Τελευταία Νέα
Απόψεις

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ψήγματα αισιοδοξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ψήγματα αισιοδοξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ψήγματα αισιοδοξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο
Αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες από το κυβερνητικό επιτελείο σε σχέση με την εκπλήρωση των προπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την έγκριση της επιστροφής ποσού 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων, που κατείχε κυρίως η ΕΚΤ, στο Eurogroup του Μαρτίου.
Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις διαμορφώθηκε το νέο καθεστώς προστασίας δανειοληπτών -κατόχων 1ης  κατοικίας που αποτελεί την εξασφάλιση του δανείου. Υποβλήθηκαν στις Βρυξέλλες προς έγκριση τα σχέδια διευθέτησης των κόκκινων δανείων σύμφωνα με την πρόταση της ΤτΕ (φορέας ειδικού σκοπού) και εκείνη του ΤΧΣ (τιτλοποιήσεις δανείων με κρατική εγγύηση).
Επιταχύνονται οι διαδικασίες που αφορούν στοχευμένες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων (Εγνατία, ΔΑΑ, Περιφερειακά Λιμάνια, ΔΕΠΑ) ή αξιοποίησης (Ελληνικό- διαγωνισμός καζίνου).
Η Εθνική απηλλάγη από το διαβρωτικό για τα κεφάλαιά της προϊόν με την ονομασία Titlos με μια νέα συμφωνία με οφέλη τόσο για εκείνη όσο και για το ελληνικό δημόσιο.
Και η υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων διαμορφώνει προϋποθέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοση 10ετούς ομολόγου σε συνέχεια της έκδοσης του 5ετους του Ιανουαρίου.
Οι εξελίξεις επομένως διαμορφώνουν βελτίωση κλίματος και τη βούληση να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις.
Ο τρόπος δε που αντιδρά το χρηματιστήριο, με τη μικρή έστω συναλλακτική βελτίωση και την αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο για τις τράπεζες όσο και για άλλες μετοχές υψηλής αλλά και μεσαίας ως μικρής κεφαλαιοποίησης, δίνει μήνυμα ότι «κάτι πάει να αλλάξει».
Χωρίς ωστόσο η ανοδική κίνηση να αποκτά δυναμική που να συμβάλει σε δραστηριοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των επενδυτών.
Με το Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 660 μονάδες, θετική εξέλιξη καθαυτή, αλλά να αδυνατεί να κινηθεί ψηλότερα καθώς απαιτούνται αυξημένες συναλλαγές και μετουσίωση των κινήσεων του οικονομικού επιτελείου σε χειροπιαστά αποτελέσματα σε σχέση με την ευόδωση της έγκρισης του υπό εκταμίευση ποσού εντός του Μαρτίου, διαδικασία που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους (υπό αναμονή η Moody’s 1/3).
Στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό παραμένει ομιχλώδες.
Η Bundesbank αναφέρεται πλέον στην επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας προβλέποντας φετινό ρυθμό μεγέθυνσης μόλις 1%. Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Trump κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με τους Δημοκρατικούς σε σχέση με τη δαπάνη για το τείχος κηρύσσοντας τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και το ενδεχόμενο για άτακτο Brexit πλήττουν πολλούς κλάδους με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, με την αυτοκινητοβιομηχανία να αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση.
 Έτσι, οι διαχειριστές διατηρούν τη στάση χαμηλού βαθμού έκθεσης σε επενδυτικούς κινδύνους με την επιλογή του αυξημένου βαθμού διακράτησης μετρητών να συνιστά κοινή συνισταμένη στη στρατηγική τους.

Δημήρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης