση ότι, λόγω των συνεννοήσεων μεταξύ των διαφόρων εθνών της περιοχής, οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα οδηγούσε στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Κίνας.
Μελέτες της αμερικανικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου δείχνουν ότι μια τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα θα οδηγούσε σχεδόν βεβαίως όχι μόνο στην καταστροφή ολόκληρης της χερσονήσου αλλά και της Ιαπωνίας εξαιτίας παραγόντων όπως οι διπλωματικές συμφωνίες και τη θέση στρατιωτικών μονάδων.
Η ιεράρχηση της επιδίωξης κατοχής πυρηνικών όπλων συνεπάγεται σημαντικές θυσίες από τη Βόρεια Κορέα.
Αυτό δημιούργησε ένα υπέρογκο κόστος με αποτέλεσμα να μην χρηματοδοτούνται πολλοί τομείς της οικονομίας της χώρας, γεγονός που τοποθετεί τη ΛΔΚ σε χειρότερη γεωστρατηγική θέση.
Ένα ξέσπασμα πολέμου αναπόφευκτα θα αναγκάσει την Βόρεια Κορέα να εξαπολύσει χτύπημα με τα πυρηνικά της όπλα και να προκαλέσει τα πυρηνικά αντίποινα των ΗΠΑ και της Κίνας. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Kim Jong Un γνωρίζει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση με βάση τις παρατηρήσεις που υποτίθεται ότι είχε κάνει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης τον Απρίλιο του 2018.

Η προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών

Η ιστορική διπλωματική προσέγγιση της Κίνας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να περιβάλλουν τη ΛΔΚ με στρατεύματα σε μια προσπάθεια να την  αποκλείσουν.
Η νέα προσέγγιση πρέπει να είναι η ώθηση της ΛΔΚ με ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και να καταστεί σαφές ότι η συνεχής κατοχή πυρηνικών όπλων δεν αποτελεί πλέον ελκυστική επιλογή. Αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν όχι μόνο τα έθνη των έξι παραπάνω χωρών αλλά και άλλες χώρες σε ολόκληρη την Ασία και την ευρύτερη περιοχή.

Βασικά στοιχεία της αμερικανικής προσφοράς – πρότασης πρέπει να περιλαμβάνουν:

- Η Βόρειος Κορέα να καταστεί συμβαλλόμενος σε μια συμφωνία αποπυρηνικοποίησης που περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναγκαία εξωτερική βοήθεια στη διαδικασία.
- Μια ανακωχή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για να τερματίσει επίσημα τον Κορεατικό πόλεμο.
- Εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα επιτεθούν ή θα εισβάλουν στη Βόρειο Κορέα μετά την αποπυρηνικοποίηση, μαζί με απτές υποσχέσεις για βοήθεια στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας είναι τώρα.
Μια κατάλληλη προσφορά από τις ΗΠΑ θα πρέπει να έχει ως στόχο να αναγκάσει τους Βορειοκορεάτες να αισθάνονται ότι μια συμφωνία θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους ως έθνος με τέτοιο τρόπο ώστε η κατοχή πυρηνικών όπλων να καταστεί ασύμφορη.

Παρακολούθηση από τη διεθνή κοινότητα

Παρόλο που μέχρι στιγμής η διαδικασία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιέπαινη συνεργασία του προέδρου Kim Jong Un, του Προέδρου Trump και του Προέδρου Moon, η μακροπρόθεσμη ένταξη της Βόρειας Κορέας μετά από χρόνια απομόνωσης που μοιάζει με ερημίτη θα απαιτήσει τις πλήρεις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας.
Αυτό θα περιλαμβάνει όχι μόνο πρακτικές συμβουλές από τη διεθνή κοινότητα αλλά και την ενεργό συμμετοχή από όλα τα κράτη της περιοχής για να αποδείξουν στη Βόρεια Κορέα ότι θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο αν επιλέξει να ακολουθήσει την πορεία της ειρήνης.
Οι ηγέτες με εμπειρία στο να μετασχηματίσουν ένα κράτος από ένα υποβαθμισμένο, κομμουνιστικό σύστημα στυλ σε μια οικονομικά σταθερή δύναμη μπορούν να εξηγήσουν στον Πρόεδρο Kim Jong Un το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία και θα δώσει ανεκτίμητες συμβουλές  που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες στη Βόρεια Κορέα.
Δεν υπάρχει κανένας πιο κατάλληλος για αυτόν τον ρόλο από τον πρόεδρο της Ρωσίας V. Putin, ο οποίος πήρε τη Ρωσία από το χάος της δεκαετίας του 1990 και την έχει αναμορφώσει.
Η ΛΔΚ θα χρειαστεί επίσης βοήθεια για τη μάθηση για τη διεξαγωγή διπλωματίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο με παίκτες που προηγουμένως ήταν εχθρικοί στη Βόρεια Κορέα.
Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu θα είναι ένας τέτοιος «παίχτης» έχοντας μεγάλη εμπειρία σε ένα έθνος που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και έχει καλλιεργήσει επιτυχώς σχέσεις τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και με τους γείτονές του.
Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzō Abe θα μπορούσε να παράσχει πολύτιμες συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους η χώρα του κατάφερε  να γίνει ένας σημαντικός διεθνής παράγοντας παρά την έλλειψη είτε της συντριπτικής στρατιωτικής επιρροής και πυρηνικών όπλων.
Τα κράτη από όλη την Ασία και τον Νότιο Ειρηνικό πρέπει να είναι προετοιμασμένα να κάνουν την Βόρεια Κορέα να νιώθει ευπρόσδεκτη και ότι υποστηρίζεται στην παγκόσμια σκηνή μετά από τη συμφωνία για αποπυρηνικοποίηση.
Η ιδανική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι με ενθάρρυνση σε κάθε βήμα που ολοκληρώνει για να εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον.
Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, η Βόρεια Κορέα έχει κάνει σημαντικά βήματα από το να είναι ένα έθνος του οποίου κινήσεις οι άλλες χώρες παρακολουθούν με ανησυχία, σε μια χώρα που άλλα έθνη θα είναι έτοιμα να τη δεχθούν ανοιχτές αγκάλες.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Η εκπληκτική επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας έχει ήδη σοκάρει πολλούς πολιτικούς παρατηρητές.
Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να γίνει μια τόσο σημαντική αλλαγή.
Είναι καιρός η Βόρεια Κορέα να αποκηρύξει το παρελθόν της και να κινηθεί σε μια νέα εποχή.
Ο Kim Jong Un είναι νέος και έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να φέρει τη χώρα του, σε μια χρυσή εποχή και να εξασφαλίσει μια κληρονομιά που βασίζεται σε επιτεύγματα που ξεπερνούν όλους τους προκατόχους του.
Με την ενσυναίσθηση που επιτρέπει σε όλα τα μέρη να κατανοήσουν τις απόψεις του άλλου, μια γενναιόδωρη και δίκαιη προσφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την κατάλληλη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, αυτό το όραμα για τη Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται να παραμείνει ένα εννοιολογικό όνειρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης