Έρχεται διαταγή πληρωμής της ΔΕΗ προς Χαλυβουργική - Στα 3 εκατ. ευρώ ο μηνιαίος διακανονισμός με ΛΑΡΚΟ

Έρχεται διαταγή πληρωμής της ΔΕΗ προς Χαλυβουργική - Στα 3 εκατ. ευρώ ο μηνιαίος διακανονισμός με ΛΑΡΚΟ

Προς διακανονισμό οι οφειλές της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFE και της Χαλυβουργίας Ελλάδας, ύψους 20 εκατ. ευρώ για την καθεμία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ για την νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χρονικό ορίζοντα υπογραφής το τέλος Ιανουαρίου.
Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει διαταγή πληρωμής στην Χαλυβουργική, καθώς και διερεύνηση για τον προορισμό κατανάλωσης του ρεύματος από την στιγμή που είχε διακόψει την λειτουργία της η βιομηχανία.
Όπως δήλωσε χθες (16/1) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα σημεία της νέας σύμβασης, ωστόσο, απομένουν να συμφωνηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα από την υπογραφή της προηγούμενης σύμβασης το 2017.
Οι οφειλές αυτές υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι με βάση τις προηγούμενες συμπεριφορές της ΛΑΡΚΟ «δεν μπορώ να είμαι ήσυχος».
Κεντρικός στόχος της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι να σταματήσει την αύξηση του χρέους και για το λόγο αυτό ζητεί κατηγορηματικά την αποπληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων αλλά και εγγυήσεις για την σταδιακή καταβολή των οφειλόμενων.
Πάντως κατά την διάρκεια της διαοραγμάτευσης που έχει διαξαχθεί λογαρισμός που η ΛΑΡΚΟ προσέφερε στην ΔΕΗ σαν ενέχυρο αντί για 3 εκατ είχες μέσα μόλις 20 χιλ.
Για την επίτευξη του στόχου της αποπληρωμής της τρέχουσας κατανάλωσης η ΛΑΡΚΟ θα μειώσει την παραγωγή της κατά περίπου 20%, χωρίς ωστόσο να έχει σχεδιάσει κάποιο business plan για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας της.
Το διαφαινόμενο σημείο ισορροπίας σύμφωνα με την δίοικηση της ΔΕΗ θα είναι ένας μηνιαίος διακανονισμός σε πρώτη φάση  ύψους 3 εκατ ευρώ από τα 4,1 που θα αντιστοιχούσαν σε μια συνολική κάλυψη.
Μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι το ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό περίπου 55%, η Εθνική Τράπεζα με 33% και η ΔΕΗ με 11% . 

Διαταγή πληρωμής στη Χαλυβουργική

Το θέμα της Χαλυβουργικής είναι πιο περίπλοκο, καθώς αναμένεται και το ξεκαθάρισμα που θα κάνει στα του οίκου του ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος μετά την δικαίωσή του στη νομική διένεξη με τους γιους του.
Όμως η δίοκηση της ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής για την Χαλυβουργική, ενώ την ίδια ώρα η γερμανική Linde που διαθέτει μονάδα παραγωγής βιομηχανικού οξυγόνου εντός της Χαλυβουργικής έχει ζητήσει συνάντηση με την δίοκηση της ΔΕΗ.
Η Linde πλήρωνε κανονικά την Χαλυβουργική, με την οποία έχει σύμβαση, όμως είναι προς διερεύνηση από τον ΑΔΜΗΕ σε ποιά τιμή έπαιρνε το ρέυμα, αν δηλαδή το έπαιρνε στην προνιομιακή τιμή της χαλυβουργίας ( 48 ευρώ έναναντι άνω των 60 όπως όφειλε να πληρώνει κανονικά).

Εξυγίανση από… λευκό ιππότη για τη ΛΑΡΚΟ

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί «λευκός ιππότης» που θα αναλάβει την αναδιοργάνωση και εξυγίανση της εταιρίας, ενώ τόνισε ότι, αν υπάρξει αξιόπιστο σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ θα το εξετάσει με επιχειρηματικά κριτήρια.
Όμως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανία που έχει υψηλές οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Το σύνολο των οφειλών προς τη ΔΕΗ από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Από αυτά τα 300 εκατ. αφορούν τη ΛΑΡΚΟ, ενώ τα χρέη της Χαλυβουργικής ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότησή της, ενώ έχει προχωρήσει και σε προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας προκειμένου να διασφαλίσει τις διεκδικήσεις της.
Εξάλλου σε φάση αναζήτησης διακανονισμού για την αποπληρωμή οφειλών ύψους 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ με τη βιομηχανία λιπασμάτων στην Καβάλα ELFE, ενώ σε 20 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της Χαλυβουργίας Ελλάδας (Μάνεσης) που βρίσκονται υπό διακανονισμό και επιπλέον 14 εκατ. ευρώ είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο εταιρειών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης