Ναυτιλία

H Maersk αποσύρεται από τα ορυκτά καύσιμα

tags :
H Maersk αποσύρεται από τα ορυκτά καύσιμα
Σχεδιάζει επενδύσεις σε ΑΠΕ και καθαρότερα ναυτιλιακά μοντέλα
Την απόφασή της να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα γνωστοποίησε η Maersk, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Μάλιστα, η δανική εταιρεία προκαλεί και τις άλλες ναυτιλιακές εταιρείες να πράξουν ανάλογα.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η ναυσιπλοΐα είναι υπεύθυνη για το 3% περίπου των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, ενώ διαχειρίζεται το 90% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών.
Αν και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα αποδειχθεί δύσκολη, η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk με έδρα τη Δανία σχεδιάζει να στραφεί προς τη βιωσιμότητα, επενδύοντας σε πηγές ανανεώσιμων καυσίμων και καθαρότερα ναυτιλιακά μοντέλα.
«Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε την απαιτούμενη μείωση του άνθρακα στη βιομηχανία μας είναι να μεταβούμε πλήρως σε νέα ουδέτερα ως προς τον άνθρακα καύσιμα και αλυσίδες εφοδιασμού.
Τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα είναι κρίσιμα.
Θα επενδύσουμε σημαντικούς πόρους για την καινοτομία και την τεχνολογία του στόλου μας, για τη βελτίωση της τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας των λύσεων χωρίς άνθρακα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια επενδύσαμε περίπου 1 δισεκ. δολάρια και απασχολήσαμε πάνω από 50 μηχανικούς κάθε χρόνο στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών λύσεων», δήλωσε ο Søren Toft, Chief Operating Officer της Maersk.
Επισημαίνεται πως η Maersk, στα τέλη του 2016, είχε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 42% ανά κοντέινερ, και τη συνολική ποσότητα εκπομπών άνθρακα κατά 25%.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης