Το πρόγραμμα θα καλύπτει την πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών και τεχνικοοικονομικών μελετών για τις νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών
Την άμεση προκήρυξη ενός προγράμματος ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη χθεσινή (20/11) παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ έχει σκοπό να δώσει μία πρώτη ώθηση στα συγκεκριμένα εγχειρήματα για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι η οικονομική στήριξη να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την τεχνική ωρίμανση των σχεδιαζόμενων έργα, δηλαδή για την πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών και τεχνικοοικονομικών μελετών για τις νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών.
Έτσι, θα έρθει να συμπληρώσει τις υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή τον δανεισμό από τράπεζες και άλλα ιδρύματα, καθώς και την αυτοχρηματοδότηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μέχρι αυτή τη στιγμή «πρωταγωνιστές» στην αξιοποίηση του νέου θεσμού είναι αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμοί, ενώ υπάρχει σημαντική κινητικότητα και στους δήμους.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, δεν έχει ακόμη αποκτήσει απήχηση στο πεδίο των επιχειρήσεων, με τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων από ομάδες επιχειρήσεων.
Έτσι, προς ώρας στο σχετικό μητρώο έχουν εγγραφεί μόλις 11 κοινότητες.
Ένας αριθμός που, όπως εκτίμησε ο υπουργός, θα αυξηθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως το 2019 θα είναι το έτος των ενεργειακών κοινοτήτων.
Οικονομικά οφέλη και κοινωνική αποδοχή των έργων ΑΠΕ
Ο συγκεκριμένος θεσμός θεσπίσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς (όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες) καθώς και σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της άμεσης ενεργής εμπλοκής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα, με προτεραιότητα στα εγχειρήματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης που συνεπάγονται ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.
Με τη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ διαφόρων τοπικών φορέων, στο πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία κοινωνικών συναινέσεων, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του οφέλους συμμετοχής επαγγελματιών σε ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί η πρώτη ενεργειακή αγροτική κοινότητα στη Θεσσαλία, η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο με σκοπό να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες.
Στην εν λόγω κοινότητα συμμετέχει ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και έξι ΤΟΕΒ από Λάρισα και Καρδίτσα, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου που, με την ολοκλήρωση της απόσβεσης της επένδυσης, θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να καλύπτουν από ίδιους πόρους τα τέλη άρδευσης των καλλιεργητών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αγρότες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών άρδευσης των παραπάνω ΤΟΕΒ θα δουν μείωση έως και 80% στα χρήματα που καταβάλλουν.
www.worldenergynews.gr