Αναλύσεις

JP Morgan: Θετική εξέλιξη οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα... αλλά η κυβέρνηση θα επιβιώσει, θα λάβει εμπιστοσύνης προς το παρόν

tags :
JP Morgan: Θετική εξέλιξη οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα... αλλά η κυβέρνηση θα επιβιώσει, θα λάβει εμπιστοσύνης προς το παρόν
Μια αδύναμη πλειοψηφία που βασίζεται στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών θα ήταν ευάλωτη και η πιθανότητα διάλυσης της ελληνικής κυβέρνησης πριν από τον Οκτώβριο θα είναι μεγάλη
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την JP Morgan, αλλά σε κάθε περίπτωση το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα ήταν θετική εξέλιξη για την χώρα, αφού η Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει θετικό προς την αγορά πρόγραμμα.
Ειδικότερα, στην τελευταία 4σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Greece: government should survive the confidence vote on Wednesday" (Ελλάδα: Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβιώσει της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης την Τετάρτη), που παρουσιάζει το bankingnews.gr, η JP Morgan υπενθυμίζει τις εξελίξεις που οδήγησαν στη σημερινή (16 Ιανουαρίου 2018) στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης.
Η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού είχε σχέση με την συμφωνία για το νέο όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) ως "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", η οποία αποτέλεσε πηγή διαμάχης στην ελληνική πολιτική συζήτηση τους τελευταίους μήνες.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, λόγω της μη υποστήριξης από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, θα οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση.
Ωστόσο, ο εγχώριος Τύπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα πρόκειται να επιβιώσει από την ψηφοφορία (έστω και με λεπτή πλειοψηφία 151-153 βουλευτών), χάρη στην υποστήριξη πέντε βουλευτών των ΑΝΕΛ που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τη θέση του αρχηγού τους.
Δεν αποκλείεται επίσης και η υποστήριξη μερικών βουλευτών από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αν αυτό το αποτέλεσμα επιτευχθεί, η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραμείνει στην εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με τις γενικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, η JP Morgan πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας (και πολλοί βουλευτές) θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας.
Ωστόσο, μια πολύ αδύναμη πλειοψηφία που βασίζεται στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών από την αντιπολίτευση θα ήταν ευάλωτη και η πιθανότητα διάλυσης της κυβέρνησης πριν από τον Οκτώβριο θα είναι υπολογίσιμη.
Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, παρόλο που ο Τσίπρας μπορεί να έχει κάποια ελευθερία όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία των νέων εκλογών.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) λαμβάνει περίπου το 35%, με σχεδόν 10% περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα απονέμει μπόνους 50 εδρών στο κόμμα που κερδίζει, επομένως η ΝΔ θα ήταν σε ευνοϊκή θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Εναλλακτικά, η ΝΔ θα πρέπει να βρει έναν κατώτερο εταίρο για μια κυβέρνηση συνασπισμού (ενδεχομένως, το Κίνημα Αλλαγής, το πρώην κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ).
Κατά την άποψη της JP Morgan, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ θα μπορούσε να αποδειχθεί ευνοϊκή για την αγορά, επομένως δεν αναμένεται οι εκλογές να προκαλέσουν αρνητικές οικονομικές ή εμπορικές αντιδράσεις.
Αναμφισβήτητα, θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική εξέλιξη, διότι θα μείωνε τον κίνδυνο χάραξης πολιτικής σε ένα εκλογικό έτος και θα επιταχύνει την πολιτική αλλαγή, σε μια εποχή που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σχετικά υψηλές.
Τέλος, όπως σημειώνει η JP Morgan, ένα πιθανό καθοδικό σενάριο μετά από νέες εκλογές, θα είναι η ΝΔ να δυσκολευτεί να οικοδομήσει μια σταθερή πλειοψηφία,
Στην πραγματικότητα, εάν συμβεί αυτό η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σύστημα της απλής αναλογικής, με σαφείς αρνητικές συνέπειες για τη διακυβέρνηση σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.
Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να γίνονται εικασίες για τα μελλοντικά αποτελέσματα των εκλογών, με την JP Morgan να αναμένει να δει αν ο Τσίπρας επιβιώσει, όπως προβλέπεται ευρέως από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης