Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Τι μπορεί να μας εγγυηθεί η καγκελάριος Μέρκελ;

Π.Μπουσμπουρέλης: Τι μπορεί να μας εγγυηθεί η καγκελάριος Μέρκελ;
Oι απαιτήσεις για μια συνολικότερη πολιτική
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τους όρους εμπορίου και την άρση όσο το δυνατόν ενός εμπορικού πολέμου με πολλές παρενέργειες, που δημιούργησε αμφιβολίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Έτσι τα funds σόρταραν τις αγορές ξεφουσκώνοντας τα χρηματιστήρια, δημιουργώντας σαφείς προβληματισμούς για την πορεία των οικονομιών.
Παράλληλα  η εξέλιξη αυτή ήλθε κουτί σε όσους ήθελαν να πάρουν την ρεβάνς από τις νίκες Trump, που κατά ένα μέρος τους επισφραγίζονταν από την μεγάλη άνοδο της WALL.
O Τrump έπαιξε hard ball με τους Κινέζους και κατά ορισμένους που παρακολουθούν λόγω της ναυτιλίας τις εξελίξεις ήταν επιβεβλημένο, καθώς οι Κινέζοι ήταν οι μόνοι κερδισμένοι από τους όρους εμπορίου.
Όμως τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και καμία από τις οικονομικές υπερδυνάμεις δεν θα κάνει την χάρη στους παγκόσμιους σορτάκηδες να βυθίσει την διεθνή οικονομία σε ύφεση.
Είναι πολύ πιθανό και οι δασμοί των ΗΠΑ να περιοριστούν σε πολύ συγκεκριμένους τομείς αλλά και οι Αμερικανοί να συνεχίσουν με την ίδια ευχέρεια τις εξαγωγές των αγροτικών τους προϊόντων στην Κίνα.
Εξάλλου και οι δηλώσεις Wilbur Ross κατατείνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η Malmstrom σαν εκπρόσωπος της ΕΕ έβαλε το ζήτημα σε μια τίμια βάση, όμως τα προβλήματα για την Ευρώπη δεν θα λυθούν όπως φαίνεται με το μαγικό ραβδί.
Σήμερα έρχεται στην Ελλάδα η κορυφαία εκπρόσωπος της σημερινής Ευρώπης , στην δύση της καριέρας της πια. Η εικόνα της Μέρκελ με τους δύο πολιτικούς πρωταγωνιστές θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Μετά από τρία προγράμματα, η χώρα που χρεωκόπησε έχει βελτιώσει μόνο τα δημοσιονομικά της και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμους τομείς.
Αν μιλήσουμε για το ενεργειακό καταλαβαίνει κανείς ότι η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ δεν επρόκειτο να γίνει ποτέ μέσα από τα ΝΟΜΕ, ενώ ένα από τα βασικά στρατηγικά ζητήματα, όπως οι μεγάλες διασυνδέσεις, έχει κολλήσει στο γραφείο του αρμόδιου Επιτρόπου.
Συμπερασματικά η Ευρώπη θα ταρακουνηθεί και αυτό το ξέρουν και τους ανησυχεί στις Βρυξέλλες ιδιαίτερα και με τα αναμενόμενα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Κατά τούτο μια πολιτική με περισσότερη φαντασία και ευρύτερες συμμαχίες είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί όπως αυτή στην κατεύθυνση ανάπτυξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και της αξιοποίησης των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων του ευρύτερου χώρου της ΝΑ Μεσογείου.
Η Γερμανία που θα είναι πάντα ο ισχυρός εταίρος, δεν έχει όμως τις ηγετικές ικανότητες και ούτε πρόκειται να λύσει τα ελληνικά προβλήματα.
Η ίδια η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να μπορέσει να επαναφέρει τις επενδύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν έλθει.
Στην κατεύθυνση αυτή η πολιτική σκηνή καλό θα είναι να αξιοποιήσει ό,τι κέρδος υπάρχει από την μνημονιακή σαπουνόπετρα και να μην επανέλθει στα πολιτικά realities που πληρώθησαν ακριβά κατά το παρελθόν.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης