Ο διαγωνισμός θα αφορά αιολικούς σταθμούς ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκούς άνω των 20 MW, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης
Μέσα στον Ιανουάριο σκοπεύει η ΡΑΕ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την προκήρυξη του πρώτου κοινού διαγωνισμού για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Όπως σημειώνουν πηγές της Αρχής στο World Energy News, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ώριμο αδειοδοτικά έργο που θα μπορούσε να λάβει μέρος, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα διερευνηθεί μέσω της διαβούλευσης είναι η θέση της αγοράς για το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα «τρέξει» η διαδικασία.
Ο κοινός διαγωνισμός θα αφορά αιολικούς σταθμούς ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκούς άνω των 20 MW, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης. Σύμφωνα με τον ετήσιο επιμερισμό που προβλέπει ο «οδικός χάρτης» 2018 - 2020 για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, με την αρχική διεξαγωγή του προβλέπεται να εκχωρηθούν 400 MW.
Ωστόσο, αν και η «πρεμιέρα» των κοινών δημοπρασιών ήταν προγραμματισμένη για το 2018, τελικά μεταφέρθηκε στην επόμενη χρονιά.
Με δεδομένο ότι θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα ανταγωνιστούν έργα και των δύο τεχνολογιών, θα είναι και η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι επενδυτές, μέσω της δημόσιας διαβούλευσης της προκήρυξης τον Ιανουάριο, θα κληθούν να τοποθετηθούν στον τρόπο υλοποίησης ενός τέτοιου διαγωνισμού.
Ζητούμενο ο χρόνος διενέργειας
Ωστόσο, σημαντικό είναι επίσης να αποτυπωθεί η άποψη του κλάδου για τον χρόνο πραγματοποίησης της δημοπρασίας.
Ο λόγος είναι πως θα πρέπει να υπάρχει αρκετό περιθώριο στο μεσοδιάστημα, ώστε μέχρι τη διεξαγωγή της δημοπρασίας να έχει φτάσει στο στάδιο των οριστικών όρων σύνδεσης ένας επαρκής αριθμός έργων.
Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλισθεί ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνισμού στη μειοδοτική διαδικασία.
Θα πρέπει εντούτοις να επισημανθεί πως είναι αναμενόμενο το ότι ακόμη δεν υπάρχουν σχεδιαζόμενες επενδύσεις με οριστικούς όρους σύνδεσης, αφού κανείς επενδυτής δεν θα ήταν διατεθειμένος να καταθέσει τις υψηλές εγγυητικές, πριν ενημερωθεί για την προκήρυξη του διαγωνισμού και αποφασίσει έτσι αν θα συμμετάσχει ή όχι.
Ενόψει πάντως του πρώτου κοινού διαγωνισμού, το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει στη θέσπιση της επέκτασης του ανταποδοτικού τέλους και στις φωτοβολταϊκές μονάδες ΑΠΕ άνω των 20 MW.
Έτσι, έχουν εξομοιωθεί τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας τους με αυτά των αιολικών σταθμών και επομένως έχει εξασφαλισθεί πως οι δύο τεχνολογίες θα ανταγωνισθούν επί ίσοις όροις στην επικείμενη πρώτη δημοπρασία.
www.worldenergynews.gr