Τελευταία Νέα

Στη Μέση Ανατολή «γεννιούνται» οι μελλοντικοί ηγέτες της παγκόσμιας αγορά ηλιακής ενέργειας

Στη Μέση Ανατολή «γεννιούνται» οι  μελλοντικοί ηγέτες της παγκόσμιας αγορά ηλιακής ενέργειας
Αραβικές επιχειρήσεις  και μερικοί από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, θέλουν τώρα  να είναι σημαντικοί παράγοντες και στην ηλιακή ενέργεια
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με άφθονη ηλιοφάνεια και με μεγάλες εκτάσεις, υιοθετούν όλο και περισσότερο την ηλιακή ενέργεια.
Αλλά δεν είναι ευρωπαϊκές,κινεζικές και αμερικανικές εταιρίες που παίρνουν το προβάδισμα σε κάποια από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα της περιοχής. Είναι τοπικές επιχειρήσεις που είναι σχετικά νέες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 Οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC λένε ότι η οικιακή ηλιακή ζήτηση είναι μόνο η αρχή. Μερικές από αυτές τις εταιρείες θα μπορούσε να γίνουν παγκόσμιοι ανταγωνιστές για τις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
«Πρόκειται να γίνουν περισσότερα έργα σε όλη τη Μέση Ανατολή, και σίγουρα δούμε αυτά τα παιδιά να γίνονται ορισμένοι από τους ηγέτες της αγοράς στο μέλλον», δήλωσε ο Moritz Borgmann, συνεργάτης στο Apricum, μια στρατηγική συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τιμή είναι σωστή

Οι περιφερειακές εταιρείες έχουν προσελκύσει καταναλωτές καθώς διατηρούν το κόστος ηλιακής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Μια ομάδα με επικεφαλής την ACWA Power International της Σαουδικής Αραβίας είχε την χαμηλότερη προσφορά τιμής των 5,85 σεντ ανά κιλοβατώρα, τον Ιανουάριο του 2015, κερδίζοντας μια σύμβαση για την κατασκευή τμήματος ενός τεράστιου ηλιακού εργοστασίου παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ύδρευσης του   Ντουμπάι.
Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του  Άμπου Ντάμπι Masdar και της Σαουδικής Αραβίας Αμπντούλ Latif Jameel γκρέμισαν το ρεκόρ τον Μάιο, όταν αυτά προσέφεραν 800 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας για 2,99 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές είναι πιθανό να δημιουργήσουν  ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο.
Εταιρείες όπως η Masdar και η ACWA μπορούν να υποβάλουν τις εξαιρετικά χαμηλές προσφορές εν μέρει επειδή έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια με χαμηλό κόστος από τις περιφερειακές τράπεζες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Στη Μέση Ανατολή οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κερδίσουν  το μερίδιο αγοράς και να δημιουργήσουν ηλιακά έργα στην περιοχή, δήλωσε ο Josefin Berg, αναλυτής της ηλιακής ενέργειας στο IHS.
Επίσης εισέρχονται στην αγορά την κατάλληλη στιγμή. Το κόστος για την παροχή ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπεσε περίπου 60% από την περίοδο 2007-2009 έως το 2015.
Οι επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή έχουν ένα άλλο πολύτιμο πλεονέκτημα: Την εμπειρία του εδάφους στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων και της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Dan Reicher, εκτελεστικός διευθυντής της Steyer-Taylor στο Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Οικονομικών του Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Τοπικό δίκτυο

Οι τοπικές επιχειρήσεις κατανοούν τις τοπικές δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τους κανονισμούς και τις δομές κινήτρων, εξήγησε.
Η ACWA λειτουργούσε ήδη συμβατικά ενεργειακά έργα γύρω από την περιοχή, όταν εισήλθε  στο χώρο της ηλιακής γενιάς πριν από λίγα χρόνια. Η Masdar ιδρύθηκε το 2006 από το Abu Dhabi από την κυβερνητική εταιρεία Mubadala Development, που  λειτουργεί βοηθητικά προγράμματα για την Αραβική χερσόνησο και στην Αλγερία.
Υπάρχουν διαφορές στη λειτουργία και την ανάπτυξη μεγάλων έργα ηλιακής ενέργειας, αλλά υπάρχει πολλή επικάλυψη με τη λειτουργία συμβατικών μονάδων, δήλωσε Reicher.

Κοινοπραξίες

Πολλά από τα έργα είναι κοινοπραξίες με ξένες εταιρείες με πείρα στον τομέα της ηλιακής ανάπτυξης, δήλωσε ο Justin Dargin, ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής και των πρώην ερευνητής στο Harvard's Dubai Initiative
Για το έργο του Ντουμπάι, η ACWA συνεργάζεται με την ισπανική μηχανική και κατασκευαστική εταιρία TSK και χρησιμοποιεί  ηλιακούς συλλέκτες που δημιουργούνται από την αμερικανική First Solar.
Αυτή η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, επεσήμανε ο Dargin. Οι εταιρείες της Μέσης Ανατολής αναπτύσσουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους, ενώ εργάζονται παράλληλα με ξένους, και οι διεθνείς επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους να εισέλθουν στην   προσοδοφόρα αγορά του Αραβικού Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής.
Η μεταφορά της γνώσης που έρχεται με αυτό το είδος της συνεργασίας προωθεί επίσης τις προσπάθειες από τα ορυκτά καύσιμα από τα οποία εξαρτώνται τα κράτη του Κόλπου, να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
"Προσπαθούν να πάρουν αυτήν την ικανότητα της γνώσης που να δίνουν στη νεολαία τους κατάρτιση προηγμένης τεχνολογία τους, ενώ θα αποτελούν επίσης μια θέσεων εργασίας που θα είναι έξω από τις παραδοσιακές κυβερνητικές θέσεις, οι οποίες έχουν αποτελέσει στήριγμα για τις περισσότερες από τις αντίστοιχες εταιρείες τους», δήλωσε Dargin.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης