Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα εθνικά ρίσκα παραμένουν υψηλά

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα εθνικά ρίσκα παραμένουν υψηλά
Δεν αποκλείεται να δούμε εκ νέου ένα περιβάλλον όξυνσης με τους Τούρκους
To ξεφούσκωμα Καμμένου, αναμενόμενο μεν αλλά σηματοδοτεί μια σειρά εξελίξεων που κατά κύριο λόγο θα έχουν να κάνουν με τον χώρο της πολιτικής αλλά και αυτόν της εθνικής άμυνας.
Είναι αλήθεια ότι στο ΝΑΤΟ ανέμεναν από καιρό την παραίτηση Καμμένου και ήταν σε γνώση για την πρόθεση του πρωθυπουργού να αναλάβει την θέση του υπουργού ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο νέος ΥΕΘΑ χαίρει εμπιστοσύνης ακόμα και ως προς την οποιαδήποτε ενδεχόμενη διαχείριση κρίσης, από την άλλη πλευρά ο ίδιος εμφανίζεται σαν σκληρός απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, με την Συμφωνία των Πρεσπών να είναι καλώς ή κακώς προς ψήφιση, ποια ρίσκα θα εμφανιστούν στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ και του Αιγαίου από τους Τούρκους, οι οποίοι προφανώς και δεν θέλουν να υποβαθμιστεί ο ρόλος και οι ευκαιρίες τους.
Δεν αποκλείεται να δούμε εκ νέου ένα περιβάλλον όξυνσης των σχέσεων παρόμοιο με εκείνο που είχαμε δει την άνοιξη της περασμένης χρονιάς, το 2018, οπότε και οι εξελίξεις διέψευσαν τελικά το θερμό επεισόδιο.
Απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς μια προεκλογική αστάθεια μπορεί να έχει συνέπειες την ώρα που το γεωπολιτικό πρέπει να είναι το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας.
Οι Τούρκοι ξεκινούν τις συστηματικές προκλήσεις με το Barbaros, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας η πολιτική οξύτητα και αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο τις επόμενες εβδομάδες.
Ο πολιτικός χρόνος προς τις εκλογές δείχνει τον Μάιο του 2019 που απέχει πια μόλις ένα 5μηνο και οι μετρήσεις δείχνουν αύξηση της πόλωσης και επιστροφή στον δικομματισμό.
Όμως η χώρα, η εθνική της πολιτική και η οικονομική της πρέπει να έχουν συνέχεια.
Δεν θα πρέπει μια ημέρα να ξυπνήσουμε ανοχύρωτοι απέναντι σε ένα θεσμό επεισόδιο και μακριά από τον στρατηγικό στόχο εξόδου στις αγορές.
Υφίστανται σημαντικά ρίσκα και αυτά θα πρέπει να αναλογιστούν οι πολιτικές δυνάμεις πριν εγκλωβιστούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης