Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Fitch: Παραμένει σταθερό το outlook της Ελλάδας – Στο «ΒΒ-» η αξιολόγηση

tags :
Fitch: Παραμένει σταθερό το outlook της Ελλάδας – Στο «ΒΒ-» η αξιολόγηση
Καμία αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας
Καμία αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν πραγματοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε σημερινή (8/2) έκθεσή του, όπου επιβεβαιώνει τόσο το ΒΒ-, όσο και τις σταθερές προοπτικές (outlook) για την οικονομία της χώρας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση αν και η χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε τις ελλείψεις στη διακυβέρνηση της χώρας και άσκησε ισχυρές πιέσεις τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική σταθερότητα, αυτή τη στιγμή η διακυβέρνηση έχει καταστεί πολύ καλύτερη σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση με την Ελλάδα.
Χαρακτηρίζει ως θετικές τις προοπτικές του χρέους της γενικής κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι η δημοσιονομική απόδοση της χώρας την τελευταία 3ετία είναι πολύ καλύτερη από αυτή άλλων χωρών.





Η αναβάθμιση των προοπτικών – outlook – της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές θεωρείτο δεδομένη εξέλιξη έως πρότινος για τις 8 Φεβρουαρίου 2019 που έχει ανακοινώσει η Fitch ότι θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο τις τελευταίες δύο ημέρες ορισμένες πηγές δεν απέκλειαν λόγω ορισμένων εκκρεμοτήτων να μην προβεί στην κίνηση αυτή η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου αλλά στην επόμενη αξιολόγηση μαζί με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

8 Φεβρουαρίου 2019 Fitch πιθανή αναβάθμιση του outlook της Ελλάδος σε θετικό από σταθερό

1 Μαρτίου 2019 Moody’s αναμένεται αναβάθμιση της Ελλάδος από Β3 σε Β2 ή κατά 1 βαθμίδα

26 Απριλίου 2019 Standard and Poor’s
3 Μαΐου 2019 DBRS
2 Αυγούστου 2019 Fitch
23 Αυγούστου 2019 Moody’s
25 Οκτωβρίου 2019 Standard and Poor’s

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επιδράσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος;

Οι βασικοί παράγοντες που θα επιδράσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος είναι η έξοδος στις αγορές αλλά με βιώσιμο τρόπο.
Η έκδοση του 5ετούς είναι περισσότερο έξοδος στις αγορές για εντυπώσεις παρά ουσιαστικό βήμα προσέλκυσης πραγματικών ξένων επενδυτών.
Η έξοδος με 10ετές ομόλογο θεωρείται βιώσιμος τρόπος εφόσον συνοδευτεί και με λογικό επιτόκιο.  
Ταυτόχρονα θετικά στην αναβάθμιση θα επιδράσει και η πρόταση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών.
Θα προωθηθεί ένας μηχανισμός τιτλοποίησης δανείων και παροχή εγγυήσεων από το κράτος.

Πότε αναμένεται το investment grade στην Ελλάδα;

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης     ΝΔ όχι γιατί είναι καλύτερη ή χειρότερη αλλά γιατί οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν χρόνο ώστε να αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.
Νωρίτερα από τα τέλη του 2020 δεν αναμένεται η αναβάθμιση σε investment grade.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch…γιατί θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης